A Duna-Dráva Nemzeti Parkban folytatja erdőtelepítési programját az MNB

2023. 07. 24., 18:13

Az MNB nagyszabású erdőtelepítéssel és gyeprekonstrukcióval ellentételezi éves karbonlábnyomát Drávaszentesen, a Duna-Dráva Nemzeti Park területén, ezúttal is a WWF Magyarországgal szorosan együttműködve semlegesítve így széndioxid-kibocsátását. A jegybank elsőként a 2019. évi Zöld Konferenciájának károsanyag kibocsátását ellentételezte egy örökerdő létesítésével Pápateszér településen.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) – az általa 2019-ben indított Zöld Program részeként – saját működésének „zöldítésében” is élen kíván járni Magyarországon – olvasható a jegybank honlapján. Ezért a 2020-2022. közötti időszakra vonatkozó Környezetvédelmi Stratégiájában deklarálta, hogy operatív működése teljes mértékben karbonsemlegessé válik. Ehhez a tevékenységéből adódó karbonkibocsátást – annak fokozatos csökkentése mellett - ökológiai ellentételezési programokkal semlegesíti a WWF Magyarország (WWF) környezetvédelmi civil szervezettel karöltve.

A természetalapú megoldások közé tartozó élőhelyrekonstrukciós programok a karbonellentételezésen túl ökoszisztéma-szolgáltatásokat is nyújtanak, így többek között hozzájárulnak a biológiai sokféleség megőrzéséhez és a klímaváltozás hatásainak tompításához is.

A jegybank éves karbonlábnyomának ellentételezésére ismételten egy, a WWF által azonosított élőhely rekonstrukciós programot valósít meg, ezúttal Drávaszentesen, a Duna-Dráva Nemzeti Park területén. Az erdőtelepítés és gyeprekonstrukció keretében minimum 32 hektár fajgazdag gyepes és erdei élőhely létrehozása, cserjés telepítése, valamint kaszáló és mocsárrét kialakítása, továbbá annak utókezelése a cél. A projekt végrehajtása a WWF aktív közreműködésével és a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság bevonásával valósul meg.

Az MNB első alkalommal a 2019. évi nemzetközi Zöld pénzügyi konferenciájának karbonlábnyomát semlegesítette egy égeres élőhely komplex helyreállítási programjával Pápateszér település területén. Emellett a WWF által előkészített programok közül az „Erdőtelepítés Geszten a Körös Maros Nemzeti Park területén” projekt is a megvalósítási fázisban van. Ez az MNB egy teljes évi operatív működésének széndioxid-kibocsátását semlegesíti.

Az MNB Zöld Programjának célja, hogy utat mutasson és támogassa a pénzügyi szektornak a környezetileg is fenntartható gazdasági növekedés és a klímaváltozás elleni küzdelem elősegítéséhez szükséges finanszírozó szerepét.

A jegybank ennek keretében egyebek közt tőkekövetelmény-kedvezményt nyújt például az energiahatékony ingatlanok építését, vásárlását, vagy megújuló energia projekteket finanszírozó bankoknak, Zöld Pénzügyi Termékkeresőt indított a fenntartható befektések lakossági elérését fokozandó, az OECD-vel és az Európai Bizottsággal közös projektet indított a biodiverzitás csökkenésével kapcsolatos pénzügyi kockázatok felmérésére, valamint – a piaci szereplők, ügyfelek és egyéb érintettek edukációja érdekében évente nemzetközi zöld pénzügyi konferenciát szervez és Zöld pénzügyi jelentésében összefoglalja a fenntartható pénzügyek fejleményeit. (MNB)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-01 14:10:00
Az Európai Unió Tanácsának elnöksége és az Európai Parlament tárgyalói ideiglenes megállapodásra jutottak a digitális elemeket tartalmazó termékekre vonatkozó kiberbiztonsági követelményekről szóló jogszabályjavaslatról, amelynek célja annak szavatolása, hogy a forgalomba hozott termékek, például a csatlakoztatott otthoni kamerák, hűtőszekrények, televíziók és játékok biztonságosak legyenek.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS