A fintech piac tavalyi legnagyobb dobásai

Szerdahelyi Csaba  |  2022. 01. 24., 14:13

A fintech piac nagy nyertesei és vesztesei 2021-ben. Legek a közösségi finanszírozás területén. Top tőzsdei bevezetések. A legizgalmasabb felvásárlások. Arcok a fintech szektor mögött. Várakozások 2022-re. Ezekről is olvashat a Fintech Sparks-ban.

Még egy hete sincs az online médiapiacon a Peak csoport legújabb sajtóterméke, az ingyenesen letölthető Fintech Sparks, máris jelentős a szakmai érdeklődés és visszajelzés. Suppan Márton, a Peak CEO-ja nem zárja ki, hogy az idei további 3, önerőből készülő Sparks mellett továbbiak is piacra kerülhetnek majd.

A Fintech Sparks célja, hogy felvillantsa egy-egy sikertörténet, bukás vagy botrány megannyi összetevőjét, és az olvasók útitársa legyen a fintech világában – írja a kiadvány bevezetőjében Suppan Márton.

Az első szám „A fintech piac legnagyobb dobásai” címmel jelent meg, a 2021-es év top sztorijait, trendjeit mutatja be. Bőven volt miről írni, hiszen többen közelítik a 100 milliárd dolláros piaci kapitalizációt vagy a 100 milliós ügyfélszámot, az 1 milliárdos értékeltséget jelentő unikornis státusz pedig már egyáltalán nem meglepő.

A fintech szektor rohamos növekedését jelzi, hogy amíg 2017-ben a tőkebevonások összértéke 28,8 milliárd USD volt, ez 2021-re 120 milliárdra nőtt. Ez idő alatt a fintech tőkebevonások száma: 68-ról 304-re, míg a felvásárlások száma 326-ról 724-re emelkedett.

Kezdenek beérni a fiatalok – mondja Suppan Márton, így a Sparksban mások mellett olvashatunk Henrique Dubugras-ról is. A 25 éves brazil fintech zseni már két nagy vállalkozást adott a szektornak. Még gimnazistaként, egy barátjával alapította meg a Pagar.Me-t, egy fizetési szolgáltatót. A startup gyorsan 1,5 milliárd dolláros forgalmú, 100 fős céggé vált, amitől több tíz millió dollárért váltak meg. Ezután Henrique útja a Szilícium-völgybe és a Stanford Egyetemre vezetett. Tanulmányait azonban nem fejezte be, mert szárnyra kapott új startupja, a Brex – a napjainkra már 12,3 milliárd dollárra értékelt fintech.

A Sparks szerkesztői emlékeztetnek: a KKV szektor kiszolgálására szakosodott fintechek masszív előretörése várható trend volt 2021-ben. A hagyományos pénzintézetek jó ideje küszködnek a KKV-k kiszolgálásával, ugyanis rendkívül diverz szektorról van szó, amelyben egyszerre vannak jelen ambiciózus startupok, komolyabb növekedési célokkal nem rendelkező mikrovállalkozások, valamint akár 200-250 munkavállalóval rendelkező középvállalkozások.

Kimondottan érdekes a családi bankolásról olvasni. Ez is igazi slágertéma volt tavaly: hatalmas tőkebevonásokról, izgalmas új termékekről és kiváló ügyfélakvizíciókról egyaránt beszámolhattak a családi bankok és zsebpénzkártya szolgáltatók piacán. Ezek a szereplők is elsősorban az inkumbensek hiányosságaira építve tudtak dinamikusan növekedni az elmúlt években, lévén, hogy a bankok nem kínálnak valóban a gyerekek igényeihez szabott, teljes körű termékpalettát.

A fintech cégektől a kommunikáció és marketing területén is sokat lehet tanulni. Amit 2021-ben láthattunk: rappereknek átadott vezérigazgatói pozíció, ingyen osztogatott százezer forintos részvények, Formula 1 szponzoráció és Super Bowl reklámok.

Hogy kiknek készül a Fintech Sparks? Suppan Márton reméli, hogy a profiknak ugyanúgy, mint a területen kevésbé jártasaknak. Utóbbiak (mint jómagam is) a több, mint 100 oldalnyi olvasás végére nem csak izgalmas sztorikkal lesznek gazdagabbak, hanem kezdik megérteni a fintech fontosságát és jelentőségét. (Esetleg még azon is elgondolkodnak, hogy érdemes-e csatlakozniuk a Revolut Bankhoz...)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-05-17 19:17:00
A szoftvervásárlás és fejlesztés rendkívül aktuális téma a mai felgyorsult és változó gazdasági környezetben. Manapság sok cég már nem feltétlenül szoftver licenc vásárlásban vagy saját fejlesztésben gondolkodik, hanem sokkal inkább felhőalapú megoldásokban.
2022-05-17 18:08:07
A Dining Guide ismét díjazta Magyarország legjobb éttermeit és séfjeit. Május 16-án este a Várkert Bazárban tudhattuk meg az idei TOP 10+2 étterem listáját. Íme.
2022-05-17 15:57:00
Az emelkedő kamatkörnyezetben egyre rosszabbak a hitelezés feltételei, a hitelintézetek ugyanakkor nem fogják behúzni a hitelféket, a hitelkínálat töretlen maradhat – hangzott el a Portfolió Hitelezés 2022 konferencia bankvezéri panelbeszélgetésében.
2022-05-17 15:12:09
Továbbra is válságálló a magyar gazdaság, a kormányzati intézkedések eredményesen tompították az orosz-ukrán háború hatását – kommentálta a legújabb GDP-adatokat Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalára feltett videoüzenetében kedden.

  Rovathírek: GUSTO

A Dining Guide ismét díjazta Magyarország legjobb éttermeit és séfjeit. Május 16-án este a Várkert Bazárban tudhattuk meg az idei TOP 10+2 étterem listáját. Íme.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS