Ezt várja a szállodáktól az Y és a Z generáció

2018. 11. 19., 16:00

Tisztaság, barátságos személyzet, biztonság – ha ez nincs, a szállodák ne is számítsanak az Y és Z generáció világjáró utazóira.

A legmeghatározóbb fogyasztói szegmens számára értéket jelentő tényezőket veszi számba a Turizmus Bulletin legutóbbi számában megjelent kutatás.

A Magyar Turisztikai Ügynökség szakmai és tudományos folyóiratában olvasható „Mit várunk a szállodáktól?” címmel Kulcsár Noémi és Grotte Judit tanulmánya – hívja fel a figyelmet a turizmus.com.

A tanulmány a legmeghatározóbb fogyasztói szegmens, az Y és Z generáció, esetében vizsgálja kérdőíves felmérés segítségével a szállodai tartózkodásuk során számukra értéket jelentő tényezőket.

Jelenleg az Y generáció szülöttei 86 millióan vannak és 200 milliárd dolláros vásárlóerővel rendelkeznek, ők jelentik a legjövedelmezőbb szegmenst a szállodák számára.

Annak ellenére, hogy a Z generáció meglehetősen fiatal, ők befolyásolják a családi költéseket, mely jelenleg több, mint 600 milliárd dollárt jelent. És ők azok, akik hetente 17 dolláros zsebpénzt kapnak, ami 44 milliárd dollárt jelent évente. 2020-ra ők alkotják majd a világ vásárlóinak 40 százalékát. A Z generáció vásárlói csoportként évi 3 milliárd dollárral hagyja le az Y generációt.

Bár nem az Y és Z generáció napjaink legnagyobb piaci szegmense, ők rendelkeznek a legmeghatározóbb vásárlóerővel. Ezért fogyasztói szokásaik feltárása kiemelten fontos a turizmusban is.

A tanulmány szerint 1 és 2 csillagos szállodákban, panziókban, hostelekben csak nagyon kevesen szállnak meg, arányuk elenyésző, 1-2 százalék.

A szegmens szállodákkal szemben támasztott legmagasabb elvárása a szobák tisztaságával kapcsolatos (a legmagasabb 5 pontból 4,89 pont). Ezt a barátságos és vendégszerető személyzet (4,77), illetve a biztonság (4,73) követnek. Kiemelkedő fontossággal bír számukra az ízletes ételek, italok kínálata (4,70), az elvonulási lehetőség (4,68), a megfizethetőség (4,65), valamint a rekreációs lehetőség (4,58).

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS