2020. március 23. – Információk, hírek vállalkozóknak

2020. 03. 23., 09:15

Az Üzletem.hu összefoglalója.

Kik számíthatnak NAV-ellenőrzésre a járvány idején?

 • A koronavírus-járvány időszakában a NAV különösen azokat a kereskedőket (pénztárgép-adatait) vizsgálja, akik az átlagosnál jelentősen magasabb áron forgalmaznak egyes termékeket.

Koronavírus: Milyen adófizetési könnyítést alkalmazhatnak jelenleg a vállalkozások?

 • A koronavírus által okozott gazdasági nehézségek enyhítésében, a vállalatok likviditásának javításában alapvető segítséget nyújthatnak olyan adóeljárási lehetőségek, mint az adóelőleg módosítása, a fizetési halasztás vagy a részletfizetés – hívja fel a figyelmet a BDO Magyarország.

Adóügyekben nem hosszabbítja a határidőket a rendkívüli ítélkezési szünet

 • A rendkívüli ítélkezési szünet elrendelése az adóhatóság előtti határidőket nem érinti – hívja fel a figyelmet a Deloitte.

A kormány munkajogi lépései a veszélyhelyzettel összefüggésben

 • A legfontosabb tudnivalókat a Rátkai Ügyvédi Iroda foglalta össze.

Milyen hatással lehet a koronavírus a szerződésekre?

 • Sok esetben a szerződések teljesítésének elmaradásához vagy lehetetlenné válásához vezetnek a járvány miatt előállt körülmények. Lehet-e ilyen esetben a járványhelyzetre hivatkozni? A kérdésre dr. Szabó Gergely ügyvéd válaszol.

Ezen a napon döbbentek rá a kkv-k, hogy nagy a baj

 • Március 12-én ébredtek új napra a hazai cégvezetők. Pénzügyeik következő egy évi alakulását tekintve merőben más, negatív véleménnyel vannak, mint akár csak néhány nappal e dátumot megelőzően – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legfrissebb adataiból. A pesszimista vállalatvezetők aránya 11 éve nem látott szintre emelkedett.

A budapesti cégek 93 százaléka kedvezőtlennek látja üzleti kilátását

 • A fővárosi vállalkozások 93 százaléka nagyon kedvezőtlenül látja üzleti kilátását – tájékoztatott a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) a járványügyi helyzet hatásáról készített felmérése alapján.

Az MNB az ügyfelek megbízható kiszolgálását várja a bankoktól

 • A Magyar Nemzeti Bank a koronavírus-járvány idején is elvárja a bankoktól, hogy – biztonsági intézkedésekkel – mindig kellő számú bankfiók szolgálja ki az ügyfeleket – nyilatkozta Kandrács Csaba jegybanki alelnök.

Varga Mihály: a vírus elleni küzdelem része lehet a készpénzmentes fizetés

 • A koronavírus elleni küzdelem egyik fontos lépése lehet, ha készpénz helyett bankkártyával, mobiltelefonnal, vagy éppen okosórával fizetünk – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter.

Postára csak akkor menjünk, ha muszáj!

 • A koronavírus-járvány a postát is terheli, ezért aki teheti, csekkbefizetés helyett utaljon, hagyományos levél helyett írjon e-mailt, a webáruházakat pedig érdemes ellenőrizni rendelés előtt és használni a küldemények nyomon követését – ajánlja a postapiacot is felügyelő Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság.

Friss érvényesítés nélkül is elfogadják az utazási kedvezményre jogosító okmányokat

 • Friss érvényesítés nélkül is elfogadják a helyi és helyközi közlekedési szolgáltatók az utazási kedvezményre jogosító, lejáró hivatalos okmányokat a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet megszüntetését követő 15. napig.

Felfüggesztették a személyes ügyfélfogadást a földhivatalok

 • A COVID-19 járvány terjedésének megelőzése érdekében a papír alapú ügyintézés egyik utolsó bástyájának számító földhivatalok is úgy döntöttek, hogy a személyes ügyfélfogadás helyett a bejárat előtt elhelyezett és felügyelt ládákban fogadják a kérelmeket.

Van-e lehetősége a munkáltatónak egészségügyi adatok gyűjtésére az esetlegesen fertőzött személyek kiszűrése érdekében?

 • A legfontosabb adatvédelmi tudnivalókat a CERHA HEMPEL – Dezső és Társai Ügyvédi Iroda foglalta össze.

Fizetés nélküli szabadság, home office: a legfontosabb szabályok

 • A 47/2020. (III. 18.) Korm. rendelet új szabályait, továbbá a home office munkavégzés részleteit, gyakorlati kérdéseit és a fizetés nélküli szabadság TB jogviszonyra gyakorolt hatásait dr. Brózmann Attila, az act legal | Bán és Karika Ügyvédi Társulás ügyvédje foglalta össze.

„Élettársam is igénybe veheti a családi kedvezményt?”

 • Az, hogy ki vehet igénybe családi kedvezményt a családi pótlékra való jogosultság alapján állapítható meg – hívja fel a figyelmet az adóhivatal.

Alföldi Tej: folyamatos a tejtermékek gyártása és kiszállítása

 • Folyamatosan, a hét minden napján 24 órában zajlik a termelés az Alföldi Tej Kft. székesfehérvári és debreceni üzemeiben.

Így védi a világ a gyárait a koronavírus hatásaitól

 • A koronavírus járvány miatt számtalan kis- és középvállalkozás jövője is veszélybe került. A kormányok számos olyan intézkedést hoztak, mely a gazdasági nehézségek megfékezésére, a csődközeli állapotba került vállalkozások megsegítésére irányulnak.

Egy hét alatt 200 ezren maradtak munka nélkül Romániában

 • A múlt héten országos szinten 200 ezer alkalmazott munkaszerződését függesztették fel – tájékoztatott Violeta Alexandru román munkaügyi miniszter.

Koronavírus-járvány: friss vagy csomagolt kenyeret vegyünk?

 • A koronavírus-járvány miatt Szlovákiában az üzletekben egyre többen választják az előre csomagolt kenyeret, és a pékségeket is arra biztatnak, hogy több csomagolt terméket dobjanak piacra.
Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-20 19:20:12
A pályaválasztás sokszor már a középiskoláig eldől. A támogató közeg hiánya miatt választja kevesebb lány a műszaki-technológiai hivatást – állapítja meg a CETIN Hungary Zrt. kutatása.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS