Adatok egy másik világból: kereskedelmi szálláshelyek, 2020. január

2020. 03. 18., 09:35

A vendégéjszakák száma januárban még 12 százalékkal, az árbevétel 18 százalékkal nőtt – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

2020. januárban a külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, valamint közösségi szálláshelyeken) eltöltött éjszakák száma 17 százalékkal, a belföldi vendégek által eltöltötteké 6,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A szezonális és naptárhatás figyelembevételével a külföldivendég-éjszakák száma 15 százalékkal, a belföldivendég-éjszakáké 3,9 százalékkal több lett. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 18 százalékkal emelkedett.

2020. januárban az előző év azonos hónapjához képest a külföldi vendégek száma 18, a vendégéjszakáké 17 százalékkal nőtt. A szálláshelyekre érkezett 367 ezer vendég 911 ezer vendégéjszakát töltött el. Utóbbiak száma az üdülőháztelep kivételével mindegyik szállástípusban jelentősen emelkedett. A külföldivendég-éjszakák 70 százalékát Budapest–Közép-Dunavidék régióban regisztráltak a szálláshelyek, 18 százalékkal többet, mint az előző év azonos hónapjában. A koronavírus-járvány negatív hatása a vizsgált időszakban még nem jelentkezett a vendégforgalomban.

A belföldi vendégek száma 12, a vendégéjszakáké 6,8 százalékkal nőtt. A vendégszám 379 ezer, az eltöltött vendégéjszakák száma 794 ezer volt. Utóbbi mutató értéke a januárban elenyésző forgalmat bonyolító kempingek kivételével mindegyik szállástípusban emelkedett. A legnépszerűbb szállástípus a vendégéjszakák 81 százalékát realizáló szállodák, a leglátogatottabb régiók a Balaton és Budapest-Közép-Dunavidék voltak.

A szállodák szobakihasználtsága 3,2 százalékponttal, 47,3 százalékra emelkedett.

Az összes bruttó árbevétel folyó áron 18 százalékkal, 34 milliárd forintra, ezen belül a szállásdíjbevétel 23 százalékkal, 19 milliárd forintra növekedett.

2020. január 31-én az előző év azonos időpontjához képest7-tel több, 2589 kereskedelmi szálláshely működött közel 80 ezer szobával és 218 ezer férőhellyel. (KSH)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS