Megint téma a gyógyturizmus fejlesztése Romániában

2019. 03. 21., 09:30

Az európai gyógyturizmus paradicsoma lehetne Románia, és főként az ország központi régiója, élen a Székelyfölddel – hangzott el azon a tanácskozáson, amelyet az öt évvel ezelőtt alakult Transylvania Regionális Balneoturisztikai Klaszter tartott.

Ma már nem elégséges a panziók vagy a vendégéjszakák számának növekedésében mérni az idegenforgalom javuló helyzetét – állapították meg romániai turisztikai szakemberek egy marosvásárhelyi tanácskozáson – írja a Krónika.

„Nem segélyt kérünk a kormánytól, hanem együttműködési készséget, kiszámíthatóságot, következetessé­get” – jelentette ki Vajda Lajos, a Transylvania Regionális Balneotu­risztikai Klaszter alelnöke.

Az újraalakult idegenforgalmi minisztériumban senki sem foglalkozik a kabinet turisztikai stratégiájának az életbe ültetésével. Korábban is amint a hosszú távú turisztikai tervek elkészültek, nyomban valamelyik fiók mélyén végezték.

A klaszter vezetői rámutatták, hogy Románia központi térsége, élen a Székelyfölddel, rendelkezik a legnagyobb gyógyturizmusi potenciállal. A számon tartott 34 üdülőtelep közül azonban kevés az, amelyik a 21. század igényeinek is képes megfelelni.

A régió még így is képes lenne fenntartani magát a gyógyturizmusból – vélte Péter Ferenc, a klaszter elnöke, aki három mandátumon keresztül Szováta polgármestereként maga is egy fürdőváros sorsát igazgatta.

A Romániai Balneoturisztikai Patronátus (OPTBR) elnöke, Nicu Rădulescu szerint a gyógyturizmus fejlesztésével az egészségügy legalább 10 százalékot spórolhatna a betegek kórházi, valamint gyógyszeres kezelésén. A bukaresti szakember jónak tartja az üdülési csekkek bevezetését, azonban úgy véli, még szerencsésebb lenne a sokkal szerteágazóbb és következetesebb magyarországi Széchenyi-programból tanulni.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS