Az Airbnb-re is reagáltak az új kormányrendeletben

2019. 07. 05., 11:00

Legtöbb pontjában hatályba lépett az a kormányrendelet, amely nemcsak rendet tesz a szálláshely-szolgáltatással kapcsolatos fogalmak terén, hanem reflektál az ágazatban végbement változásokra is.

A szálláshely-szolgáltatási tevékenységgel kapcsolatos rendeletek kiigazítása a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) július 1-jei bevezetésével függ össze – írja a turizmus.com.

Az Airbnb-jelenségre reflektál az egyéb szálláshelyek kategória különválasztása a nem kizárólag szálláshely-szolgáltatás folytatása céljából, magánszemély vagy egyéni vállalkozó által hasznosított magánszálláshelyektől.

Új fogalmak a szálláshely szobaegységeinek, ágyainak, illetve befogadóképességének száma is (mostantól például tisztázott, hogy a két vendég részére alkalmas fekvőhely két ágynak számít), az üdülőház helyett pedig az üdülőháztelep elnevezést vezették be.

A 2017 óta létező panzióminősítési rendszerben már nagy hangsúlyt kapott az alapkövetelmények között a megfelelő alváskomfort. A legalább 13 centi vastag, jó állapotú matrac és a korszerű alvásra alkalmas higiénikus takaró, párna most a szállodák és a panziók bejelentési követelményei közé is bekerült.

A rendelet értelmében a szálláshely-szolgáltatók feladata az NTAK-hoz való csatlakozás, és az ő feladatuk az ehhez szükséges szálláshelykezelő szoftver beszerzése.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS