Változatlanul népszerű a turizmusvendéglátás alapképzés

2019. 09. 05., 10:15

Tizenhat hazai felsőoktatási intézményben indul ősztől turizmus-vendéglátás alapképzés a Budapesti Gazdasági Egyetemtől a Pécsi Tudományegyetemig.

Az alapképzési szak népszerűsége az idei felvételi adatok alapján még a tavalyinál is nagyobb: az előző évihez képest mintegy 11 százalékkal többen adták be rá a jelentkezésüket – a jelentkezők összlétszámának 3,7 százalékos emelkedése mellett –, és az összes alapképzés közül a nyolcadik, a legvonzóbbnak számító gazdaságtudományi területen belül pedig a harmadik legattraktívabb volt az első helyes jelentkezések alapján – írja a turizmus.com.

Az alapképzésre az Oktatási Hivatal szeptember 3-án rendelkezésre álló adatai szerint 5864 (ebből 2938 első helyes) jelentkezőből a tavalyinál 13 százalékkal több, 1992 főt vettek fel.

A legtöbb hallgató, 973 fő, idén is a Budapesti Gazdasági Egyetemen kezdi meg a turizmus-vendéglátás alapképzést. A Budapesti Corvinus Egyetemen 140 fő, a Budapesti Metropolitan Egyetemen 155 fő, a Debreceni Egyetemen 116 fő (a Neumann János Egyetem augusztus 1-től ide tartozó Gazdálkodási Karával együtt 133 fő) kezdheti meg ősztől turizmus-vendéglátás alapképzési szakon a tanulmányait.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Ana Ros, a Hisa Franko étterem séfje megtarthatta három Michelin-csillagját, a David Zefran séf által vezetett Milka étterem megtarthatta két csillagját, az egycsillagos éttermek száma pedig hétről nyolcra emelkedett Szlovéniában.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS