32 ezer cég szűnt meg (eddig) 2023-ban

32 ezer cég szűnt meg (eddig) 2023-ban
2023. 11. 23., 16:40

Az OPTEN adatai alapján az idei évben közel 32 ezer cég szűnt meg, és az éves csökkenés közelít a 11 ezerhez. Az új eljárások számának magas értéke és a gyenge alapítási kedv előrevetítik a cégszámcsökkenés fennmaradását. A cégtrendben is csökken a GDP-ben rosszabb teljesítményt nyújtó nemzetgazdasági ágakban működő cégek száma. Az új felszámolási eljárások száma továbbra is 2 ezer körüli, novemberre várhatóan már eléri éves szinten a 20 ezret.

A KSH legfrissebb GDP jelentése szerint 2023 harmadik negyedévében az előző negyedévhez képest 0,9 százalékos növekedés volt. Ugyanakkor az előző év azonos időszakához képest a gazdaság teljesítménye 0,4 százalékkal elmaradt. Ennek oka főként az ipar és a piaci szolgáltatások, különösen a kereskedelem, valamint a tudományos, műszaki és adminisztratív tevékenység visszaesése volt.

A GDP csökkenése az OPTEN adatai szerint tükröződik a vállalati trendekben is a vállalkozások számának folyamatos csökkenésével. Ezt a tendenciát az egész év során tapasztaljuk. Az októberi tényadatok alapján a hónapban közel 800 céggel kevesebb működött, mint szeptemberben, ami azt jelzi, hogy az éves csökkenés fokozatosan közelít a 11 ezerhez. „A gazdaság aktuális állapotába betekintést enged a cégalapítások alakulása, amely tud egy iránytű lenni az eligazodásban. Várhatóan éves szinten is, de szezonálisan már biztos, hogy az elmúlt öt év legalacsonyabb cégalapítása jellemzi a cégtrendet. Ennek sok jelentése lehet, okozhatja az óvatosság, a kisebb kockázatvállalás, azaz a vállalkozók is látják, hogy a gazdasági környezetben erőteljesebb a kihívás jelenleg” – mondta Alföldi Csaba, az OPTEN céginformációs szakértője.

A cégalapítások alacsony éves teljesítménye mellett – jelenleg alig 21 ezer felett – sajnálatos módon a cégmegszűnések száma is „kiemelkedően” magas, idén közel 32 ezer cég szűnt meg. A megszűnések az elmúlt öt év szezonális összehasonlításában aranyérmesek, de ha az elmúlt három év éves teljesítményét nézzük, még rosszabb a helyzet, mivel az idei 1–10 hónapban már meghaladta azok számát.

A cégtrendben a jogilag lezárt megszűnések jelennek meg az aktuális cégszám meghatározásánál, azonban a vállalkozások a legtöbb esetben már ezt megelőzően befejezik a tevékenységüket. Izgalmas ezt a területet vizsgálni, amennyiben a cél, hogy a tényleges tevékenységet végzőket lehessen látni vagy megbecsülni, és annak a hatását előre jelezni a cégtrendben. Az eljárás alá eső vállalkozások hamarabb befejezik az esetek többségében a gazdasági tevékenységüket, így azok az eljárások adnak támpontot, amelyek során a tevékenységet alapvetően befejezik az eljárás kezdetekor vagy korlátozott az az eljárás alatt. Ebben a megközelítésben nagyító alá leginkább az újonnan indított végelszámolásokat, kényszertörléseket és azokat az új felszámolási eljárásokat szükséges figyelembe venni, ahol a felszámolást nem előzte meg valamilyen más cégjogi eljárás (pl. kényszertörlés). Az új felszámolási eljárások 80–90 százalékát az idei évben kényszertörlési eljárások előzik meg, ezért a jövőt tekintve az új kényszertörlési eljárások szolgálnak pontosabb becsléssel. Az aktuálisan termelő, szolgáltató tevékenységet folytatók változását megközelítően meghatározza az aktuális alakulások és az előzőek szerinti új eljárások különbözete.

A KSH adatai és megállapításai a cégtrendben is visszatükröződnek. A tevékenységbe belépők és kilépők – előzőek szerint megállapított – egyenlege a tevékenységet végzők csökkenését mutatja az idei évben a megjelölt nemzetgazdasági ágakban, akik sokkal nagyobb arányban részesednek abból, mint amennyit az összes cégszámból képviselnek. „Az 1–10 havi egyenlege a tevékenységet végzőknek azt mutatja, hogy a következő időszakra már van egy negatív áthúzódás – közel 6 ezer vállalkozás –, ami előrevetíti a cégszámcsökkenés további fennmaradását a későbbiekben, ha a cégalapítási kedv nem javul jelentősen. A cégalapítási kedvet a gazdasági környezet erőteljesebb javulása hozza magával, de lehet, hogy erre még egy kicsit várni kell.” – mondta Alföldi Csaba céginformációs szakértő.

Az új felszámolási eljárások száma továbbra sem csitult, októberben is közel 2 ezer új eljárás indult. Az éves 1-10 hónap új felszámolási eljárásszám meghaladta a 18 ezret, az eddig ismert novemberi értékkel már a 19 ezret is, így valószínűsíthető, hogy november hónapban a 20 ezer átlépésre kerül.

Az Opten – Cégfluktuációs Index (CFI – az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkhöz képest) októberi értéke átlagosan 10 százalék körül mozgott. Vármegyei szinten nézve a vizsgált időszak alatt az Opten–CFI Csongrád-Csanád, Békés és Bács-Kiskun vármegyékben érte el a legalacsonyabb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Budapest, Somogy és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye produkálta.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-27 12:10:11
A belügyminiszter május 24-i kezdettel az ország teljes területére kihirdette a tartósan vízhiányos időszakot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének kezdeményezését követően.
2024-05-27 07:30:05
Izgalmas fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán: elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott az újonnan kialakított laboratóriumban.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

Izgalmas fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán: elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott az újonnan kialakított laboratóriumban.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS