2024. március 4. – Információk, hírek vállalkozóknak

2024. 03. 04., 08:10

Az Üzletem.hu összefoglalója.

Hol bukkanhatnak fel a NAV revizorai a nemzetközi nőnap hetében?

Az ADÓtraffipax friss bejegyzéseiből kiderül, hogy hol és kik számíthatnak nagyobb valószínűséggel operatív ellenőrzésre a március 4-én kezdődő héten.

Szolgáltatás-külkereskedelem: 1000 milliárd forint volt az aktívum 2023 végén

2023 IV. negyedévében a szolgáltatások euróban számított exportja 5,8, importja 0,2 százalékkal nőtt a megelőző év azonos időszakához képest; az aktívum 2,6 milliárd euró volt, 462 millió euróval több a 2022. IV. negyedévinél – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

Ingatlan.com: a lakáspiac keresleti és kínálati oldala is élénkült februárban

Az eladó lakások és házak kínálata 146 ezerre bővült, ami éves szinten 11 százalékos növekedés.

Magyar Kártyát ér a matematikai, a természettudományos, a műszaki és az informatikai végzettség

A Hivatalos Értesítőben 2024. február 29-én megjelent a kultúráért és innovációért felelős miniszter közleménye azon szakmai képesítések köréről, amelyek a Magyar Kártya kiadásának előfeltételei.

Tízből négy diák úgy látja, könnyen talál majd munkát

A diákok 22 százaléka ért egyet azzal, hogy az oktatási rendszer európai összehasonlításban magas színvonalú.

270 milliós technológiafejlesztés az Alföldi Környezetvédelmi Kft.-nél

Uniós támogatással fejlesztette gyártástechnológiáját az ipari és veszélyes hulladékok gyűjtésével, illetve előkezelésével foglalkozó Alföldi Környezetvédelmi Kft.

Így néz ki Miskolc beruházási térképe

Elkészült Miskolc beruházási térképe, amellyel a lakók pontosabb képet kaphatnak arról, hogy a városban milyen megvalósult, folyamatban lévő és tervezett beruházások vannak.

A korán indult tavasz hatására megjelentek az utakon a mezőgazdasági gépek

Bolyki Bence: A járművek gyakran túlméretesek, nem szokványos, kiálló részekkel vannak felszerelve, amihez a közlekedés többi szereplője nincsen hozzászokva.

Növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények drónos kijuttatásának kérelmezése

A legfontosabb tudnivalókat a Nébih gyűjtötte össze.

Ezek a biztosítók kínálják a legkedvezőbb díjakat a lakásbiztosítási kampány elején

Gergely Péter: a díjhirdetés az alapbiztosítások esetében nincs feltételekhez kötve.

Sajtgyártás melléktermékével is kivonható az arany az e-hulladékból

A műszaki alkatrészekben található fém- és aranytartalom visszanyerése fontos feladata (lenne) az elektronikai hulladékkezelőknek világszerte, ugyanakkor az eljárás - például az arany esetében - nagyon környezetkárosító anyagokat igényel. Vagy legalábbis igényelt eddig. Kiderült, hogy egy élelmiszeripari melléktermék is alkalmas rá.

Tovább csökkent az infláció az eurózónában

Az Eurostat gyorsbecslése szerint a decemberi 2,9 és a januári 2,8 százalék után 2024. februárban 2,6 százalékra csökkent az éves infláció az euróövezetben.

Hat százalékon maradt januárban a munkanélküliségi ráta az Európai Unióban

6,0 százalékos volt a munkanélküliség 2024 januárjában az Európai Unióban – tájékoztatott az Eurostat. A ráta megegyezik az egy hónappal korábbival, és egy hajszállal kisebb a 2023. januári 6,1 százalékos adatnál.

Rövid távú bérbeadás: új szabályokról szavazott az Európai Parlament

Az Európa Parlament február 29-én 493 igen szavazattal, 14 ellenében és 33 tartózkodás mellett elfogadta a rövid távú bérleti szolgáltatásokkal kapcsolatos adatok gyűjtésének és megosztásának módjára vonatkozó harmonizált követelményeket.

Így lehet lebuktatni a virtuális „emberrablókat”

Az információk forrása szinte mindig a közösségi média, ezért nagyon fontos, hogy milyen nyilvánosan elérhető adatot osztanak meg magukról az internetezők.

Vigyázzon, nehogy letöltse az Anydesk programot!

Számos árulkodó jel van, amelyből pillanatok alatt kiszúrható, hogy átverésről van szó.

A kriptoeszközök adózása

Ugyanazon elbírálás alá esik a bányászat, a kereskedelem, a fogadás, a befektetés, valamint az ellenértékként történő szerzés is.

Hogyan lehet a technológiai lemaradásból modernizációs versenyelőny?

Gyakori a félrepriorizálás, mivel egy nagyvállalat többszáz alkalmazása és rendszere közül valójában csak tucatnyi az, amely lényegileg befolyásolja a technológiai képességeket.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS