14 gyártó vett részt a Magyar Divat & Design Ügynökség Gyártó Mentorprogramjában

14 gyártó vett részt a Magyar Divat & Design Ügynökség Gyártó Mentorprogramjában
2023. 07. 20., 18:24

Minden eddiginél több szereplővel, sikeresen zárult a Magyar Divat & Design Ügynökség által indított harmadik Gyártó Mentorprogram. A program célja a hazai gyártás fejlesztése, a márkák nemzetközi piacra lépésének segítése, ezáltal a hazai szektor versenyképességének ösztönzése.

A Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) egyik kiemelt stratégiai célkitűzése a hazai gyártói bázis megerősítése, valamint exportképességük növelése. Az eddigi Gyártó Mentorprogramok tapasztalatai azt mutatják, hogy az üzletfejlesztésre, márka- és marketingkommunikációra, valamint a legmodernebb gyártástechnológiák megismertetésére építő támogató programra kiemelkedő szükség van a hazai kreatíviparban – olvasható az Ügynökség honlapján.

A program fő szakmai partnere, a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség (HEPA), amely széleskörű szolgáltatásokkal, többek között nemzetközi piackutatással, üzleti tanácsadással és képzésekkel támogatja a magyar vállalkozások exporttevékenységét, ezáltal a magyar piac versenyképességét.

A Magyar Divat & Design Ügynökség harmadik mentorprogramjában jelentős változás volt az előző évekhez képest, hogy a textil- és ruhaipari vállalkozások mellett egyéb kreatív feldolgozóipari szereplők, többek között háztartási kerámia, beton-, gipsz- és cementtermék, vagy irodabútor gyártók is jelentkezhettek.  A résztvevőket ez alkalommal is az MDDÜ képviselőiből, iparági szakértőkből és a HEPA szakembereiből álló zsűri választotta ki, amely során fontos szempontok voltak a gyártók nemzetközi piacra lépésének lehetőségei, a fenntarthatósági, valamint innovációs célkitűzései.

A 22 jelentkező közül 14 vállalat, az Árkossy Bútor Kft., a Bekestex Trade Kft., az Eco-Vill-Text Kft., a Faktum Bútor Kft., a Mazug Ponyva Kft., az M-Sector Kft., a Multifelt Factory Kft., az Organic Porcelain Manufactura Kft., a Pataki Ruhaipari Zrt., a Pelle D’Oro Kft., Rovitex Homedeco Kft., a Triform Neon Kft., a Viaplant Design Kft., valamint a We on Wood vett részt az öt hónapos képzésen. Az egész országot lefedte a program, a székhelyek között Kőszegtől kezdve Sárospatakon át, Pécs, valamint Szeged is megtalálható volt.

„A magyar termékgyártásban funkcionális fejlődés figyelhető meg. A hazai vállalkozások a nemzetközi megrendelők számára vonzó, rugalmas, jelentős kompetenciákkal rendelkező termeltetési terepnek számítanak. A Gyártó Mentorprogramot kifejezetten azon divat- és designipari vállalkozások számára indítottuk el, akik magas szakmai minőséget képviselnek és a nemzetközi terjeszkedés is céljaik között szerepel, sőt, akár már készen is állnak erre a lépésre. Az elméleti és gyakorlati tudás mellett az együttműködések előmozdítására is teret kínál a mentorprogram, amelynek lezárulását követően is tovább segítjük a gyártók útját. A hazai gyártás fejlesztése és jövőbeli eredményeik a hazai textilipar és designszektor teljesítményének növekedéséhez, ezáltal Magyarország és Budapest nemzetközi ágazati pozíciójának megerősítéséhez is hozzájárul” – fogalmazott Forintos-Szűcs Anita, a Magyar Divat & Design Ügynökség általános vezérigazgató-helyettese.

A HEPA együttműködésével és az MDDÜ által felkért, további szakemberekkel közösen, 12 mentor segítette a gyártókat a program keretében. 11 csoportos előadáson vettek részt, tematikus workshopok során pedig gyakorlati ismeretekre is szert tettek, olyan területeken, mint pénzügyi működés, értékesítés, piaci és üzleti stratégiák, fenntarthatóság vagy a technológia és innováció. Szervezetfejlesztési kérdésekben pedig egyéni konzultáción is kaphattak mentorálást.

A program tematikájának kiemelt része az MDDÜ által szervezett gyárlátogatások, amelyek alkalmával a tényleges piaci igényeket és lehetőségek felmérése történik. Az Ügynökség minden gyártót személyesen felkeresett, és a tapasztalatok alapján a jövőben is törekszik további partneri együttműködések előmozdítására, a mentorprogram lezárását követően is. Az egykori mentoráltakat rendszeresen értesítik majd a releváns projektekről és kerekasztal-beszélgetésekről, bérmunka lehetőségekről, valamint a külföldi üzleti megkeresések esetén is.

A résztvevők visszajelzése szerint a Gyártó Mentorprogram kimagaslóan hasznos volt, olyan tudást kaptak, amelyet hatékonyan tudnak működésük fejlesztésére fordítani. A program résztvevői körének kibővítése lehetőséget nyújtott a szélesebb körű kapcsolatépítésre, amelynek köszönhetően számos új üzleti kapcsolat született a mentoráltak között.  

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 12. 05., 10:10
Nálunk nem csupán a szavak szintjén érvényes az, hogy egy hajóban evezünk, hanem tényleg közösen, csapatként jutunk át egyik partról a másikra – mondta az Üzletemnek Csuhay Attila, az ingatlanprojektek menedzselésével foglalkozó GPM Kft. ügyvezető igazgatója.
2023-12-07 16:10:00
Az uniós tagállamok állandó képviselői megállapodtak egy olyan új jogszabályra vonatkozó tanácsi megbízásról, amely uniós szinten megkönnyíti az egészségügyi adatok cseréjét és az azokhoz való hozzáférést.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS