Augusztusi szálláshelyadatok: a vendégéjszakák száma 1,6 százalékkal, az árbevétel 8,7 százalékkal nőtt

2019. 10. 11., 09:35

2019. augusztusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 2,3, a belföldi vendégek által eltöltötteké 1,0 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőházakban, valamint a közösségi szálláshelyeken) – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

2019. augusztusban az előző év azonos hónapjához képest a külföldi vendégek száma 3,0, a vendégéjszakáké 2,3 százalékkal nőtt. A szálláshelyekre érkezett 754 ezer vendég közel 2,1 millió vendégéjszakát töltött el. Utóbbiak száma a szállástípusok és a régiók többségében emelkedett. A vendégéjszakák felét Budapesten, 19 százalékát a Balatonnál töltötték a külföldi vendégek.

A belföldi vendégek száma 2,8, a vendégéjszakáké 1,0 százalékkal volt több. A vendégszám 915 ezer, az eltöltött vendégéjszakák száma 2,5 millió volt. Ez utóbbi mutató értéke a szállodákban, panziókban és a kempingekben is nőtt. Az előző hónaphoz hasonlóan, a belföldi vendégek körében a Balaton volt a legnépszerűbb régió, ahol háromszor annyi éjszakát töltöttek el, mint a második legkedveltebb területen, Észak-Magyarországon.

A szállodák szobakihasználtsága 76,5 százalék volt augusztusban. Az összes bruttó árbevétel folyó áron 8,7 százalékkal (69 milliárd forintra), ezen belül a szállásdíjbevétel 9,7 százalékkal (45 milliárd forintra) emelkedett. (KSH)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-27 18:10:16
A menedzserszövetség Év Menedzsere Díj 2023. évi kitüntetettje Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója lett. A szövetség 29. alkalommal rendezte meg az Év Menedzsere Díjátadót.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Izgalmas fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán: elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott az újonnan kialakított laboratóriumban.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS