770 millió eurót fektet a zöld jövőbe az Epson

2022. 01. 25., 15:57

Évek óta tudjuk, hogy azonnali lépések szükségesek a klímaválság problémáinak megoldása érdekében, a világjárvány során pedig bebizonyosodott, hogy az azt követő gazdasági újraindulás során a fenntartható megoldások felé kell fordulnunk. A zöld út megtalálása azonban nem könnyű: az élet olyan területein is újra kell terveznünk működésünket, döntéseinket, melyekre korábban talán nem is gondoltunk. Az Epson küldetése, hogy a lehető legzöldebb technológiát kínálja ügyfeleinek, ezért a következő tíz évben a cég mintegy 770 millió eurót fektet be.

„Eljött a fenntartható technológia ideje. Ahogy az európai gazdaságok magukhoz térnek a világjárvány és a válság után, a növekedésbe kell befektetniük. A mi feladatunk pedig gyártóként az, hogy megteremtsük a fenntartható jövő technológiáját” – emelte ki Yoshire Nagafusa, az Epson elnök-vezérigazgatója.

Éppen ezért a vállalat célja mindenekelőtt az, hogy a legjobb fenntartható eszközöket biztosítsa ügyfeleinek. A környezeti fenntarthatóság jegyében a vállalat csatlakozott a 2030-as globális klímacélokhoz, illetve célul tűzte ki, hogy 2050-re karbonsemleges és ásványkincs-semleges legyen. Ennek érdekében a következő tíz évben 100 milliárd jent (mintegy 770 millió eurót) fektetnek be.

Az Epson 2050-es céljai között szerepel, hogy közvetlen károsanyag-kibocsátását 19 százalékkal, közvetett kibocsátását pedig 44 százalékkal szorítsa vissza 2025-ig. Becsléseik szerint ezzel a beszállítói lánc üvegházhatású gáz-kibocsátása több mint kétmillió tonnával csökkenhet. 2023-ra a vállalat teljesen megújuló energiából származó villamosenergiát használna. Ezt az elköteleződést jelzi a csatlakozásuk a RE100 globális kezdeményezéshez.

A fenntartható technológiák között az Epson zászlóshajója a Heat-Free (hő nélküli) nyomtatási megoldás. Ennek lényege, hogy a nyomtatási folyamat közben nincs szükség hőre. Ennek köszönhetően kisebb a termékek energiaigénye és ezáltal a széndioxid-kibocsátása. Ráadásul a felhasználó szempontjából gyorsabb a nyomtatás, hiszen nem kell várni a felmelegedésre és a lehűlésre a nyomtatáshoz. A hasonló lézernyomtatókhoz képest a hő nélküli nyomtatás akár 83 százalékkal kevesebb szén-dioxidot bocsáthat ki és energiát használhat fel.

Az Epson a mai napig mintegy 1,6 millió tonna műanyag felhasználását kerülte el 60 millió darab EcoTank nyomtató értékesítésével. A cég PaperLab nevű terméke pedig a világon egyedüliként tudja biztosítani az irodai papír-újrahasznosítást. A cég digitális textilnyomtatói 90 százalékkal képesek visszaszorítani a vízfelhasználást és 30 százalékkal az energiaszükségletet a hagyományos termékekhez képest.

További előremutató technológia a címkenyomtatás reformja. Az Epson szerint, ha minden európai vállalat átállna az új, környezetbarát technológiára, azzal 28,7 millió kilowattóra energiát lehetne megspórolni, ami több mint 95 ezer lakás világítására lenne elég. Vagyis az Epson nem csak a szavakban, hanem konkrét lépésekben is elköteleződött már eddig is a fenntarthatóság mellett.

A klímavédelem mellett az Epson a jelenlegi világjárvány kezeléséből is kiveszi a részét, a cég robotjai, egy olaszországi laborban napi 21 ezer teszt elvégzésében segédkeznek, ehhez mindössze két ember munkája szükséges. Így jelentősen csökkenthető a tesztelés munkaerőigénye, illetve a SCARA robot használatával kiküszöbölhető az emberi hiba lehetősége is. A cég további eredményeiről és céljairól a legújabb Green Choice Report szolgál további információkkal.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-02-04 14:23:33
Kis csapatunk valamennyi tagja száraz januárt tartott. Nagy kérdés volt, milyen borral indítsuk újra ízlelőbimbóink operációs rendszerét február elején.
2023-02-03 18:13:39
Minden évben az egységes kérelmek mintegy 70 százalékát, megközelítőleg 108 ezer kérelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdászainak közreműködésével nyújtják be a gazdálkodók. Idén a jogszabályi változások és az elektronikus közigazgatási rendszer fejlesztése miatt meg kell újítani az ehhez szükséges meghatalmazásokat.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

Kis csapatunk valamennyi tagja száraz januárt tartott. Nagy kérdés volt, milyen borral indítsuk újra ízlelőbimbóink operációs rendszerét február elején.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal meghívására 2023. január 30-31. között hazánkba látogatott a finn nukleáris hatóság főigazgatója, Petteri Tiippana, valamint Janne Nevalainen projektigazgató.