770 millió eurót fektet a zöld jövőbe az Epson

2022. 01. 25., 15:57

Évek óta tudjuk, hogy azonnali lépések szükségesek a klímaválság problémáinak megoldása érdekében, a világjárvány során pedig bebizonyosodott, hogy az azt követő gazdasági újraindulás során a fenntartható megoldások felé kell fordulnunk. A zöld út megtalálása azonban nem könnyű: az élet olyan területein is újra kell terveznünk működésünket, döntéseinket, melyekre korábban talán nem is gondoltunk. Az Epson küldetése, hogy a lehető legzöldebb technológiát kínálja ügyfeleinek, ezért a következő tíz évben a cég mintegy 770 millió eurót fektet be.

„Eljött a fenntartható technológia ideje. Ahogy az európai gazdaságok magukhoz térnek a világjárvány és a válság után, a növekedésbe kell befektetniük. A mi feladatunk pedig gyártóként az, hogy megteremtsük a fenntartható jövő technológiáját” – emelte ki Yoshire Nagafusa, az Epson elnök-vezérigazgatója.

Éppen ezért a vállalat célja mindenekelőtt az, hogy a legjobb fenntartható eszközöket biztosítsa ügyfeleinek. A környezeti fenntarthatóság jegyében a vállalat csatlakozott a 2030-as globális klímacélokhoz, illetve célul tűzte ki, hogy 2050-re karbonsemleges és ásványkincs-semleges legyen. Ennek érdekében a következő tíz évben 100 milliárd jent (mintegy 770 millió eurót) fektetnek be.

Az Epson 2050-es céljai között szerepel, hogy közvetlen károsanyag-kibocsátását 19 százalékkal, közvetett kibocsátását pedig 44 százalékkal szorítsa vissza 2025-ig. Becsléseik szerint ezzel a beszállítói lánc üvegházhatású gáz-kibocsátása több mint kétmillió tonnával csökkenhet. 2023-ra a vállalat teljesen megújuló energiából származó villamosenergiát használna. Ezt az elköteleződést jelzi a csatlakozásuk a RE100 globális kezdeményezéshez.

A fenntartható technológiák között az Epson zászlóshajója a Heat-Free (hő nélküli) nyomtatási megoldás. Ennek lényege, hogy a nyomtatási folyamat közben nincs szükség hőre. Ennek köszönhetően kisebb a termékek energiaigénye és ezáltal a széndioxid-kibocsátása. Ráadásul a felhasználó szempontjából gyorsabb a nyomtatás, hiszen nem kell várni a felmelegedésre és a lehűlésre a nyomtatáshoz. A hasonló lézernyomtatókhoz képest a hő nélküli nyomtatás akár 83 százalékkal kevesebb szén-dioxidot bocsáthat ki és energiát használhat fel.

Az Epson a mai napig mintegy 1,6 millió tonna műanyag felhasználását kerülte el 60 millió darab EcoTank nyomtató értékesítésével. A cég PaperLab nevű terméke pedig a világon egyedüliként tudja biztosítani az irodai papír-újrahasznosítást. A cég digitális textilnyomtatói 90 százalékkal képesek visszaszorítani a vízfelhasználást és 30 százalékkal az energiaszükségletet a hagyományos termékekhez képest.

További előremutató technológia a címkenyomtatás reformja. Az Epson szerint, ha minden európai vállalat átállna az új, környezetbarát technológiára, azzal 28,7 millió kilowattóra energiát lehetne megspórolni, ami több mint 95 ezer lakás világítására lenne elég. Vagyis az Epson nem csak a szavakban, hanem konkrét lépésekben is elköteleződött már eddig is a fenntarthatóság mellett.

A klímavédelem mellett az Epson a jelenlegi világjárvány kezeléséből is kiveszi a részét, a cég robotjai, egy olaszországi laborban napi 21 ezer teszt elvégzésében segédkeznek, ehhez mindössze két ember munkája szükséges. Így jelentősen csökkenthető a tesztelés munkaerőigénye, illetve a SCARA robot használatával kiküszöbölhető az emberi hiba lehetősége is. A cég további eredményeiről és céljairól a legújabb Green Choice Report szolgál további információkkal.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-07 09:18:57
A parlamentnek benyújtott adótörvénycsomag szerint olyan ideiglenesnek mondott terheket is állandóvá tesz a kormány, amelyeket az extraprofitadó részeként eredetileg csak 2022-re és 2023-ra vezetett be. Ilyen az értékpapírügyletekre is kivetett tranzakciós adó, a kiterjesztett népegészségügyi adó, valamint a repülőjegyadó.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS