Többet költöttünk vendéglőkben Szép Kártyával júliusban

2021. 08. 25., 10:00

2021 júliusában pénzben jócskán, első alkalommal pedig adagban, korsóban, azaz volumenben is nőtt a vendéglőzés a járvány előtti időszakhoz képest, 2 százalékkal. És közben szépen megtolta a Szép Kártya a vendéglátózást, 20 százalék a részesedése.

Szépen futott a nyár derekán a rekkenő hőségben a Szép Kártya költés.  És a Szép Kártya szépen megtolta a vendéglátózást is, mely júliusban túllépte a járvány előtti szintet. A legtöbb Szép Kártya pénz a vendéglátásban megy el már régóta, és ha valamikor, akkor most nagyon jól jött – írja a blokk.com.

Adagban, korsóban is a járvány előtti szint felett

A vendéglátás júniusban a konyhán hagyott pénzt nézve már hajszálnyira megközelítette a járvány előtti szintet (a szokásos havi statisztika alapján), júliusban pedig szépen túl is nőtte azt, hiszen a friss heti monitoros statisztika a kasszaadatok alapján közel 14 százalékos növekedést jelez (13,8 százalékot a július 10-augusztus 6 közötti időszak alapján).

A felszolgált, vagy éppen az elviteles, házhoz szállított adagokat - a volument - nézve azért már más kép rajzolódik ki, hiszen a kasszapénz amúgy tetemes növekményének a zömét elvitte a két esztendő alatti drágulás.

De hát mindent mérlegre téve a vendéglős július sokkal jobb volt már a júniusnál, mennyiségben, volumenben pedig egyértelműen a járvány előtti 2019-es júliusának teljesítménye körül mozoghatott a vendéglátás, sőt, becslések szerint túl is léphette azt.

A Szép Kártya költések java a vendéglátók konyháján kötött ki

Júliusban 32 milliárdnyit hozott a Szép Kártya a vendéglátósok konyhájára (az összes beváltás 59 százalékát). Egy évvel korábban 24 milliárdot, amihez képest éppen egyharmadnyi a megugrás. 2020-ban ugyanakkor nagyobb, 69 százalék volt a vendéglátós beváltás aránya a teljes Szép Kártya beváltásokból. Ennek az aránynak a mérséklődése 2021-re nyilván döntő részben a belföldi turizmus erősödésével függ össze: a külföldi utazgatás ezen a nyáron kevésbé vonzó a járványhelyzet miatt sokak számára, ugyanakkor kedvezőbbé is vált a Szép Kártya juttatások rendje.

Úgy látszik, a 2020-as és 2021-es adatokból, hogy két járványhullám között szépen fogy a Szép Kártya pénze, hiszen tetemes a többlet. Igaz ugyanakkor, hogy a vendéglátásban a július és az augusztus a csúcsidőszak.

A vendéglősöknek is sok a gondjuk, bajuk, hiszen nincs elégséges munkaerő, elmaradt a külföldi vendégek egy része, és a korábbi korlátozások veszteségeit még nem tudták pótolni, számos vendéglátóhely zárva maradt.

A nehézségek halmaza közepette ugyanakkor ügyesen ráálltak az elvitel, házhozszállítás felfuttatására, és sajnálatos, hogy a kormány visszaemelte az 5 százalékos áfakulcsot. A negyedik hullámban, bár nem hiányzik, újra óvatosabb lesz a kedves vendég.

A három most éppen egybenyitott zsebet pedig kár lenne újra szétválasztani, bár feltehetően ezzel is terelni szándékozik a kormány a költekezést turizmus politikájának segítésére, ami önmagában nem is lenne baj, de a kártyás vendégeknek egy kötöttség. De hát most látszik csak igazán, hogy a juttatást élvező munkavállalónak az egybenyitott zseb a legjobb.

2021 első hét hónapjában 202 milliárd forintot váltottak be a Szép Kártya zsebekből. Ez 61 százalékos növekedés az egy évvel korábbi 125 milliárdhoz képest, úgy hogy az időszak első felében korlátozások tömkelege fékezte a turizmust és a vendéglátást. Előtte 2020-ban a január-júliusi időszakban 24 százalékkal emelkedett a beváltás összege 2019-hez képest, akkor lépte át a beváltások értéke a 100 milliárdos értékhatárt.

Így két esztendő alatt megkétszereződött a beváltás a Magyar Turisztikai Ügynökség adatai szerint. És hát egyébként sajnálatos, hogy a Szép Kártya vendéglátós feltöltés és költés részletes adatait csak hosszadalmas utánjárással lehet előbányászni, ráadásul elég hézagos a nyilvánosságra jutott információs kör.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 03. 26., 23:45
epizód: 2023 / 3   |   hossz: 19:51
Mi kerül akár több tízmillió forintba egy nagy teljesítményű hangsugárzón és miben különbözik a hagyományos értelemben vett hangfalaktól? Hogyan lehetséges, hogy nem vastagabb egy faliképnél, mégis úgy szólaltat meg analóg és digitális zenét, mint semmi más? A világhír felé haladó márka sztoriját Kiss Imre, a Popori Acoustics értékesítési és marketingvezetője mutatja be.
Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A fehér proseccóhoz hasonlóan a rozék is csak akkor nevezhetők proseccónak, ha a régió kilenc jól meghatározott tartományában termesztett szőlőből készülnek, illetve legalább 60 napig kell érlelődniük.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

2023. március 25-én a reggeli órákban a Paksi Atomerőmű 1., 2. és 3. blokkjai a rendszerirányító MAVIR kérésére tercier szabályozásokban vettek részt.