Itt az uniós turizmus-ranglista

2019. 01. 23., 12:29

Az Európai Unió kereskedelmi szálláshelyei tavaly összesen 3,1 milliárd vendégéjszakát töltöttek el a turisták, 2,2 százalékkal többet, mint egy évvel korábban – becsüli az Eurostat.

A vendégéjszakák számát tekintve spanyolországi szálláshelyek voltak a legnépszerűbbek, amelyek 467 millió 2018-as vendégéjszakával dicsekedhetnek. Franciaország 444 millió vendégéjszakával a második, Olaszország 429 millióval a harmadik, Németország 419 millióval a negyedik ezen a listán.

Belföldiek/külföldiek

A belföldiek által eltöltött vendégéjszakák aránya Romániában volt a legmagasabb (81 százalék) 2018-ban. Ebben a kategóriában nagyon szoros volt a verseny: a hazai turisták Lengyelországban 80, Németországban 79 százalékos arányt képviseltek.

A külföldiek dominálták ugyanakkor több mint 90 százalékban Málta (96 százalék), Ciprus (95 százalék) és Horvátország (93 százalék) vendégéjszakáit.

Magyarország 32,8 millió vendégéjszakával szerepel az unió statisztikai hivatalának összesítésében, ebből a külföldiek 15,3 milliót (47 százalék), a belföldi turisták 17,5 milliót töltöttek.

Éves összevetés

Az előző évhez képest szinte valamennyi tagállamban nőtt a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma 2018-ban, a legnagyobb mértékben Lettországban (8,3 százalék), Litvániában (7,7 százalékkal), Máltán (6,5 százalékkal), Lengyelországban (5,8 százalékkal), Romániában (5,5 százalékkal) és Belgiumban (5,5 százalékkal). Éves összevetésben visszaesést Luxemburgban (mínusz 4,3 százalék), Írországban (mínusz 1,5 százalék) és Spanyolországban (mínusz 0,9 százalék) regisztráltak.

Magyarországon a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma 3,8 százalékkal nőtt 2018-ban az előző évhez képest; a külföldiek 2,7, a belföldi turisták 4,9 százalékkal több éjszakát töltöttek a szálláshelyeken, mint 2017-ben.

További részletek az Eurostat cikkeiben.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS