Megélénkültek a szállodai magánberuházások Budapesten

2019. 07. 02., 09:30

2008-ban Budapest szállodai szobakapacitása az országos kapacitás 31,8 százalékát, 2018-ban 32,2 százalékát tette ki – olvasható az MSZÉSZ elnöki tanácsadójának elemzésében.

A budapesti szállodapiac kínálatának és keresletének alakulását 2008 és 2018 között számos tényező befolyásolta, így a nemzetközi pénzügyi-gazdasági válság, majd ezt követően a gazdaság fokozatos konszolidációja – írja a turizmus.com az elemzés alapján.

A válság következtében leálltak, majd az elmúlt két-három évben megélénkültek a szállodai magánberuházások, a szűkös építőipari kapacitások lassító hatása mellett.

Az elmúlt tíz évben 64,1 százalékkal emelkedett a szállodai vendégéjszakák száma a fővárosban, ami közel háromszorosa a szobaszám 23 százalékos bővülésének – állapítja meg az MSZÉSZ elnöki tanácsadója.

2008-ban a főváros szobakapacitása az országos 31,8 százalékát, 2018-ban 32,2 százalékát tette ki.

Tíz év alatt több mint duplájára, 114,5 százalékkal nőtt a budapesti szállodák bruttó árbevétele, az euróban kifejezett növekedés 69,7 százalékot tett ki. 2012 és 2018 között csaknem megduplázódtak a forintbevételek.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-05-29 09:00:27
Nehéz elvonatkoztatnom a csehszlovák múltamtól – még bőven szocializmus volt, mikor először kóstoltam Komáromban mogorva nagyapám mellett álldogálva a majonézes halsalátát, vagyis a treskát.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Nehéz elvonatkoztatnom a csehszlovák múltamtól – még bőven szocializmus volt, mikor először kóstoltam Komáromban mogorva nagyapám mellett álldogálva a majonézes halsalátát, vagyis a treskát.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS