2023. november 30. – Információk, hírek vállalkozóknak

2023. 11. 30., 08:10

Az Üzletem.hu összefoglalója.

A növényi termékek ára csökkent, az állati termékeké nőtt 2023. január–szeptemberben

A mezőgazdasági termelői árak 2023 I–III. negyedévében 7,3 százalékkal csökkentek, ezen belül a növényi termékek ára 25 százalékkal mérséklődött, az állatok és állati termékeké pedig 21 százalékkal nőtt – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

Szolgáltatás-külkereskedelem: 3,3 milliárd eurós aktívumot mutatott a III. negyedévi mérleg

2023 III. negyedévében a szolgáltatások euróban számított exportja 14, importja 9,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

Netrisk: 14 ezer forintot lehetett megspórolni a kötelezőknél

Az idei kampányban a Suzuki, az Opel és a Volkswagen volt a három legnépszerűbb márka, ezekre a modellekre 25-29 ezer forintos éves díjjal lehetett új kötelezőt kötni.

Januártól csökken a hitelek maximális díja, de marad még 50 százalékos

Január elsejétől 35,5 százalékra csökken a személyi kölcsönöknél a maximális teljes hiteldíj mutató.

Duna House: az átlagosnál erősebb decemberrel zárhat az ingatlanpiac

A befektetők és otthonteremtők is aktívak lehetnek.

Esküvői szolgáltatási szerződést támadott meg az ügyészség

A Pest Vármegyei Főügyészséghez egy esküvő lemondását követő jogvita miatt fordultak kérelemmel. Az ügyészség pert indított, a bíróság jogerős döntést hozott az ügyben.

Karácsonyi levél- és csomagfeladás: a legfontosabb tudnivalók

A postafelügyeletet ellátó Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság jó tanácsai.

Uniós támogatással bővítette termelési kapacitását a makói Váll-Ker Kft.

A cég fő exportpiaca Németország, Anglia és Dánia.

350 ezer eurós önerős beruházással bővítette kapacitásait a ZMT Hungary

A piaci átlagnál magasabb munkabéreket és mentorprogramot is biztosítanak a jellemzően a fiatal korosztályba tartozó dolgozóiknak.

Lecsaptak az ügyvédi vezénylettel működő számlagyárra

33 fővárosi helyszínen kutattak és foglaltak le bizonyítékként dokumentumokat és elektronikus adatokat.

Lakat került egy Pest megyei pékségre – Egy tonna élelmiszert vont ki a forgalomból a Nébih

Az eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van.

Vadkár: az Agrárkamara céget alapít a gazdálkodók segítésére

Évente 21 milliárd forintra tehető a vadkár, ebből azonban csak 3 milliárd forintot térítenek meg a mező- és erdőgazdálkodóknak.

Bárki tarthat otthon szén-dioxid-megkötő algát: így működik

Mostantól saját algatelep nevelésével is hozzájárulhatunk a világ szén-dioxid-csökkentő erőfeszítéseihez. A forradalmi készlet csodás biotechnológiai eredmény, ami egyszerre szolgálja az oktatás és a környezettudatosság céljait.

Utasjogi csomagot fogadott el az Európai Bizottság

„Ezzel a javaslattal konkrét megoldásokat találunk a konkrét problémákra.”

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-03-02 15:10:41
Ugyanazon elbírálás alá esik a bányászat, a kereskedelem, a fogadás, a befektetés, valamint az ellenértékként történő szerzés is.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS