Chipes igazolványt kérnek a magyar idegenvezetőknek

2019. 04. 05., 09:00

Rendszeres ellenőrzést, fényképes igazolvány bevezetését, a jelenleg kiszabható pénzbüntetés megemelését és azonnali bírságolást javasolnak az idegenvezetők érdekében.

A Magyarországi Idegenvezetők Szövetsége (MISZ) és a Magyar Idegenvezetők Egyesülete (MLE) is kiállt jogosulatlan idegenvezetés visszaszorítása mellet – írja a turizmus.com.

Caesar Éva, az MISZ elnöke elmondta: a turisták számának emelkedésével egyre nagyobb probléma a jogosulatlan idegenvezetés. Az új szabálysértési törvényben már nem is szerepel a jogosulatlan idegenvezetői tevékenység. Egy másik jogszabály értelmében mindössze 50 ezer forintig terjedő bírsággal sújtható a jogosulatlan idegenvezetői tevékenység.

Stumpf Éda, az MLE tiszteletbeli elnöke is azt emelte ki, hogy túl alacsony az illegális idegenvezetésért kiszabható bírság. Magyarországon a rendszerváltás óta kevesebb mint tíz ellenőrzést végeztek, ezek is főleg a magyar idegenvezetőket vizsgálták.

A jelenlegi szabályozás értelmében akinek a saját országában van engedélye, bármilyen vizsga nélkül egész Magyarországon vezethet csoportot. Mindkét szervezet szerint szükség lenne az idegenvezetői igazolványok egységesítésére. A helyszíni ellenőrzéseken a pontos azonosítás érdekében pedig chipes igazolványok kiadását javasolják.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS