A Duna-Dráva Nemzeti Parkban folytatja erdőtelepítési programját az MNB

2023. 07. 24., 18:13

Az MNB nagyszabású erdőtelepítéssel és gyeprekonstrukcióval ellentételezi éves karbonlábnyomát Drávaszentesen, a Duna-Dráva Nemzeti Park területén, ezúttal is a WWF Magyarországgal szorosan együttműködve semlegesítve így széndioxid-kibocsátását. A jegybank elsőként a 2019. évi Zöld Konferenciájának károsanyag kibocsátását ellentételezte egy örökerdő létesítésével Pápateszér településen.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) – az általa 2019-ben indított Zöld Program részeként – saját működésének „zöldítésében” is élen kíván járni Magyarországon – olvasható a jegybank honlapján. Ezért a 2020-2022. közötti időszakra vonatkozó Környezetvédelmi Stratégiájában deklarálta, hogy operatív működése teljes mértékben karbonsemlegessé válik. Ehhez a tevékenységéből adódó karbonkibocsátást – annak fokozatos csökkentése mellett - ökológiai ellentételezési programokkal semlegesíti a WWF Magyarország (WWF) környezetvédelmi civil szervezettel karöltve.

A természetalapú megoldások közé tartozó élőhelyrekonstrukciós programok a karbonellentételezésen túl ökoszisztéma-szolgáltatásokat is nyújtanak, így többek között hozzájárulnak a biológiai sokféleség megőrzéséhez és a klímaváltozás hatásainak tompításához is.

A jegybank éves karbonlábnyomának ellentételezésére ismételten egy, a WWF által azonosított élőhely rekonstrukciós programot valósít meg, ezúttal Drávaszentesen, a Duna-Dráva Nemzeti Park területén. Az erdőtelepítés és gyeprekonstrukció keretében minimum 32 hektár fajgazdag gyepes és erdei élőhely létrehozása, cserjés telepítése, valamint kaszáló és mocsárrét kialakítása, továbbá annak utókezelése a cél. A projekt végrehajtása a WWF aktív közreműködésével és a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság bevonásával valósul meg.

Az MNB első alkalommal a 2019. évi nemzetközi Zöld pénzügyi konferenciájának karbonlábnyomát semlegesítette egy égeres élőhely komplex helyreállítási programjával Pápateszér település területén. Emellett a WWF által előkészített programok közül az „Erdőtelepítés Geszten a Körös Maros Nemzeti Park területén” projekt is a megvalósítási fázisban van. Ez az MNB egy teljes évi operatív működésének széndioxid-kibocsátását semlegesíti.

Az MNB Zöld Programjának célja, hogy utat mutasson és támogassa a pénzügyi szektornak a környezetileg is fenntartható gazdasági növekedés és a klímaváltozás elleni küzdelem elősegítéséhez szükséges finanszírozó szerepét.

A jegybank ennek keretében egyebek közt tőkekövetelmény-kedvezményt nyújt például az energiahatékony ingatlanok építését, vásárlását, vagy megújuló energia projekteket finanszírozó bankoknak, Zöld Pénzügyi Termékkeresőt indított a fenntartható befektések lakossági elérését fokozandó, az OECD-vel és az Európai Bizottsággal közös projektet indított a biodiverzitás csökkenésével kapcsolatos pénzügyi kockázatok felmérésére, valamint – a piaci szereplők, ügyfelek és egyéb érintettek edukációja érdekében évente nemzetközi zöld pénzügyi konferenciát szervez és Zöld pénzügyi jelentésében összefoglalja a fenntartható pénzügyek fejleményeit. (MNB)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-13 14:10:00
A gazdálkodók 81 százaléka számolt be arról, hogy a tartósan alacsony terményárak miatt kieső bevételek miatt az elmúlt egy év során volt olyan tervezett gépvásárlása, amit végül el kellett halasztania. Ebben a helyzetben tovább nőtt a gépi bérmunka jelentősége – derül ki az Agroinform.hu felméréséből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS