Tömösvári Szilvia: Mindig is „kastélyos” voltam

Tömösvári Szilvia: Mindig is „kastélyos” voltam
2021. 10. 08., 09:45

Nagyon sok ember élete inspirációként hat rám. Csodálom, ha valaki olyat tud alkotni, amivel nyomot hagy hátra – mondta Tömösvári Szilvia, az alsópetényi Prónay-kastély ügyvezetője.

A Magyar Kastélyszállodák és Történelmi Épületek Szövetsége interjúban mutatja be tagjait és partnereit. A kérdező: Gulyás Eszter, a Szövetség elnöke, a válaszoló: Tömösvári Szilvia, az alsópetényi Prónay-kastély ügyvezetője az „Egy probléma nem feltétlenül megoldhatatlan attól, hogy eddig nem oldották meg” című beszélgetésben.

Hogyan és mikor lettél „kastélyos”?

– Azt hiszem, mindig is „kastélyos” voltam. Kislány koromban, a nagymamám nővére, Margit néni sokszor magával vitt, amikor idős néniknek vitte az ebédet. Már akkor elvarázsoltak és megérintettek a régi bútorok, régi tárgyak, gyűjtöttem az apró porcelánokat, régi képeslapokat. Szüleim építészek, így ebből is adódott, hogy ha kastély vagy vár mellett vitt az utunk, mindig betértünk. Nem antik bútorok között éltünk, de anyukám azért egy-egy szép régi darabot becsempészett a házba. Aztán igaz, informatikai cégnél dolgoztam, de miután a cég értékmentő szándékkal megvásárolta a Prónay-kastélyt, valahogy az én projektem lett és maradt…

Kit tartasz példaképednek?

– Nem tudok konkrét személyt megnevezni, nagyon sok ember élete inspirációként hat rám. Csodálom, ha valaki olyat tud alkotni, amivel nyomot hagy hátra. Éppen ezért olvasok szívesen önéletrajzi írásokat.

A kastélyotokban mit tartasz a legkülönlegesebb dolognak?

– Talán a régi és az új épületek találkozását. A kastélyegyüttes épületeit eredeti funkciójuknak megfelelően újítottuk fel, így közösségi tereknek és lakosztályoknak adnak helyet. A szállodai szobák, a fürdőház, a SPA és a rendezvényterem az új épületekben kerültek kialakításra. Úgy gondoljuk, hogy a régi és az új harmóniájának megteremtésével egy különleges építészeti egység jött létre, ami a vendégeink számára egyszerre biztosítja a 19. század hangulatát és a 21. század kényelmét.

Melyik díjatokra vagy elismerésre vagytok a legbüszkébbek?

– Kettőt is említenék. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a kastély felújítása után az épített örökség megőrzéséért Podmaniczky-díjat kaptunk. Másik büszkeségünk pedig a „Host of the Year” cím, amit 2018-ban a Heritage Hotels of Europe nemzetközi versenyén nyertünk el.

Tudsz-e régi legendát vagy izgalmas történetet a kastélyról?

– Nagyon sok történet csak most rajzolódik ki előttünk, mert kihasználva az elmúlt csendesebb időszakot, sokat kutattam az online elérhető múlt század eleji újságok hasábjai között. Innen tudom azt is, hogy Prónay Mihály (ő és felesége gróf Batthyány Felíica voltak a háború előtti időszak utolsó tulajdonosai) nem ápolt éppen baráti viszonyt a szomszéd falu, Keszeg birtokosával, Huszár Elemérrel. Hosszú lenne részletezni a viszály okát, de Huszár Elemér több ízben is indított pert Prónay Mihály ellen és a per mellett Huszár még párbajra is kihívta kastélyunk urát. Igaz, a párbaj már akkoriban sem volt engedélyezett, mégis megrendezték. Prónay Mihály akkoriban már súlyos beteg volt, így testvére vett részt a párbajon. Az újságok persze szenzációként hozták le a hírt, és a két résztvevő néhány napos börtönbüntetéssel megúszta.

Mit üzennél a fiataloknak, miért érdemes kastélyban pihenni?

– „Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövőn.” (Széchenyi István)

Kedvenc idézeted?

– „Egy probléma nem feltétlenül megoldhatatlan attól, hogy eddig nem oldották meg.” (Agatha Christie)

Következő álom projekt?

– Ezt nem árulom el, de ígérem, posztolni fogom.

Mivel töltődsz fel? 

– Bútort festek, kertészkedem, felújítok…, de a lényeg mindig az, hogy alkotás legyen.

Miért tartod fontosnak a MKSZ tagságot?

– Számunkra nagyon sok előnye van a tagságnak, hiszen egy plusz felület, ahol a kastélyunk megjelenhet, nem beszélve arról, hogy csak így van lehetőségünk magyar kastélyként a Heritage Hotels of Europe szervezethez tartoznunk. A HHE tagság, a közös megjelenés, az együttes fellépés erősít minket mind a belföldi, mind a nemzetközi piacon. Ezenkívül nekünk óriási segítségünkre vannak a Szövetség támogató partnerei, akik beszállítóként minőségi termékeikkel és igen magas szintű szolgáltatásaikkal projektjeinkben folyamatosan részt vesznek. Nem utolsó sorban pedig sok új barátság is szövődött a Szövetségben eltöltött 10 évünk alatt.

(Az interjút teljes terjedelmében közöljük Gulyás Eszter engedélyével.)

(Fotó: Prónay-kastély)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.
2024-05-24 14:30:47
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS