A fenntarthatóság az egyéni felelősségvállalással kezdődik

A fenntarthatóság az egyéni felelősségvállalással kezdődik
2023. 09. 27., 21:20

A VOSZ Budapesti és Pest Vármegyei Regionális Szervezete „Már ma tegyünk a fenntartható jövőért!” címmel rendezett kkv-konferenciát szeptember 22-én a VOSZ székházában.

VOSZ BPVRSZ Fenntarthatósági munkacsoportja rendezvénysorozatában olyan, a mindennapjainkban leginkább felmerülő, fenntarthatósági kérdésekben valós problémákat szemléltet, amelyekre megoldásokat is ajánl. Az eseményen betekintést nyújtottak a fenntarthatósággal kapcsolatos alapfogalmakba, szabályozásba, ismertették, hogy egyéni szinten mit lehet tenni a hulladékcsökkentésért, beszéltek a fenntartható építőipari megoldásokról, megvizsgálták, hogyan feleljünk meg az új kihívásoknak, bemutattak új kezdeményezéseket, amelyekhez aktív, tenni vágyó partnereket várnak.

Az előadássorozatot Dorner Attila atipikus foglalkoztatási szakértő,a Szomszédok Nyugdíjas Szövetkezet területi igazgatója kezdte „Egyéni kis lépések a Nagy Világért” című előadásával. Leszögezte: a fenntarthatóság az egyéni felelősségvállalással kezdődik. A változás mindig az egyéntől indul, majd a mikrokörnyezet (család, barátok) követnek minket, így terjed a jó példa egyre szélesebb körben. Összefoglalta, hogyan lehet költségek nélkül azonnal hozzáfogni a Föld védelméhez. Ezek között említette a Használt sütőolaj gyűjtését és leadását. Az ember által előállított legveszélyesebb hulladékok egyike a sütőolaj, 1 cseppje akár 1000 liter vizet is szennyezhet. Jó hír viszont, hogy közel 100 százalékban újrahasznosítható, főként biodízel készül belőle. A kihűlt sütőolajat otthon kis flakonokban gyűjthetjük, majd országosan közel 2 ezer helyen adhatjuk le, tankolás vagy vásárlás közben is.

(Leadóhelyek: https://biofilter.hu/gyujtopont-kereso)

Huber Anikó cégvezető, gazdasági igazgató arról tájékoztatott, hogy a Mielemed MPM Kft. tudatosan választott és vezet be NUXON márkanév alatt a fenntarthatóságot és a körforgásos gazdaságot támogató építőipari technológiákat Magyarországon. Az építőipar ökológiai lábnyoma nagy, viszont a technológiai és módszertani lehetőségek is változatosak. Ezért az építőipar zöld átállása nagymértékű és erős pozitív változást okozhat a hazai és világszintű klímapolitikai célok elérésében. Mint fogalmazott: „vállalatuk tervei szerint nemcsak meghatározó piaci szereplők lesznek a fenntartható építőipari technológiák terén, hanem példamutatással és edukációval segítségként és mintaként kívánnak szolgálni más iparágban működő cégek számára is. Emiatt kiemelten fontosnak nevezte, hogy cégük munkát vállalt a VOSZ Fenntarthatósági munkacsoportjában.

Márton Ferenc, a Mielemed MPM Kft. értékesítési- és üzletfejlesztési igazgatója az előadást a fenntartható gazdasági fejlődés rövid történeti hátterével folytatta. Hangsúlyozta, hogy nem csupán környezetvédelmi kérdéssel állunk szemben, hiszen az élet minden területe és minden iparág érintett. Egészen hétköznapi szokásaink – mint például egy csésze kávé elfogyasztása – is jelentős gazdasági-ökológiai lábnyommal járnak, hát még a nagyobb léptékű gazdasági és társadalmi folyamatok! Szóba került az ENSZ és az Európai Unió munkája és intézkedései is, utóbbiak között az, hogy az EU-ban az ESG minden gazdasági ágazatot érintő kötelezettségekkel jár a vállalatok számára.

Kopcsándy Anna, a Green Bird Kft. ügyvezetője „Paradigmaváltás” című előadásában az alábbi kérdésekre adott választ: Várhatjuk-e mástól a megoldást, hogyan tegyünk egy fenntarthatóbb jövőért? Mit tehet első lépésként egy cég a változásért? Tudunk-e a jövőben sikeres vállalkozásokat építeni, ha a körülöttünk lévő világ összeomlik?

Hegyvári Bálint, a PRESTON Capital marketing igazgatója, a PRESTON Business Kft. ügyvezetője bemutatta egyik új kezdeményezésüket, a mimondjuk.hu-t. A portálon aktuális híreket olvashatunk a fenntarthatósággal kapcsolatban. Kitért arra, hogy cégükkel milyen módszereket alkalmaznak és milyen projektekben vesznek részt a zöldebb jövőért. Ilyen például egy papír- és műanyagmentes szálloda építése, illetve biogáz üzemek üzemeltetése is. A legfontosabbnak Bálint is azt tartja, hogy a cégek és a magánszemélyek egyaránt szerepet vállaljanak a fenntarthatóságban. Ezért mindenkit arra buzdított, hogy „építsünk kapcsolatokat, és találjuk meg azokat a közös pontokat, ahol a cégek egymásnak tudnak segíteni”.

VOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 12. 05., 10:10
Nálunk nem csupán a szavak szintjén érvényes az, hogy egy hajóban evezünk, hanem tényleg közösen, csapatként jutunk át egyik partról a másikra – mondta az Üzletemnek Csuhay Attila, az ingatlanprojektek menedzselésével foglalkozó GPM Kft. ügyvezető igazgatója.
2023-12-08 10:10:00
A hazai kkv-szektor a 2020-ban kezdődő válságot követően 2022-ben is küzdött külső finanszírozási forrásokért. Gazdaságserkentés céljával a Magyar Állam támogatott finanszírozási formákkal bővítette a hazai idegen források kínálatát, míg egyes piaci szereplők kreatív, a hazai gyakorlatban szokatlan tőkeemelési stratégiákkal álltak elő. Az utóbbiak közül mutat be néhányat az RSM Hungary.
2023-12-07 16:10:00
Az uniós tagállamok állandó képviselői megállapodtak egy olyan új jogszabályra vonatkozó tanácsi megbízásról, amely uniós szinten megkönnyíti az egészségügyi adatok cseréjét és az azokhoz való hozzáférést.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS