2023. december 14. – Információk, hírek vállalkozóknak

2023. 12. 14., 08:10

Az Üzletem.hu összefoglalója.

Ipari termelés: Észak-Magyarországon és Észak-Alföldön „kétszámjegyű” volt a visszaesés októberben

Pest régióban 8,6 százalékkal nőtt, Észak-Magyarországon 12,5 százalékkal csökkent éves összevetésben az ipari kibocsátás 2023 októberében.

Ipari termelés: jobb az uniós átlagnál a KSH által mért októberi éves adat

Az előző hónaphoz képest 0,5 százalékkal, 2022 októberéhez viszonyítva 5,5 százalékkal csökkent az ipari termelés volumene az Európai Unióban.

Szigorodnak a boltbezárás szabályai

A kockázatokra a Jalsovszky Ügyvédi Iroda hívja fel a figyelmet.

„Az egyes italtermékek csomagolása visszaváltási díjának kezelése az áfában”

A legfontosabb tudnivalókat a NAV és a Pénzügyminisztérium szakértői foglalták össze.

Külső kényszer hatására foglalkozik sok kkv a fenntarthatósággal

A megugró energiaárak miatt a környezeti hatásra egyre inkább tisztán üzleti érdekből is kénytelenek odafigyelni a vállalkozók.

K&H: hat éve nem terveztek ilyen alacsony arányban fejlesztést a kkv-k

A visszafogott pénzügyi eredmények a beruházási szándékot is erőteljesen korlátozzák. Már csak a vállalkozások 57 százaléka tervez fejlesztést, ami az elmúlt 6 év legalacsonyabb aránya.

A VOSZ az OTP Bankkal közösen több elektronikus fizetési megoldást ajánl a vállalkozóknak

A VOSZ célja, hogy vállalkozások – együttműködésben az OTP Csoporttal – könnyedén biztosíthassák vásárlóiknak a kényelmes elektronikus fizetési lehetőségeket.

Felpörög az év végén hazai ingatlanpiac

A várakozásoknak megfelelően erősödő tendenciát mutat az év végéhez közeledve a hazai ingatlanpiac, az otthonteremtési támogatás változásainak hatása egyértelműen érződik az aktivitási mutatókon – értékelik a helyzetet a Duna House szakértői.

Bankoknál, biztosítóknál vizsgálta a mesterséges intelligenciát és a gépi tanulást az MNB

A felügyelet jogsértéseket nem, de kezelendő kockázatokat feltárt.

Gyanús a GVH-nak a Foodora kuponakciója

„A cég vélhetően nem nyújtott megfelelő tájékoztatást arról, hogy e kuponra csak akkor jogosultak a fogyasztók, ha a rendelésük végösszege meghaladja a 6000 forintot.”

Rengetegen ügyeskednek tűzifával a Facebookon

A telefonos próbavásárlás során, miután az ellenőrök felfedték kilétüket, a csalók legtöbbször azonnal letették a telefont.

További 7 milliárd forinthoz juthat 2700 tejtermelő

Az ősz kezdete óta a területalapú támogatásokon felül több mint 32 milliárd forint érkezik a tejtermelő gazdaságok számlájára.

Szivárog egy óriási metán tömeg – Verik a vészharangot a tudósok

Nagy a baj: a szén-dioxidnál 28-szor erősebb üvegházhatású metán akkora mennyiségben van jelen a Spitzbergák alatt, hogy ha kiszabadul, önmagában képes felborítani a bolygó éghajlatát.

EY: már a klímacélokat is letörte a magas infláció

Magyarországon 2024 januárjától törvény ösztönözheti a fenntartható szervezeti működést.

A reklámköltések növekedése jövőre elérheti a 9 százalékot Magyarországon

Az EU- és önkormányzati választások, a labdarúgó Európa-bajnokság, valamint az olimpia is ad majd egy-egy időszakos lökést a magyar reklámpiacnak.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Van egy apró kis bolt a Liliom utcában, ahol a gasztronómia szerelmesei garantáltan elérzékenyülnek. Fekete Antonio szakácskönyvboltja majd’ kétszáz kiadó legjobbját kínálja azoknak, akik nem elégszenek meg a középszerrel.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS