1,3 millió svéd koronával jár a Nobel Fenntarthatósági Alapítvány díja

2023. 11. 07., 20:10

Idén első alkalommal adja át a Nobel Fenntarthatósági Alapítvány és a Müncheni Műszaki Egyetem a Fenntarthatósági Díjat, amelyet azoknak a személyeknek, intézményeknek ítélnek oda, akik/amelyek kiemelkedő módon járultak hozzá az emberiség javát szolgáló fenntartható megoldások kidolgozásához és megvalósításához.

„Az emberiség jövőbeli jóléte és túlélése attól függ, hogy fenntartható módon használjuk-e a Föld erőforrásait. Ennek támogatása a családunk egyik fő feladata, ami jelentős szellemi és pénzügyi erőfeszítéseket igényel” – mondta Peter Nobel, az NST elnöke, aki hozzátette, hogy a díjazottakat egy nemzetközi szakértőkből és a TUM professzoraiból álló zsűri választja ki, a TUM Institute for Advanced Study (TUM-IAS) szervezésében. A díjjal járó 1,3 millió svéd koronát a Nobel Fenntarthatósági Alapítvány biztosítja.

Kiemelkedő kutatás és fejlesztés az energetika területén kategória idei győztese Elena Bou 2010-ben társalapítója volt az EIT InnoEnergynek, jelenleg a szervezet innovációs igazgatója. Jelentős szerepet vállal az energiaágazatban az induló és növekedési pályára álló vállalkozások létrehozásában, támogatásában, beleértve a finanszírozásukat is.

„Ez a díj elismeri az induló vállalkozások, az innováció és a vállalkozói szellem meghatározó szerepét az energetikai átmenetben. A nettó nullához való eljutáshoz új ötletekre, megközelítésekre van szükség, amelyek valódi áttörést hozhatnak a fenntartható energiamegoldások megtalálásában” – emelte ki Elena Bou, aki az EIT InnoEnergy-nél végzett feladatai mellett az Esade Műveleti, Innovációs és Adattudományi Tanszékének docense. A tudás- és innovációmenedzsment területén folytat kutatási és oktatási tevékenységet.

A másik díjazott, a Vezető szerep a megvalósításban kategóriában Lord Nicholas Stern professzor, az éghajlatváltozás közgazdaságtanának szakértője lett, aki az elmúlt húsz évben kiemelkedő módon hozzájárult a nemzetközi éghajlat-politikához, valamint a fenntartható, inkluzív és a rugalmas gazdasági fejlődésre való áttérés előmozdításához.

A díjakat november 9-én adják át Münchenben a Bajor Tudományos Akadémián, a Nobel Fenntarthatósági Bizalom elnevezésű rendezvényen.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS