A fintech piac tavalyi legnagyobb dobásai

Szerdahelyi Csaba  |  2022. 01. 24., 14:13

A fintech piac nagy nyertesei és vesztesei 2021-ben. Legek a közösségi finanszírozás területén. Top tőzsdei bevezetések. A legizgalmasabb felvásárlások. Arcok a fintech szektor mögött. Várakozások 2022-re. Ezekről is olvashat a Fintech Sparks-ban.

Még egy hete sincs az online médiapiacon a Peak csoport legújabb sajtóterméke, az ingyenesen letölthető Fintech Sparks, máris jelentős a szakmai érdeklődés és visszajelzés. Suppan Márton, a Peak CEO-ja nem zárja ki, hogy az idei további 3, önerőből készülő Sparks mellett továbbiak is piacra kerülhetnek majd.

A Fintech Sparks célja, hogy felvillantsa egy-egy sikertörténet, bukás vagy botrány megannyi összetevőjét, és az olvasók útitársa legyen a fintech világában – írja a kiadvány bevezetőjében Suppan Márton.

Az első szám „A fintech piac legnagyobb dobásai” címmel jelent meg, a 2021-es év top sztorijait, trendjeit mutatja be. Bőven volt miről írni, hiszen többen közelítik a 100 milliárd dolláros piaci kapitalizációt vagy a 100 milliós ügyfélszámot, az 1 milliárdos értékeltséget jelentő unikornis státusz pedig már egyáltalán nem meglepő.

A fintech szektor rohamos növekedését jelzi, hogy amíg 2017-ben a tőkebevonások összértéke 28,8 milliárd USD volt, ez 2021-re 120 milliárdra nőtt. Ez idő alatt a fintech tőkebevonások száma: 68-ról 304-re, míg a felvásárlások száma 326-ról 724-re emelkedett.

Kezdenek beérni a fiatalok – mondja Suppan Márton, így a Sparksban mások mellett olvashatunk Henrique Dubugras-ról is. A 25 éves brazil fintech zseni már két nagy vállalkozást adott a szektornak. Még gimnazistaként, egy barátjával alapította meg a Pagar.Me-t, egy fizetési szolgáltatót. A startup gyorsan 1,5 milliárd dolláros forgalmú, 100 fős céggé vált, amitől több tíz millió dollárért váltak meg. Ezután Henrique útja a Szilícium-völgybe és a Stanford Egyetemre vezetett. Tanulmányait azonban nem fejezte be, mert szárnyra kapott új startupja, a Brex – a napjainkra már 12,3 milliárd dollárra értékelt fintech.

A Sparks szerkesztői emlékeztetnek: a KKV szektor kiszolgálására szakosodott fintechek masszív előretörése várható trend volt 2021-ben. A hagyományos pénzintézetek jó ideje küszködnek a KKV-k kiszolgálásával, ugyanis rendkívül diverz szektorról van szó, amelyben egyszerre vannak jelen ambiciózus startupok, komolyabb növekedési célokkal nem rendelkező mikrovállalkozások, valamint akár 200-250 munkavállalóval rendelkező középvállalkozások.

Kimondottan érdekes a családi bankolásról olvasni. Ez is igazi slágertéma volt tavaly: hatalmas tőkebevonásokról, izgalmas új termékekről és kiváló ügyfélakvizíciókról egyaránt beszámolhattak a családi bankok és zsebpénzkártya szolgáltatók piacán. Ezek a szereplők is elsősorban az inkumbensek hiányosságaira építve tudtak dinamikusan növekedni az elmúlt években, lévén, hogy a bankok nem kínálnak valóban a gyerekek igényeihez szabott, teljes körű termékpalettát.

A fintech cégektől a kommunikáció és marketing területén is sokat lehet tanulni. Amit 2021-ben láthattunk: rappereknek átadott vezérigazgatói pozíció, ingyen osztogatott százezer forintos részvények, Formula 1 szponzoráció és Super Bowl reklámok.

Hogy kiknek készül a Fintech Sparks? Suppan Márton reméli, hogy a profiknak ugyanúgy, mint a területen kevésbé jártasaknak. Utóbbiak (mint jómagam is) a több, mint 100 oldalnyi olvasás végére nem csak izgalmas sztorikkal lesznek gazdagabbak, hanem kezdik megérteni a fintech fontosságát és jelentőségét. (Esetleg még azon is elgondolkodnak, hogy érdemes-e csatlakozniuk a Revolut Bankhoz...)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-04 22:40:00
A hivatal kilencedikként csatlakozik a blokklánc hálózathoz az EUIPO, Portugália, Észtország, Málta, Lengyelország, Olaszország, Lettország és Görögország után, így a publikus hazai adatok is ezen a rendszeren keresztül lesznek elérhetők az Európai Unió védjegy- és designoltalmi adatbázisában.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS