A fiatalok 29 ezer forintból vennének ajándékot, de óriásiak a különbségek

2020. 12. 17., 14:00

A fiatalok idén karácsonykor átlagosan 29 ezer forintot szánnak ajándékvásárlásra – derül ki a K&H ifjúsági indexéből, amely azt vizsgálta, mennyi pénzt költenének a 19-29 évesek az ünnepi szezonban. A vidéki kisvárosokban élők 23 ezer forintot, a budapestiek és megyeszékhelyen lakók viszont 33-35 ezer forintos karácsonyi büdzsét említettek. Idén minden második fiatal azt vallotta, kevesebbet költ ajándékokra a tavalyi évhez képest és 38 százalékuk kevesebb embernek ajándékoz.

Visszafogottabbá tette a vásárlási kedvet a koronavírus-járvány, ami érthető, a kedvezőtlenebb gazdasági, jövedelmi helyzetben a lakosság óvatosabban költ. A hivatalos KSH-adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom az üzemanyag-eladások nélkül mindössze 2,3 százalékkal nőtt az év első tíz hónapjában, ez bőven elmarad a korábbi évek 5-6 százalékos emelkedésétől.

Az élelmiszerboltok forgalma alig több mint 4 százalékkal nőtt, a járványhatás miatt a gyógyszerek forgalma 3,4 százalékkal, az online és csomagküldő forgalom viszont kiugró mértékben, közel 42 százalékkal nőtt. A ruházati termékeknél, könyveknél és papíráruknál több mint 20 százalékos csökkenés következett be, valamint a műszaki cikkek és bútorok együttes forgalma is majdnem 8 százalékkal csökkent. Az még kérdés, hogy a kiskereskedelemben főszezonnak számító karácsonyi időszak hogyan alakul, ez ugyanis nagyban befolyásolja majd az idei végeredményt.

Mennyiből?

A K&H ifjúsági indexe arra kereste a választ, hogy a 19-29 éves fiatalok mennyit költenének az idén ajándékokra. A kutatás végeredménye szerint az érintettek átlagosan 29 ezer forintot szánnak erre a célra. Ez némiképp meghaladja a 2017-ben mért szintet, az infláció hatását is figyelembe véve azonban azonos összeget jelent. A megkérdezett fiatalok 53 százaléka saját bevallása szerint idén most kevesebbet költ, mint tavaly ilyenkor.

Kevesebb pénzből, online

A fiatalok közel harmada – 32 százalékuk – 14 ezer forint alatti összegből vásárolna ajándékokat, 36 százalékuk 15-49 ezer forintot költene ugyanerre. A fiatalok 15 százalékának 50-99 ezer forintja van ajándékok beszerzésére, 3 százalékuk pedig 100 ezer forint feletti összegből venne ajándékokat. Ugyanakkor 14 százalékuk nem számol kiadásokkal: 9 százalékuk azért, mert nem ad ajándékot senkinek, 5 százalékuk pedig saját maga készíti el azokat. Mindemellett az is kiderült, hogy idén nemcsak kevesebbet költünk, de kevesebb hozzátartozót, barátot ajándékozunk meg, hiszen a megkérdezett fiatalok közel 40 százaléka számolt be arról, hogy idén nem lep meg annyi embert karácsonykor, mint korábban.
Nem meglepő, hogy a vásárlások több, mint fele (51 százaléka) online zajlik, hiszen így kényelmesebb és biztonságosabb is az ünnepi készülődés.

Jelentős különbségek

Az országon belül jövedelmi különbségek is láthatóak a kutatás alapján. A keleti megyékben élő fiataloknál az ajándékra fordítható összeg átlagosan 23 ezer forintot tett ki, ezzel szemben a központi régióban – azaz Budapesten és Pest megyében – 31 ezer forintos, a nyugati országrészben még magasabb, 36 ezer forintos ajándékvásárlási büdzséről beszéltek a fiatalok. A kisvárosokban lakók szintén átlagosan 23 ezer forintból tudnák le a vásárlásokat, szemben a budapesti és megyeszékhelyeken élő fiatalokra jellemző 33-35 ezer forinttal.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS