Többet költöttünk vendéglőkben Szép Kártyával júliusban

2021. 08. 25., 10:00

2021 júliusában pénzben jócskán, első alkalommal pedig adagban, korsóban, azaz volumenben is nőtt a vendéglőzés a járvány előtti időszakhoz képest, 2 százalékkal. És közben szépen megtolta a Szép Kártya a vendéglátózást, 20 százalék a részesedése.

Szépen futott a nyár derekán a rekkenő hőségben a Szép Kártya költés.  És a Szép Kártya szépen megtolta a vendéglátózást is, mely júliusban túllépte a járvány előtti szintet. A legtöbb Szép Kártya pénz a vendéglátásban megy el már régóta, és ha valamikor, akkor most nagyon jól jött – írja a blokk.com.

Adagban, korsóban is a járvány előtti szint felett

A vendéglátás júniusban a konyhán hagyott pénzt nézve már hajszálnyira megközelítette a járvány előtti szintet (a szokásos havi statisztika alapján), júliusban pedig szépen túl is nőtte azt, hiszen a friss heti monitoros statisztika a kasszaadatok alapján közel 14 százalékos növekedést jelez (13,8 százalékot a július 10-augusztus 6 közötti időszak alapján).

A felszolgált, vagy éppen az elviteles, házhoz szállított adagokat - a volument - nézve azért már más kép rajzolódik ki, hiszen a kasszapénz amúgy tetemes növekményének a zömét elvitte a két esztendő alatti drágulás.

De hát mindent mérlegre téve a vendéglős július sokkal jobb volt már a júniusnál, mennyiségben, volumenben pedig egyértelműen a járvány előtti 2019-es júliusának teljesítménye körül mozoghatott a vendéglátás, sőt, becslések szerint túl is léphette azt.

A Szép Kártya költések java a vendéglátók konyháján kötött ki

Júliusban 32 milliárdnyit hozott a Szép Kártya a vendéglátósok konyhájára (az összes beváltás 59 százalékát). Egy évvel korábban 24 milliárdot, amihez képest éppen egyharmadnyi a megugrás. 2020-ban ugyanakkor nagyobb, 69 százalék volt a vendéglátós beváltás aránya a teljes Szép Kártya beváltásokból. Ennek az aránynak a mérséklődése 2021-re nyilván döntő részben a belföldi turizmus erősödésével függ össze: a külföldi utazgatás ezen a nyáron kevésbé vonzó a járványhelyzet miatt sokak számára, ugyanakkor kedvezőbbé is vált a Szép Kártya juttatások rendje.

Úgy látszik, a 2020-as és 2021-es adatokból, hogy két járványhullám között szépen fogy a Szép Kártya pénze, hiszen tetemes a többlet. Igaz ugyanakkor, hogy a vendéglátásban a július és az augusztus a csúcsidőszak.

A vendéglősöknek is sok a gondjuk, bajuk, hiszen nincs elégséges munkaerő, elmaradt a külföldi vendégek egy része, és a korábbi korlátozások veszteségeit még nem tudták pótolni, számos vendéglátóhely zárva maradt.

A nehézségek halmaza közepette ugyanakkor ügyesen ráálltak az elvitel, házhozszállítás felfuttatására, és sajnálatos, hogy a kormány visszaemelte az 5 százalékos áfakulcsot. A negyedik hullámban, bár nem hiányzik, újra óvatosabb lesz a kedves vendég.

A három most éppen egybenyitott zsebet pedig kár lenne újra szétválasztani, bár feltehetően ezzel is terelni szándékozik a kormány a költekezést turizmus politikájának segítésére, ami önmagában nem is lenne baj, de a kártyás vendégeknek egy kötöttség. De hát most látszik csak igazán, hogy a juttatást élvező munkavállalónak az egybenyitott zseb a legjobb.

2021 első hét hónapjában 202 milliárd forintot váltottak be a Szép Kártya zsebekből. Ez 61 százalékos növekedés az egy évvel korábbi 125 milliárdhoz képest, úgy hogy az időszak első felében korlátozások tömkelege fékezte a turizmust és a vendéglátást. Előtte 2020-ban a január-júliusi időszakban 24 százalékkal emelkedett a beváltás összege 2019-hez képest, akkor lépte át a beváltások értéke a 100 milliárdos értékhatárt.

Így két esztendő alatt megkétszereződött a beváltás a Magyar Turisztikai Ügynökség adatai szerint. És hát egyébként sajnálatos, hogy a Szép Kártya vendéglátós feltöltés és költés részletes adatait csak hosszadalmas utánjárással lehet előbányászni, ráadásul elég hézagos a nyilvánosságra jutott információs kör.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-10 10:20:02
Szinte minden cégnek van már valamilyen biztosítása. Leginkább kötelező és casco, de a vállalkozói vagyon- és felelősségbiztosítás is népszerű, miközben a kibertámadások ellen csak 100-ból 2 cég védekezik – derül ki a K&H kkv bizalmi index legutóbbi eredményeiből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  Rovathírek: GUSTO

Elkészült a magyar fejlesztésű, kézzel készült borospohár, amely teljesen új, kifinomult arcát mutatja meg a világ egyik legjobb édes borának, az aszúnak. Megérkezett az ASZÚGLASS!

  Rovathírek: ATOMBUSINESS