A fenntarthatóság az egyéni felelősségvállalással kezdődik

A fenntarthatóság az egyéni felelősségvállalással kezdődik
2023. 09. 27., 21:20

A VOSZ Budapesti és Pest Vármegyei Regionális Szervezete „Már ma tegyünk a fenntartható jövőért!” címmel rendezett kkv-konferenciát szeptember 22-én a VOSZ székházában.

VOSZ BPVRSZ Fenntarthatósági munkacsoportja rendezvénysorozatában olyan, a mindennapjainkban leginkább felmerülő, fenntarthatósági kérdésekben valós problémákat szemléltet, amelyekre megoldásokat is ajánl. Az eseményen betekintést nyújtottak a fenntarthatósággal kapcsolatos alapfogalmakba, szabályozásba, ismertették, hogy egyéni szinten mit lehet tenni a hulladékcsökkentésért, beszéltek a fenntartható építőipari megoldásokról, megvizsgálták, hogyan feleljünk meg az új kihívásoknak, bemutattak új kezdeményezéseket, amelyekhez aktív, tenni vágyó partnereket várnak.

Az előadássorozatot Dorner Attila atipikus foglalkoztatási szakértő,a Szomszédok Nyugdíjas Szövetkezet területi igazgatója kezdte „Egyéni kis lépések a Nagy Világért” című előadásával. Leszögezte: a fenntarthatóság az egyéni felelősségvállalással kezdődik. A változás mindig az egyéntől indul, majd a mikrokörnyezet (család, barátok) követnek minket, így terjed a jó példa egyre szélesebb körben. Összefoglalta, hogyan lehet költségek nélkül azonnal hozzáfogni a Föld védelméhez. Ezek között említette a Használt sütőolaj gyűjtését és leadását. Az ember által előállított legveszélyesebb hulladékok egyike a sütőolaj, 1 cseppje akár 1000 liter vizet is szennyezhet. Jó hír viszont, hogy közel 100 százalékban újrahasznosítható, főként biodízel készül belőle. A kihűlt sütőolajat otthon kis flakonokban gyűjthetjük, majd országosan közel 2 ezer helyen adhatjuk le, tankolás vagy vásárlás közben is.

(Leadóhelyek: https://biofilter.hu/gyujtopont-kereso)

Huber Anikó cégvezető, gazdasági igazgató arról tájékoztatott, hogy a Mielemed MPM Kft. tudatosan választott és vezet be NUXON márkanév alatt a fenntarthatóságot és a körforgásos gazdaságot támogató építőipari technológiákat Magyarországon. Az építőipar ökológiai lábnyoma nagy, viszont a technológiai és módszertani lehetőségek is változatosak. Ezért az építőipar zöld átállása nagymértékű és erős pozitív változást okozhat a hazai és világszintű klímapolitikai célok elérésében. Mint fogalmazott: „vállalatuk tervei szerint nemcsak meghatározó piaci szereplők lesznek a fenntartható építőipari technológiák terén, hanem példamutatással és edukációval segítségként és mintaként kívánnak szolgálni más iparágban működő cégek számára is. Emiatt kiemelten fontosnak nevezte, hogy cégük munkát vállalt a VOSZ Fenntarthatósági munkacsoportjában.

Márton Ferenc, a Mielemed MPM Kft. értékesítési- és üzletfejlesztési igazgatója az előadást a fenntartható gazdasági fejlődés rövid történeti hátterével folytatta. Hangsúlyozta, hogy nem csupán környezetvédelmi kérdéssel állunk szemben, hiszen az élet minden területe és minden iparág érintett. Egészen hétköznapi szokásaink – mint például egy csésze kávé elfogyasztása – is jelentős gazdasági-ökológiai lábnyommal járnak, hát még a nagyobb léptékű gazdasági és társadalmi folyamatok! Szóba került az ENSZ és az Európai Unió munkája és intézkedései is, utóbbiak között az, hogy az EU-ban az ESG minden gazdasági ágazatot érintő kötelezettségekkel jár a vállalatok számára.

Kopcsándy Anna, a Green Bird Kft. ügyvezetője „Paradigmaváltás” című előadásában az alábbi kérdésekre adott választ: Várhatjuk-e mástól a megoldást, hogyan tegyünk egy fenntarthatóbb jövőért? Mit tehet első lépésként egy cég a változásért? Tudunk-e a jövőben sikeres vállalkozásokat építeni, ha a körülöttünk lévő világ összeomlik?

Hegyvári Bálint, a PRESTON Capital marketing igazgatója, a PRESTON Business Kft. ügyvezetője bemutatta egyik új kezdeményezésüket, a mimondjuk.hu-t. A portálon aktuális híreket olvashatunk a fenntarthatósággal kapcsolatban. Kitért arra, hogy cégükkel milyen módszereket alkalmaznak és milyen projektekben vesznek részt a zöldebb jövőért. Ilyen például egy papír- és műanyagmentes szálloda építése, illetve biogáz üzemek üzemeltetése is. A legfontosabbnak Bálint is azt tartja, hogy a cégek és a magánszemélyek egyaránt szerepet vállaljanak a fenntarthatóságban. Ezért mindenkit arra buzdított, hogy „építsünk kapcsolatokat, és találjuk meg azokat a közös pontokat, ahol a cégek egymásnak tudnak segíteni”.

VOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-13 14:10:00
A gazdálkodók 81 százaléka számolt be arról, hogy a tartósan alacsony terményárak miatt kieső bevételek miatt az elmúlt egy év során volt olyan tervezett gépvásárlása, amit végül el kellett halasztania. Ebben a helyzetben tovább nőtt a gépi bérmunka jelentősége – derül ki az Agroinform.hu felméréséből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS