Szálláshelyek: az egy évvel korábbinál jobbak, a két évvel korábbihoz képest elég gyengék az áprilisi adatok

2021. 06. 08., 12:43

2021 áprilisában kereskedelmi szálláshelyek (szállodák, panziók, kempingek, üdülőháztelepek, közösségi szálláshelyek) összes bruttó árbevétele folyó áron 4,4 milliárd forint volt, 3,1 milliárd forinttal több, mint egy évvel korábban – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

A beutazási korlátozások, illetve a kereskedelmi szálláshelyekre vonatkozó, a járvány megfékezését célzó védelmi intézkedések hatására a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma áprilisban 87 százalékkal esett vissza a járvány kitörése előtti időszakhoz, 2019 azonos hónapjához viszonyítva. A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 94 százalékkal csökkent.

2020 áprilisához képest a megfigyelt mutatók növekedése látható, a vendégéjszakák száma 2021 áprilisában közel háromszorosa volt az egy évvel korábbinak. Az előző hónaphoz mérten a belföldi vendégéjszakák száma 2 ezerrel nőtt.

2021. áprilisban 1261 kereskedelmi szálláshely, köztük 475 szálloda és 570 panzió volt nyitva a hónap egy részében vagy egészében. Az összes vendégéjszaka 63 százalékát a belföldi vendégek töltötték el.

Az év negyedik hónapjában az előző év azonos hónapjához képest a belföldi vendégek száma 21 ezer fővel, a vendégéjszakáké 76 ezer éjszakával lett nagyobb. A vendégszám 43 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 138 ezer volt. Az éjszakák 61 százalékát szállodákban töltötték, ahol a növekedés mértéke négyszeres volt. A panziókban és a közösségi szálláshelyeken az előző év áprilisi forgalmat 31, illetve 17 százalékkal múlta felül. A növekedés Budapest esetében volt a legnagyobb (közel négyszeres).

A külföldi vendégek száma 20 ezer fővel, a vendégéjszakáké 61 ezer éjszakával nőtt. A szálláshelyekre érkezett 23 ezer vendég 79 ezer vendégéjszakát töltött el. A vendégek nagy része szállodában szállt meg, az ott eltöltött éjszakák száma több mint négyszeresére növekedett 2020 áprilisához képest. Budapest–Közép-Duna-vidék turisztikai régióban hatszoros volt a növekedés. (KSH)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 03. 26., 23:45
epizód: 2023 / 3   |   hossz: 19:51
Mi kerül akár több tízmillió forintba egy nagy teljesítményű hangsugárzón és miben különbözik a hagyományos értelemben vett hangfalaktól? Hogyan lehetséges, hogy nem vastagabb egy faliképnél, mégis úgy szólaltat meg analóg és digitális zenét, mint semmi más? A világhír felé haladó márka sztoriját Kiss Imre, a Popori Acoustics értékesítési és marketingvezetője mutatja be.
Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A fehér proseccóhoz hasonlóan a rozék is csak akkor nevezhetők proseccónak, ha a régió kilenc jól meghatározott tartományában termesztett szőlőből készülnek, illetve legalább 60 napig kell érlelődniük.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

2023. március 25-én a reggeli órákban a Paksi Atomerőmű 1., 2. és 3. blokkjai a rendszerirányító MAVIR kérésére tercier szabályozásokban vettek részt.