A fiatalok 29 ezer forintból vennének ajándékot, de óriásiak a különbségek

2020. 12. 17., 14:00

A fiatalok idén karácsonykor átlagosan 29 ezer forintot szánnak ajándékvásárlásra – derül ki a K&H ifjúsági indexéből, amely azt vizsgálta, mennyi pénzt költenének a 19-29 évesek az ünnepi szezonban. A vidéki kisvárosokban élők 23 ezer forintot, a budapestiek és megyeszékhelyen lakók viszont 33-35 ezer forintos karácsonyi büdzsét említettek. Idén minden második fiatal azt vallotta, kevesebbet költ ajándékokra a tavalyi évhez képest és 38 százalékuk kevesebb embernek ajándékoz.

Visszafogottabbá tette a vásárlási kedvet a koronavírus-járvány, ami érthető, a kedvezőtlenebb gazdasági, jövedelmi helyzetben a lakosság óvatosabban költ. A hivatalos KSH-adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom az üzemanyag-eladások nélkül mindössze 2,3 százalékkal nőtt az év első tíz hónapjában, ez bőven elmarad a korábbi évek 5-6 százalékos emelkedésétől.

Az élelmiszerboltok forgalma alig több mint 4 százalékkal nőtt, a járványhatás miatt a gyógyszerek forgalma 3,4 százalékkal, az online és csomagküldő forgalom viszont kiugró mértékben, közel 42 százalékkal nőtt. A ruházati termékeknél, könyveknél és papíráruknál több mint 20 százalékos csökkenés következett be, valamint a műszaki cikkek és bútorok együttes forgalma is majdnem 8 százalékkal csökkent. Az még kérdés, hogy a kiskereskedelemben főszezonnak számító karácsonyi időszak hogyan alakul, ez ugyanis nagyban befolyásolja majd az idei végeredményt.

Mennyiből?

A K&H ifjúsági indexe arra kereste a választ, hogy a 19-29 éves fiatalok mennyit költenének az idén ajándékokra. A kutatás végeredménye szerint az érintettek átlagosan 29 ezer forintot szánnak erre a célra. Ez némiképp meghaladja a 2017-ben mért szintet, az infláció hatását is figyelembe véve azonban azonos összeget jelent. A megkérdezett fiatalok 53 százaléka saját bevallása szerint idén most kevesebbet költ, mint tavaly ilyenkor.

Kevesebb pénzből, online

A fiatalok közel harmada – 32 százalékuk – 14 ezer forint alatti összegből vásárolna ajándékokat, 36 százalékuk 15-49 ezer forintot költene ugyanerre. A fiatalok 15 százalékának 50-99 ezer forintja van ajándékok beszerzésére, 3 százalékuk pedig 100 ezer forint feletti összegből venne ajándékokat. Ugyanakkor 14 százalékuk nem számol kiadásokkal: 9 százalékuk azért, mert nem ad ajándékot senkinek, 5 százalékuk pedig saját maga készíti el azokat. Mindemellett az is kiderült, hogy idén nemcsak kevesebbet költünk, de kevesebb hozzátartozót, barátot ajándékozunk meg, hiszen a megkérdezett fiatalok közel 40 százaléka számolt be arról, hogy idén nem lep meg annyi embert karácsonykor, mint korábban.
Nem meglepő, hogy a vásárlások több, mint fele (51 százaléka) online zajlik, hiszen így kényelmesebb és biztonságosabb is az ünnepi készülődés.

Jelentős különbségek

Az országon belül jövedelmi különbségek is láthatóak a kutatás alapján. A keleti megyékben élő fiataloknál az ajándékra fordítható összeg átlagosan 23 ezer forintot tett ki, ezzel szemben a központi régióban – azaz Budapesten és Pest megyében – 31 ezer forintos, a nyugati országrészben még magasabb, 36 ezer forintos ajándékvásárlási büdzséről beszéltek a fiatalok. A kisvárosokban lakók szintén átlagosan 23 ezer forintból tudnák le a vásárlásokat, szemben a budapesti és megyeszékhelyeken élő fiatalokra jellemző 33-35 ezer forinttal.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-03-01 15:10:00
2024. március 3-án (vasárnap) 9 órától 21 óráig a NAV háttérrendszerének karbantartása miatt a NAV webes felületei és a NAV-Mobil applikáció egyes szolgáltatásai nem lesznek elérhetők.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS