1,3 millió svéd koronával jár a Nobel Fenntarthatósági Alapítvány díja

2023. 11. 07., 20:10

Idén első alkalommal adja át a Nobel Fenntarthatósági Alapítvány és a Müncheni Műszaki Egyetem a Fenntarthatósági Díjat, amelyet azoknak a személyeknek, intézményeknek ítélnek oda, akik/amelyek kiemelkedő módon járultak hozzá az emberiség javát szolgáló fenntartható megoldások kidolgozásához és megvalósításához.

„Az emberiség jövőbeli jóléte és túlélése attól függ, hogy fenntartható módon használjuk-e a Föld erőforrásait. Ennek támogatása a családunk egyik fő feladata, ami jelentős szellemi és pénzügyi erőfeszítéseket igényel” – mondta Peter Nobel, az NST elnöke, aki hozzátette, hogy a díjazottakat egy nemzetközi szakértőkből és a TUM professzoraiból álló zsűri választja ki, a TUM Institute for Advanced Study (TUM-IAS) szervezésében. A díjjal járó 1,3 millió svéd koronát a Nobel Fenntarthatósági Alapítvány biztosítja.

Kiemelkedő kutatás és fejlesztés az energetika területén kategória idei győztese Elena Bou 2010-ben társalapítója volt az EIT InnoEnergynek, jelenleg a szervezet innovációs igazgatója. Jelentős szerepet vállal az energiaágazatban az induló és növekedési pályára álló vállalkozások létrehozásában, támogatásában, beleértve a finanszírozásukat is.

„Ez a díj elismeri az induló vállalkozások, az innováció és a vállalkozói szellem meghatározó szerepét az energetikai átmenetben. A nettó nullához való eljutáshoz új ötletekre, megközelítésekre van szükség, amelyek valódi áttörést hozhatnak a fenntartható energiamegoldások megtalálásában” – emelte ki Elena Bou, aki az EIT InnoEnergy-nél végzett feladatai mellett az Esade Műveleti, Innovációs és Adattudományi Tanszékének docense. A tudás- és innovációmenedzsment területén folytat kutatási és oktatási tevékenységet.

A másik díjazott, a Vezető szerep a megvalósításban kategóriában Lord Nicholas Stern professzor, az éghajlatváltozás közgazdaságtanának szakértője lett, aki az elmúlt húsz évben kiemelkedő módon hozzájárult a nemzetközi éghajlat-politikához, valamint a fenntartható, inkluzív és a rugalmas gazdasági fejlődésre való áttérés előmozdításához.

A díjakat november 9-én adják át Münchenben a Bajor Tudományos Akadémián, a Nobel Fenntarthatósági Bizalom elnevezésű rendezvényen.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-24 14:30:47
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS