Megint téma a gyógyturizmus fejlesztése Romániában

2019. 03. 21., 09:30

Az európai gyógyturizmus paradicsoma lehetne Románia, és főként az ország központi régiója, élen a Székelyfölddel – hangzott el azon a tanácskozáson, amelyet az öt évvel ezelőtt alakult Transylvania Regionális Balneoturisztikai Klaszter tartott.

Ma már nem elégséges a panziók vagy a vendégéjszakák számának növekedésében mérni az idegenforgalom javuló helyzetét – állapították meg romániai turisztikai szakemberek egy marosvásárhelyi tanácskozáson – írja a Krónika.

„Nem segélyt kérünk a kormánytól, hanem együttműködési készséget, kiszámíthatóságot, következetessé­get” – jelentette ki Vajda Lajos, a Transylvania Regionális Balneotu­risztikai Klaszter alelnöke.

Az újraalakult idegenforgalmi minisztériumban senki sem foglalkozik a kabinet turisztikai stratégiájának az életbe ültetésével. Korábban is amint a hosszú távú turisztikai tervek elkészültek, nyomban valamelyik fiók mélyén végezték.

A klaszter vezetői rámutatták, hogy Románia központi térsége, élen a Székelyfölddel, rendelkezik a legnagyobb gyógyturizmusi potenciállal. A számon tartott 34 üdülőtelep közül azonban kevés az, amelyik a 21. század igényeinek is képes megfelelni.

A régió még így is képes lenne fenntartani magát a gyógyturizmusból – vélte Péter Ferenc, a klaszter elnöke, aki három mandátumon keresztül Szováta polgármestereként maga is egy fürdőváros sorsát igazgatta.

A Romániai Balneoturisztikai Patronátus (OPTBR) elnöke, Nicu Rădulescu szerint a gyógyturizmus fejlesztésével az egészségügy legalább 10 százalékot spórolhatna a betegek kórházi, valamint gyógyszeres kezelésén. A bukaresti szakember jónak tartja az üdülési csekkek bevezetését, azonban úgy véli, még szerencsésebb lenne a sokkal szerteágazóbb és következetesebb magyarországi Széchenyi-programból tanulni.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-05-29 14:35:00
Több hatóság egyszerre tartott revíziót a nagybani piac kereskedőinél. A NAV alapos ellenőrzését a rendőrség és a NÉBIH is segítette. A nagyszabású akcióban az árusokat, a termékek eredetét és a forgalmat is kontrollálták.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS