2024. február 27. – Információk, hírek vállalkozóknak

2024. 02. 27., 08:10

Az Üzletem.hu összefoglalója.

Építőipar, 2023: figyelmeztető jelek, trendfordulók

A 2023-as év minimális cégszámcsökkenéssel zárult az építőiparban. Az alapítások száma mélypontra, ötezer alá csökkent, míg a megszűnések száma ötezer fölé emelkedett. Az építőipari szektorban tevékenykedő egyéni vállalkozások többsége kivárt, minden hatodik vállalkozó ideiglenesen felfüggesztette tevékenységét.

Különleges áramvásárlási lehetőséget nyújtanak az MVM Partner aukciói

A hazai villamosenergia-nagykereskedelmi piac meghatározó szereplőjeként az MVM Partner Zrt. rendszeresen értékesít áramot árverésein, speciális, máshol nem kapható termékek formájában is. Az egyenlő feltételek mentén lényegében bármely érintett piaci szereplő számára elérhető aukciók jelentős előnyöket kínálnak a potenciális vásárlóknak az egyéb lehetőségekhez képest.

Számla nélkül elszámolható üzemanyagárak 2024. márciusban

2024 márciusában a 95-ös benzin literje 601, a gázolajé 638 forinton számolható el számla nélkül – tájékoztatott a NAV.

Rekordévet zártak a nyugdíjpénztárak

Húsz százalék fölötti átlagos hozam, rekord összegű befizetés és kifizetés: ez a nyugdíjpénztárak 2023-as mérlege. A reálhozam megvolt, a tagság viszont egyre csak öregszik – derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

A cégek jelentős részének környezetvédelmi felelősségbiztosítást kell kötnie

A kártérítési limit káreseményként 10-100 millió forint és biztosítási időszakonként 10-200 millió forint között változik.

Lakásbiztosítási kampány: kulcsszerepben a független alkuszok

A kalkuláció során mindenképpen oda kell figyelni arra, hogy a kedvezőbb díjat véletlenül se a szükséges fedezetek csökkentésével érjük el.

Duna House: pénztárcakímélő megoldás, mégis alig vesznek felújítandó ingatlanokat

Benedikt Károly: a vásárlók többsége nem szívesen bajlódik a felújítással járó nehézségekkel.

„Az ajtó mindenki előtt nyitva áll”: workshopot szerveztek Paks II. potenciális beszállítóinak

Az atomerőmű-projekthez csatlakozni kívánó vállalkozások számára szervezett workshopot a fővállalkozó ASZE Rt.

Szolnokon épül Magyarország legnagyobb energiatárolója

Magyarország legnagyobb energiatárolóját építi meg Szolnokon a MAVIR Zrt. megbízásából a Forest-Vill Kft.

900 szeszfőzdét ellenőriztek a pénzügyőrök

Tavaly decembertől január végéig tartottak országos ellenőrzéseket a szeszfőzdékben a pénzügyőrök. Csaknem kétezer munkaóra alatt több ezer liter alkoholt foglaltak le.

A Samsung, a Microsoft és az Nvidia is befektet az új humanoid gyártóba

A legnagyobb technológiai vállalatok és a világ egyik leggazdagabb embere is beszállt a Figure AI finanszírozásába. A startup kifejezetten veszélyes feladatok ellátására fejleszt humanoid robotot.

Uniós zöld jelzést kapott az azonnali euró-átutalás

Az Európai Unió és az EGT-országok fogyasztói és vállalkozásai számára teljes mértékben elérhetővé válik az azonnali euró-átutalás.

Vállalati adatokon tanított generatív AI: a jövő útja a cégeknek

2024-ben a technológiára költött összegek többségét a vállalatok várhatóan vezető felhőszolgáltatóknak fizetik a modellek betanításáért.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS