Hatalmas üzlet a „fogászat-turizmus”

2022. 06. 15., 12:37

A hozzánk érkező külföldiek 380 milliárd, a külföldre utazó magyarok 161 milliárd forintot költöttek utazásaik során 2022 első negyedévében – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

2022 I. negyedévében a külföldiek közel kétharmadával több utazást tettek hazánkba, mint az előző év azonos időszakában, 2019. I. negyedévihez viszonyítva viszont a külföldiek magyarországi beutazásainak száma egyharmadával elmaradt. A magyarok külföldre irányuló utazásainak száma 2022 I. negyedévében az egy évvel korábbihoz képest héttizedével emelkedett, ám a 2019. azonos időszakinak ez is csak a 62 százalékát érte el.

Külföldi beutazások

A Covid19-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet miatt a bázisidőszakban, 2021. I. negyedévben határzár volt érvényben, csak meghatározott célokkal lehetett hazánkba beutazni. [2021 I. negyedévében a Covid19-járvány miatt bevezetett veszélyhelyzeti intézkedések következtében az adatgyűjtés részben szünetelt. A publikált adatok megbízhatósága ezáltal csökkent, azok csak korlátozottan összehasonlíthatók a korábbi időszakok adataival.]

Az alacsony bázisidőszaki forgalom következtében 2022 I. negyedévében a turizmus élénkült az egy évvel korábbihoz képest, elsősorban a szabadidős és a vásárlási célú turisztikai forgalom bővült jelentősen. [Az Ukrajnában dúló háború miatt az ukrán határszakaszon február végétől szünetel a kérdőíves felvétel, ezért a 2022. I. negyedévi becslés nem a teljes látogatóforgalomra vonatkozik (nem tartalmazza az ukrán határszakasz márciusi forgalmát).]

2022 I. negyedévében a külföldiek 8,3 millió utazást tettek hazánkba, az előző év azonos időszakához mérten 65 százalékkal többet, viszont a járvány által nem érintett 2019. I. negyedévinél egyharmaddal kevesebbet.

Az egynapos utazások száma (6,1 millió) az előző évhez képest 48 százalékkal emelkedett. A látogatások 88 százaléka magánjellegű, valamivel több mint 9 százaléka munkavégzési, közel 3 százaléka üzleti és üzletelési célú volt.

A külföldiek 2,2 millió többnapos utazást tettek Magyarországra, közel két és félszer többet, mint egy évvel korábban. A több napra látogatók 78 százaléka magánjelleggel, 14 százalékuk üzleti és üzletelési céllal, mintegy 9 százalékuk pedig munkavégzés miatt érkezett hazánkba.

A külföldi beutazók Magyarországon eltöltött ideje kétharmadával, 19,3 millió napra nőtt. A több napra érkezők ez év I. negyedévében egy utazás alkalmával átlagosan 6,0 napot töltöttek Magyarországon. A szabadidő, szórakozás és egészségmegőrzési célú utazások kivételével minden egyéb utazási cél esetében csökkent az átlagos tartózkodási idő.

A hazánkba látogató külföldiek 2022 I. negyedévében folyó áron 380 milliárd forintot költöttek, több mint kétszer annyit, mint az előző év azonos időszakában. Az egy napra érkezők kiadásainak összege (107 milliárd forint) 58 százalékkal, a több napra érkezőké (272 milliárd forint) 82 százalékkal emelkedett. A legtöbbet (76 milliárd forintot) az Ausztriából idelátogatók költötték: kiadásaik egyharmadát fogászati kezelésekre, valamivel több mint egynegyedét szabadidő, szórakozás és egészségmegőrzési célú utazásokra, további egynegyedét vásárlásokra fordították. A Németországból érkezők a zömében magánjellegű utakhoz kapcsolódóan 41 milliárd forintot költöttek, de az üzleti és üzletelési célú utak, illetve munkavégzési céllal érkezők kiadása is jelentős (11 milliárd, illetve 5,4 milliárd forint).

Külföldre tett utazások

2022 I. negyedévében a magyar állampolgárok 3,4 millió alkalommal utaztak külföldre, 70 százalékkal többször, mint a járvány által jobban érintett, egy évvel korábbi időszakban. (A járvány előtti, 2019. I. negyedévhez képest 38 százalékkal kevesebb volt a külföldre tett utazások száma.) Az egynapos utazások száma 58 százalékkal, a többnaposoké a duplájára bővült. A legtöbben Ausztriába, Szlovákiába és Szerbiába látogattak, az utazások 88 százaléka ebbe a három országba irányult. A magyarok átlagosan 2,5 napot töltöttek utazásaik során külföldön, 0,6 nappal többet, mint egy évvel korábban.

A külföldre utazó magyarok az egy évvel korábbinál folyó áron két és félszer nagyobb összeget, 161 milliárd forintot költöttek, fejenként és naponta átlagosan 18 500 forintot. Az egy napra jutó költés szintén magasabb volt a 2021.I. negyedévinél. A megnövekedett utazásszám mellett a tartózkodási idő is jelentősen, két és félszeresére nőtt. Mindez az átlagos árszínvonal-emelkedéssel együtt tekintélyes költésnövekedést eredményezett, amiben szerepet játszott a forint euróval szembeni leértékelődése is. A kiadások közül a legnagyobb összeget Ausztriában költötték el az utazók (36 milliárd forintot), de jelentősek voltak a Németországba és Szlovákiába látogatók költései is (20 milliárd és 10 milliárd forint). A tárgyidőszakban az utazások forgalma megélénkült, az erőteljes növekedés a szabadidős és a vásárlási célú turisztikai forgalom jelentősen nagyobb volumenében figyelhető meg. (KSH)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 08. 04., 09:17
Azt hiszem, kezdő munkavállalóként nincs fontosabb feladatunk, mint találni egy jó főnököt és tanulni tőle. Örülök, hogy nekem annak idején ez megadatott – mondta az Üzletemnek Jancsár Gergely, az SAP Közép-Kelet-Európai Régiójának fenntarthatósági vezetője.
2022-08-08 12:19:08
Látványos bővülés vár a villanyautók piacára az uniós piacokon, a tervek szerint ugyanis 2035-től várhatóan csak elektromos autókat lehet értékesíteni. Magyarországon 2020 májusa óta megháromszorozódott a tisztán elektromos személyautók száma, igaz, a teljes autóparkhoz képest még marginális az arányuk.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 06. 13., 06:35
epizód: 2022 / 6   |   hossz: 19:01
A kamerás megfigyelés csak „célhoz kötött” lehet, de a célok meghatározásakor is körültekintően kell eljárni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd. A Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda irodavezető partnerét a munkavállalók megfigyelésére, a kamerák elhelyezésére vonatkozó szabályokról, az élőképekre vonatkozó speciális előírásokról és a technika fejlődés nyújtotta lehetőségek jogi korlátairól kérdeztük.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS