58 milliárd forintot költöttek a magyarok Horvátországban a nyári szezonban

2022. 12. 11., 16:25

2022. III. negyedévben a hozzánk érkező külföldiek 825 milliárd, a külföldre utazó magyarok 407 milliárd forintot költöttek utazásaik során – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

A külföldiek 7,1 százalékkal több utazást tettek hazánkba 2022 III. negyedévében, mint az előző év azonos időszakában. Az utazások száma negyedével elmaradt a járvány előtti, 2019. III. negyedévi időszaktól. A magyarok külföldre irányuló utazásainak száma ötödével emelkedett az egy évvel korábbihoz képest, ám a 2019 azonos időszakihoz viszonyítva háromtizedével csökkent. A hozzánk érkező külföldiek 825 milliárd, a külföldre utazó magyarok 407 milliárd forintot költöttek utazásaik során.

A külföldről beutazók kiadásainak összege jelentősen emelkedett

2022 III. negyedévében a külföldiek 16,3 millió utazást tettek hazánkba, az előző év azonos időszakinál 7,1 százalékkal többet, a járvány által nem érintett 2019. III. negyedévihez mérten negyedével kevesebbet.

Az egynapos utazások száma (12,0 millió) az előző évhez képest nem változott. A látogatások 93 százaléka magánjellegű, 6,3 százaléka munkavégzési, közel 1,1 százaléka üzleti és üzletelési célú volt.

A külföldiek 4,3 millió többnapos utazást tettek Magyarországra, 33 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A több napra látogatók 85 százaléka magánjelleggel, 9,7 százalékuk üzleti és üzletelési céllal, 5,7 százalékuk munkavégzés miatt érkezett hazánkba.

A külföldi beutazók Magyarországon eltöltött ideje közel tizedével, 38,1 millió napra nőtt. A magánjellegű utakon belül a legtöbb időt a szabadidős céllal, valamint a rokon, barát vagy ismerős meglátogatására érkezők töltötték hazánkban. Az előbbi esetében közel harmadával nőtt, utóbbinál 13 százalékkal csökkent a tartózkodásra fordított idő. A több napra érkezők egy utazás alkalmával átlagosan 6,1 napot töltöttek Magyarországon, 0,9 nappal kevesebbet, mint az előző év azonos időszakában.

A hazánkba látogató külföldiek 2022 III. negyedévében folyó áron 825 milliárd forintot költöttek, másfélszer annyit, mint egy évvel korábban, és közel ugyanannyit, mint 2019 III. negyedévében. A költések növekedésében szerepet játszhatott az infláció, valamint a forint leértékelődése. A hazai fizetőeszköz az euróval szemben 14, a dollárral szemben 33 százalékkal gyengült, az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az egy napra érkezők kiadásainak összege (167,6 milliárd forint) 15, a több napra érkezőké (657,8 milliárd forint) 66 százalékkal emelkedett. A legtöbbet (138 milliárd forintot) a Németországból idelátogatók költötték: kiadásaik több mint kétharmadát szabadidő, szórakozás és egészségmegőrzési célú utazásokra, további egytizedét üzleti és üzletelési célokra fordították. Az Ausztriából érkezők 135 milliárd forintot költöttek zömében magánjellegű utakhoz kapcsolódóan, közel kétszer annyit, mint az előző év azonos időszakában.

A magyarok többet költöttek külföldi utazásaik során, mint a járvány előtt

2022 III. negyedévében a magyar állampolgárok 5,5 millió alkalommal utaztak külföldre, 20 százalékkal többször, mint az egy évvel korábbi időszakban. [Az Ukrajnában dúló háború miatt az ukrán határszakaszon február végétől szünetel a kérdőíves felvétel, ezért a 2022. III. negyedévi becslés nem a teljes látogatóforgalomra vonatkozik (nem tartalmazza az ukrán határszakasz forgalmát).] A járvány előtti, 2019. III. negyedévhez képest 30 százalékkal kevesebb volt a külföldre tett utazások száma. Az egynapos utazások száma 8,2 százalékkal, a többnaposoké 41 százalékkal bővült. A legtöbben Ausztriába, Szlovákiába és Horvátországba látogattak, az utazások hattizede ebbe a három országba irányult. A magyarok átlagosan 3,5 napot töltöttek utazásaik során külföldön, fél nappal többet, mint egy évvel korábban.

A külföldre utazó magyarok az egy évvel korábbinál folyó áron 80 százalékkal többet, 407 milliárd forintot költöttek, amely 18 százalékkal meghaladta a járvány előtti, 2019 azonos időszakit. Egy utazó napi átlagos költése 21 100 forintot tett ki, ez 30 százalékkal magasabb volt a 2021. III. negyedévinél. A megnövekedett utazásszám mellett a tartózkodási idő is jelentősen, 39 százalékkal nőtt. Mindez az átlagos árszínvonal-emelkedéssel együtt tekintélyes költésnövekedést eredményezett, amiben szerepet játszott a forint euróval szembeni leértékelődése is. A kiadások közül a nyári szezonban a legnagyobb összeget Horvátországban költötték el az utazók (58 milliárd forintot), de jelentősek voltak az Ausztriába és a Görögországba látogatók költései is (56 milliárd és 53 milliárd forint). (KSH)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 03. 26., 23:45
epizód: 2023 / 3   |   hossz: 19:51
Mi kerül akár több tízmillió forintba egy nagy teljesítményű hangsugárzón és miben különbözik a hagyományos értelemben vett hangfalaktól? Hogyan lehetséges, hogy nem vastagabb egy faliképnél, mégis úgy szólaltat meg analóg és digitális zenét, mint semmi más? A világhír felé haladó márka sztoriját Kiss Imre, a Popori Acoustics értékesítési és marketingvezetője mutatja be.
Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A fehér proseccóhoz hasonlóan a rozék is csak akkor nevezhetők proseccónak, ha a régió kilenc jól meghatározott tartományában termesztett szőlőből készülnek, illetve legalább 60 napig kell érlelődniük.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

2023. március 25-én a reggeli órákban a Paksi Atomerőmű 1., 2. és 3. blokkjai a rendszerirányító MAVIR kérésére tercier szabályozásokban vettek részt.