Drágítja jövőre az utazásokat az árrésadózás

2019. 05. 09., 08:45

Különösen a beutaztató irodák gazdálkodására lesz rendkívül negatív hatással az áfatörvény egyik jövő évi módosítása.

A módosítás nyomán az utas fogalma kikerül a törvényből. Ez a változás azt eredményezi, hogy az utazási csomag viszonteladónak történő értékesítése is az utazásszervezésre vonatkozó speciális szabályok (árrésadózás) szerint adózik majd, ami jelentős drágulást hoz a külföldre kiajánlott utak árában – olvasható a turizmus.com-on.

Az árrésadózást az utasnak eladott utaknál kell alkalmazni. A külföldi partnerirodák felé történő értékesítés során ezzel szemben az áfatörvény általános szabályai szerint kell megállapítani az áfát. A csomagot alkotó szolgáltatások áfája ebben az esetben levonható, a külföldi viszonteladó áfát nem tartalmazó számlát kap.

Ha megszűnik az utas fogalma, az az adóalany is utasnak fog minősülni, aki más javára veszi igénybe a szolgáltatást, ezért esik 2020-tól az árrésadózás alá a viszonteladó felé történő értékesítés is.

A módosítással kapcsolatban a és a Magyar Beutaztatók Szövetsége hasonló állásponton van.

Falus János, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége Gazdasági Bizottságának elnöke szerint súlyos versenyhátrányba hozza a hazai beutaztatókat, hogy visszakerülnek az árrésszabályozás alá.

A csomagelemek áfája ugyanis ezentúl az ár része lesz, amit már nem lehet levonni, csak költségként figyelembe venni az árrésadó kiszámításánál. A Magyarországon kirívóan magas áfát figyelembe véve ez már akkor is óriási problémát jelentene, ha a potenciális versenytársaknak számító országok is így számláznának.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-03 11:48:28
Melyik beszállító ne ismerné a végeláthatatlannak tűnő procedúrát, amíg egy multi céghez bekerül? Sok esetben protekció vagy ismeretség nélkül szinte lehetetlen eljutni az illetékesig. Ezen próbál segíteni egy újonnan indult ingyenes online platform.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS