770 millió eurót fektet a zöld jövőbe az Epson

2022. 01. 25., 15:57

Évek óta tudjuk, hogy azonnali lépések szükségesek a klímaválság problémáinak megoldása érdekében, a világjárvány során pedig bebizonyosodott, hogy az azt követő gazdasági újraindulás során a fenntartható megoldások felé kell fordulnunk. A zöld út megtalálása azonban nem könnyű: az élet olyan területein is újra kell terveznünk működésünket, döntéseinket, melyekre korábban talán nem is gondoltunk. Az Epson küldetése, hogy a lehető legzöldebb technológiát kínálja ügyfeleinek, ezért a következő tíz évben a cég mintegy 770 millió eurót fektet be.

„Eljött a fenntartható technológia ideje. Ahogy az európai gazdaságok magukhoz térnek a világjárvány és a válság után, a növekedésbe kell befektetniük. A mi feladatunk pedig gyártóként az, hogy megteremtsük a fenntartható jövő technológiáját” – emelte ki Yoshire Nagafusa, az Epson elnök-vezérigazgatója.

Éppen ezért a vállalat célja mindenekelőtt az, hogy a legjobb fenntartható eszközöket biztosítsa ügyfeleinek. A környezeti fenntarthatóság jegyében a vállalat csatlakozott a 2030-as globális klímacélokhoz, illetve célul tűzte ki, hogy 2050-re karbonsemleges és ásványkincs-semleges legyen. Ennek érdekében a következő tíz évben 100 milliárd jent (mintegy 770 millió eurót) fektetnek be.

Az Epson 2050-es céljai között szerepel, hogy közvetlen károsanyag-kibocsátását 19 százalékkal, közvetett kibocsátását pedig 44 százalékkal szorítsa vissza 2025-ig. Becsléseik szerint ezzel a beszállítói lánc üvegházhatású gáz-kibocsátása több mint kétmillió tonnával csökkenhet. 2023-ra a vállalat teljesen megújuló energiából származó villamosenergiát használna. Ezt az elköteleződést jelzi a csatlakozásuk a RE100 globális kezdeményezéshez.

A fenntartható technológiák között az Epson zászlóshajója a Heat-Free (hő nélküli) nyomtatási megoldás. Ennek lényege, hogy a nyomtatási folyamat közben nincs szükség hőre. Ennek köszönhetően kisebb a termékek energiaigénye és ezáltal a széndioxid-kibocsátása. Ráadásul a felhasználó szempontjából gyorsabb a nyomtatás, hiszen nem kell várni a felmelegedésre és a lehűlésre a nyomtatáshoz. A hasonló lézernyomtatókhoz képest a hő nélküli nyomtatás akár 83 százalékkal kevesebb szén-dioxidot bocsáthat ki és energiát használhat fel.

Az Epson a mai napig mintegy 1,6 millió tonna műanyag felhasználását kerülte el 60 millió darab EcoTank nyomtató értékesítésével. A cég PaperLab nevű terméke pedig a világon egyedüliként tudja biztosítani az irodai papír-újrahasznosítást. A cég digitális textilnyomtatói 90 százalékkal képesek visszaszorítani a vízfelhasználást és 30 százalékkal az energiaszükségletet a hagyományos termékekhez képest.

További előremutató technológia a címkenyomtatás reformja. Az Epson szerint, ha minden európai vállalat átállna az új, környezetbarát technológiára, azzal 28,7 millió kilowattóra energiát lehetne megspórolni, ami több mint 95 ezer lakás világítására lenne elég. Vagyis az Epson nem csak a szavakban, hanem konkrét lépésekben is elköteleződött már eddig is a fenntarthatóság mellett.

A klímavédelem mellett az Epson a jelenlegi világjárvány kezeléséből is kiveszi a részét, a cég robotjai, egy olaszországi laborban napi 21 ezer teszt elvégzésében segédkeznek, ehhez mindössze két ember munkája szükséges. Így jelentősen csökkenthető a tesztelés munkaerőigénye, illetve a SCARA robot használatával kiküszöbölhető az emberi hiba lehetősége is. A cég további eredményeiről és céljairól a legújabb Green Choice Report szolgál további információkkal.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS