A fintech piac tavalyi legnagyobb dobásai

Szerdahelyi Csaba  |  2022. 01. 24., 14:13

A fintech piac nagy nyertesei és vesztesei 2021-ben. Legek a közösségi finanszírozás területén. Top tőzsdei bevezetések. A legizgalmasabb felvásárlások. Arcok a fintech szektor mögött. Várakozások 2022-re. Ezekről is olvashat a Fintech Sparks-ban.

Még egy hete sincs az online médiapiacon a Peak csoport legújabb sajtóterméke, az ingyenesen letölthető Fintech Sparks, máris jelentős a szakmai érdeklődés és visszajelzés. Suppan Márton, a Peak CEO-ja nem zárja ki, hogy az idei további 3, önerőből készülő Sparks mellett továbbiak is piacra kerülhetnek majd.

A Fintech Sparks célja, hogy felvillantsa egy-egy sikertörténet, bukás vagy botrány megannyi összetevőjét, és az olvasók útitársa legyen a fintech világában – írja a kiadvány bevezetőjében Suppan Márton.

Az első szám „A fintech piac legnagyobb dobásai” címmel jelent meg, a 2021-es év top sztorijait, trendjeit mutatja be. Bőven volt miről írni, hiszen többen közelítik a 100 milliárd dolláros piaci kapitalizációt vagy a 100 milliós ügyfélszámot, az 1 milliárdos értékeltséget jelentő unikornis státusz pedig már egyáltalán nem meglepő.

A fintech szektor rohamos növekedését jelzi, hogy amíg 2017-ben a tőkebevonások összértéke 28,8 milliárd USD volt, ez 2021-re 120 milliárdra nőtt. Ez idő alatt a fintech tőkebevonások száma: 68-ról 304-re, míg a felvásárlások száma 326-ról 724-re emelkedett.

Kezdenek beérni a fiatalok – mondja Suppan Márton, így a Sparksban mások mellett olvashatunk Henrique Dubugras-ról is. A 25 éves brazil fintech zseni már két nagy vállalkozást adott a szektornak. Még gimnazistaként, egy barátjával alapította meg a Pagar.Me-t, egy fizetési szolgáltatót. A startup gyorsan 1,5 milliárd dolláros forgalmú, 100 fős céggé vált, amitől több tíz millió dollárért váltak meg. Ezután Henrique útja a Szilícium-völgybe és a Stanford Egyetemre vezetett. Tanulmányait azonban nem fejezte be, mert szárnyra kapott új startupja, a Brex – a napjainkra már 12,3 milliárd dollárra értékelt fintech.

A Sparks szerkesztői emlékeztetnek: a KKV szektor kiszolgálására szakosodott fintechek masszív előretörése várható trend volt 2021-ben. A hagyományos pénzintézetek jó ideje küszködnek a KKV-k kiszolgálásával, ugyanis rendkívül diverz szektorról van szó, amelyben egyszerre vannak jelen ambiciózus startupok, komolyabb növekedési célokkal nem rendelkező mikrovállalkozások, valamint akár 200-250 munkavállalóval rendelkező középvállalkozások.

Kimondottan érdekes a családi bankolásról olvasni. Ez is igazi slágertéma volt tavaly: hatalmas tőkebevonásokról, izgalmas új termékekről és kiváló ügyfélakvizíciókról egyaránt beszámolhattak a családi bankok és zsebpénzkártya szolgáltatók piacán. Ezek a szereplők is elsősorban az inkumbensek hiányosságaira építve tudtak dinamikusan növekedni az elmúlt években, lévén, hogy a bankok nem kínálnak valóban a gyerekek igényeihez szabott, teljes körű termékpalettát.

A fintech cégektől a kommunikáció és marketing területén is sokat lehet tanulni. Amit 2021-ben láthattunk: rappereknek átadott vezérigazgatói pozíció, ingyen osztogatott százezer forintos részvények, Formula 1 szponzoráció és Super Bowl reklámok.

Hogy kiknek készül a Fintech Sparks? Suppan Márton reméli, hogy a profiknak ugyanúgy, mint a területen kevésbé jártasaknak. Utóbbiak (mint jómagam is) a több, mint 100 oldalnyi olvasás végére nem csak izgalmas sztorikkal lesznek gazdagabbak, hanem kezdik megérteni a fintech fontosságát és jelentőségét. (Esetleg még azon is elgondolkodnak, hogy érdemes-e csatlakozniuk a Revolut Bankhoz...)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS