Drágítja jövőre az utazásokat az árrésadózás

2019. 05. 09., 08:45

Különösen a beutaztató irodák gazdálkodására lesz rendkívül negatív hatással az áfatörvény egyik jövő évi módosítása.

A módosítás nyomán az utas fogalma kikerül a törvényből. Ez a változás azt eredményezi, hogy az utazási csomag viszonteladónak történő értékesítése is az utazásszervezésre vonatkozó speciális szabályok (árrésadózás) szerint adózik majd, ami jelentős drágulást hoz a külföldre kiajánlott utak árában – olvasható a turizmus.com-on.

Az árrésadózást az utasnak eladott utaknál kell alkalmazni. A külföldi partnerirodák felé történő értékesítés során ezzel szemben az áfatörvény általános szabályai szerint kell megállapítani az áfát. A csomagot alkotó szolgáltatások áfája ebben az esetben levonható, a külföldi viszonteladó áfát nem tartalmazó számlát kap.

Ha megszűnik az utas fogalma, az az adóalany is utasnak fog minősülni, aki más javára veszi igénybe a szolgáltatást, ezért esik 2020-tól az árrésadózás alá a viszonteladó felé történő értékesítés is.

A módosítással kapcsolatban a és a Magyar Beutaztatók Szövetsége hasonló állásponton van.

Falus János, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége Gazdasági Bizottságának elnöke szerint súlyos versenyhátrányba hozza a hazai beutaztatókat, hogy visszakerülnek az árrésszabályozás alá.

A csomagelemek áfája ugyanis ezentúl az ár része lesz, amit már nem lehet levonni, csak költségként figyelembe venni az árrésadó kiszámításánál. A Magyarországon kirívóan magas áfát figyelembe véve ez már akkor is óriási problémát jelentene, ha a potenciális versenytársaknak számító országok is így számláznának.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-25 16:44:25
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS