Itt az uniós turizmus-ranglista

2019. 01. 23., 12:29

Az Európai Unió kereskedelmi szálláshelyei tavaly összesen 3,1 milliárd vendégéjszakát töltöttek el a turisták, 2,2 százalékkal többet, mint egy évvel korábban – becsüli az Eurostat.

A vendégéjszakák számát tekintve spanyolországi szálláshelyek voltak a legnépszerűbbek, amelyek 467 millió 2018-as vendégéjszakával dicsekedhetnek. Franciaország 444 millió vendégéjszakával a második, Olaszország 429 millióval a harmadik, Németország 419 millióval a negyedik ezen a listán.

Belföldiek/külföldiek

A belföldiek által eltöltött vendégéjszakák aránya Romániában volt a legmagasabb (81 százalék) 2018-ban. Ebben a kategóriában nagyon szoros volt a verseny: a hazai turisták Lengyelországban 80, Németországban 79 százalékos arányt képviseltek.

A külföldiek dominálták ugyanakkor több mint 90 százalékban Málta (96 százalék), Ciprus (95 százalék) és Horvátország (93 százalék) vendégéjszakáit.

Magyarország 32,8 millió vendégéjszakával szerepel az unió statisztikai hivatalának összesítésében, ebből a külföldiek 15,3 milliót (47 százalék), a belföldi turisták 17,5 milliót töltöttek.

Éves összevetés

Az előző évhez képest szinte valamennyi tagállamban nőtt a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma 2018-ban, a legnagyobb mértékben Lettországban (8,3 százalék), Litvániában (7,7 százalékkal), Máltán (6,5 százalékkal), Lengyelországban (5,8 százalékkal), Romániában (5,5 százalékkal) és Belgiumban (5,5 százalékkal). Éves összevetésben visszaesést Luxemburgban (mínusz 4,3 százalék), Írországban (mínusz 1,5 százalék) és Spanyolországban (mínusz 0,9 százalék) regisztráltak.

Magyarországon a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma 3,8 százalékkal nőtt 2018-ban az előző évhez képest; a külföldiek 2,7, a belföldi turisták 4,9 százalékkal több éjszakát töltöttek a szálláshelyeken, mint 2017-ben.

További részletek az Eurostat cikkeiben.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.
2024-07-23 20:10:00
A fémmegmunkálással, illetve akkumulátor-alkatrészek gyártásával foglalkozó dél-koreai Bumchun 56,3 millió euró értékű beruházással bővíti 2019-ben épült salgótarjáni üzemét; a négy új gyártósor 400 új munkahelyet teremt.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS