Az Airbnb-re is reagáltak az új kormányrendeletben

2019. 07. 05., 11:00

Legtöbb pontjában hatályba lépett az a kormányrendelet, amely nemcsak rendet tesz a szálláshely-szolgáltatással kapcsolatos fogalmak terén, hanem reflektál az ágazatban végbement változásokra is.

A szálláshely-szolgáltatási tevékenységgel kapcsolatos rendeletek kiigazítása a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) július 1-jei bevezetésével függ össze – írja a turizmus.com.

Az Airbnb-jelenségre reflektál az egyéb szálláshelyek kategória különválasztása a nem kizárólag szálláshely-szolgáltatás folytatása céljából, magánszemély vagy egyéni vállalkozó által hasznosított magánszálláshelyektől.

Új fogalmak a szálláshely szobaegységeinek, ágyainak, illetve befogadóképességének száma is (mostantól például tisztázott, hogy a két vendég részére alkalmas fekvőhely két ágynak számít), az üdülőház helyett pedig az üdülőháztelep elnevezést vezették be.

A 2017 óta létező panzióminősítési rendszerben már nagy hangsúlyt kapott az alapkövetelmények között a megfelelő alváskomfort. A legalább 13 centi vastag, jó állapotú matrac és a korszerű alvásra alkalmas higiénikus takaró, párna most a szállodák és a panziók bejelentési követelményei közé is bekerült.

A rendelet értelmében a szálláshely-szolgáltatók feladata az NTAK-hoz való csatlakozás, és az ő feladatuk az ehhez szükséges szálláshelykezelő szoftver beszerzése.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 11. 30., 16:10
Küldetésünk alapja, hogy a létrehozott üzleti kultúra utánunk is fennmarad. Ezt bontjuk le 5 éves periódusokra, melyeket éves terveken keresztül valósítunk meg – mondta az Üzletemnek Avidor András nemzetközi franchise és networking szakértő, a BNI Magyarország vezetője.
2022. 11. 24., 16:35
További intézkedésekre is szükség lesz a turisztikai és vendéglátó szektor kilátástalannak tűnő helyzetének enyhítésére – mondja Duska Sándor, a VOSZ Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekciójának vezetője.
2022-12-03 15:12:57
Míg egyes vállalkozások mobil weboldalakat és alkalmazásokat is alkalmaznak, más cégek a kettő közül csak az egyiket választják. Ez a választás függ a költségektől, a használhatóságtól, a szükséges funkcióktól és a kiszolgált célközönségtől is.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS