2023. november 24. – Információk, hírek vállalkozóknak

2023. 11. 24., 08:10

Az Üzletem.hu összefoglalója.

Bruttó 557 900 forintot keresett szeptemberben az „átlag magyar”

2023 szeptemberében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 557 900, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 384 900 forint volt – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

Számos adókötelezettség változik a minimálbér emelkedése miatt

A legfontosabb tudnivalókat a NAV szakértői foglalták össze.

32 ezer cég szűnt meg (eddig) 2023-ban

Az OPTEN adatai alapján az idei évben közel 32 ezer cég szűnt meg, és az éves csökkenés közelít a 11 ezerhez. Az új eljárások számának magas értéke és a gyenge alapítási kedv előrevetítik a cégszámcsökkenés fennmaradását.

Kétmilliárd forint innovatív kutatási eredmények piaci hasznosítására

Elvárás, hogy a támogatott projektből új szabadalom szülessen, ami képes árbevételt termelni.

700 évnyi adatból jelzi előre a mesterséges intelligencia a veszélyes hullámokat

A mesterséges intelligencia már arra is képes, hogy megjósolja a hajóforgalomra nézve akár életveszélyes óriáshullámok kialakulását. Elsősorban azokra a hullámokra hegyezték ki az AI figyelmét, amelyek bármikor felboríthatnak vagy elsüllyeszthetnek egy hajót.

K&H: a kereslet csökkenésétől is tartanak a kkv-k

A kereslet szűkülése az elmúlt egy évben folyamatosan egyre nagyobb szerepet kap.

Hatékonyabbak lehetnek a kiskereskedők a mesterséges intelligencia bevetésével

A generatív AI és gépi tanulás az ügyfélút minden szakaszában növelheti a minőséget és a hatékonyságot.

Olcsóbban vásárolhatunk idén halat karácsonyra

Az élőponty ára kilogrammonként 1800-2200 forint között alakul majd, a filézett szürke harcsa kilójának ára 7500-8000 forint között alakulhat.

Nem erdők kiirtásával kerülnek piacra a fenyőfák

Importként főleg nordmann fenyő érkezik, a behozatal mennyisége jellemzően 500 ezer darab.

Brexit: 181 490 ezer magyar kért tartós nagy-britanniai letelepedési engedélyt

A brit belügyminisztérium csütörtökön ismertetett friss negyedéves adatai szerint szeptember végéig több mint 7,5 millió letelepedési kérelmet nyújtottak be a Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárok.

Gyökeres reform előtt áll az Európai Unió?

Módosítana az uniós szerződéseken az Európai Parlament, a reformok kiterjesztenék az uniós hatásköröket, a patthelyzeteket új szavazási rendekkel kerülnék el.

Európai Bíróság: tisztességtelen feltétel lehet a túlzott mértékű hitelköltség

A lengyel bíróság kérésére az Európai Unió Bírósága értelmezte a fogyasztókkal kötött szerződésekben alkalmazott tisztességtelen feltételekről szóló irányelvet.

Digitális oktatás és képzés: új ajánlásokat fogadott el az Európai Tanács

Az Európai Unió Tanácsa ajánlásokat fogadott el a sikeres digitális oktatást és képzést lehetővé tevő fő tényezőkről, valamint a digitális készségek és kompetenciák oktatás és képzés keretében történő elsajátítása biztosításának javításáról.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-24 14:30:47
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS