Szálláshelyek: a vendégéjszakák száma kevesebb mint 1, a bevétel közel 9 százalékkal nőtt 2019-ben

2020. 02. 07., 09:59

A kereskedelmi szálláshelyek által regisztrált vendégéjszakák száma 0,8 százalékkal nőtt 2019-ben – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

2019

A 31,3 millió vendégéjszakából 15,7 milliót külföldi, 15,6 milliót belföldi vendégek töltöttek el a szálláshelyeken; az előbbi 2,3 százalékkal több, az utóbbi 0,6 százalékkal kevesebb, mint 2018-ban.

A szállodák szobakihasználtsága 0,5 százalékponttal, 61,7 százalékra emelkedett.

A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen az egy évvel korábbit 8,8 százalékkal meghaladó, 557 milliárd forintos bruttó árbevételt értek el.

2019. december 31-én 2625 kereskedelmi szálláshely működött 80 ezer szobával és 221 ezer férőhellyel (a szálláshelyek száma 32-vel kevesebb, mint egy évvel korábban).

2019. december

2019 utolsó hónapjában a külföldi vendégek száma 15, a vendégéjszakáké 13 százalékkal nőtt éves összevetésben. A szálláshelyekre érkezett 453 ezer vendég közel 1,1 millió vendégéjszakát töltött el. Utóbbiak száma az üdülőházak kivételével mindegyik szállástípusban jelentősen emelkedett. Tíz külföldivendég-éjszakából nyolcat Budapest–Közép-Dunavidék régióban regisztráltak a szálláshelyek, 15 százalékkal többet, mint az előző év azonos hónapjában.

A belföldi vendégek száma 0,4, a vendégéjszakáké 3,4 százalékkal csökkent. A vendégszám 431 ezer, az eltöltött vendégéjszakák száma 920 ezer volt. Utóbbi mutató értéke a közösségi szálláshelyek kivételével mindegyik szállástípusban kisebb volt. A legnépszerűbb szállástípus a vendégéjszakák 81 százalékát realizáló szállodák, a leglátogatottabb régiók a Balaton és Budapest-Közép-Dunavidék voltak.

A szállodák szobakihasználtsága 2,0 százalékponttal, 54,0 százalékra emelkedett.

Az összes bruttó árbevétel folyó áron 16 százalékkal (44 milliárd forintra), ezen belül a szállásdíjbevétel 17 százalékkal (25 milliárd forintra) növekedett.

Széchenyi Pihenőkártyával a kereskedelmi szálláshelyeken összességében 2,4 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok, ami 93 százalékos növekedést jelent.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 03. 26., 23:45
epizód: 2023 / 3   |   hossz: 19:51
Mi kerül akár több tízmillió forintba egy nagy teljesítményű hangsugárzón és miben különbözik a hagyományos értelemben vett hangfalaktól? Hogyan lehetséges, hogy nem vastagabb egy faliképnél, mégis úgy szólaltat meg analóg és digitális zenét, mint semmi más? A világhír felé haladó márka sztoriját Kiss Imre, a Popori Acoustics értékesítési és marketingvezetője mutatja be.
Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A fehér proseccóhoz hasonlóan a rozék is csak akkor nevezhetők proseccónak, ha a régió kilenc jól meghatározott tartományában termesztett szőlőből készülnek, illetve legalább 60 napig kell érlelődniük.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

2023. március 25-én a reggeli órákban a Paksi Atomerőmű 1., 2. és 3. blokkjai a rendszerirányító MAVIR kérésére tercier szabályozásokban vettek részt.