58 milliárd forintot költöttek a magyarok Horvátországban a nyári szezonban

2022. 12. 11., 16:25

2022. III. negyedévben a hozzánk érkező külföldiek 825 milliárd, a külföldre utazó magyarok 407 milliárd forintot költöttek utazásaik során – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

A külföldiek 7,1 százalékkal több utazást tettek hazánkba 2022 III. negyedévében, mint az előző év azonos időszakában. Az utazások száma negyedével elmaradt a járvány előtti, 2019. III. negyedévi időszaktól. A magyarok külföldre irányuló utazásainak száma ötödével emelkedett az egy évvel korábbihoz képest, ám a 2019 azonos időszakihoz viszonyítva háromtizedével csökkent. A hozzánk érkező külföldiek 825 milliárd, a külföldre utazó magyarok 407 milliárd forintot költöttek utazásaik során.

A külföldről beutazók kiadásainak összege jelentősen emelkedett

2022 III. negyedévében a külföldiek 16,3 millió utazást tettek hazánkba, az előző év azonos időszakinál 7,1 százalékkal többet, a járvány által nem érintett 2019. III. negyedévihez mérten negyedével kevesebbet.

Az egynapos utazások száma (12,0 millió) az előző évhez képest nem változott. A látogatások 93 százaléka magánjellegű, 6,3 százaléka munkavégzési, közel 1,1 százaléka üzleti és üzletelési célú volt.

A külföldiek 4,3 millió többnapos utazást tettek Magyarországra, 33 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A több napra látogatók 85 százaléka magánjelleggel, 9,7 százalékuk üzleti és üzletelési céllal, 5,7 százalékuk munkavégzés miatt érkezett hazánkba.

A külföldi beutazók Magyarországon eltöltött ideje közel tizedével, 38,1 millió napra nőtt. A magánjellegű utakon belül a legtöbb időt a szabadidős céllal, valamint a rokon, barát vagy ismerős meglátogatására érkezők töltötték hazánkban. Az előbbi esetében közel harmadával nőtt, utóbbinál 13 százalékkal csökkent a tartózkodásra fordított idő. A több napra érkezők egy utazás alkalmával átlagosan 6,1 napot töltöttek Magyarországon, 0,9 nappal kevesebbet, mint az előző év azonos időszakában.

A hazánkba látogató külföldiek 2022 III. negyedévében folyó áron 825 milliárd forintot költöttek, másfélszer annyit, mint egy évvel korábban, és közel ugyanannyit, mint 2019 III. negyedévében. A költések növekedésében szerepet játszhatott az infláció, valamint a forint leértékelődése. A hazai fizetőeszköz az euróval szemben 14, a dollárral szemben 33 százalékkal gyengült, az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az egy napra érkezők kiadásainak összege (167,6 milliárd forint) 15, a több napra érkezőké (657,8 milliárd forint) 66 százalékkal emelkedett. A legtöbbet (138 milliárd forintot) a Németországból idelátogatók költötték: kiadásaik több mint kétharmadát szabadidő, szórakozás és egészségmegőrzési célú utazásokra, további egytizedét üzleti és üzletelési célokra fordították. Az Ausztriából érkezők 135 milliárd forintot költöttek zömében magánjellegű utakhoz kapcsolódóan, közel kétszer annyit, mint az előző év azonos időszakában.

A magyarok többet költöttek külföldi utazásaik során, mint a járvány előtt

2022 III. negyedévében a magyar állampolgárok 5,5 millió alkalommal utaztak külföldre, 20 százalékkal többször, mint az egy évvel korábbi időszakban. [Az Ukrajnában dúló háború miatt az ukrán határszakaszon február végétől szünetel a kérdőíves felvétel, ezért a 2022. III. negyedévi becslés nem a teljes látogatóforgalomra vonatkozik (nem tartalmazza az ukrán határszakasz forgalmát).] A járvány előtti, 2019. III. negyedévhez képest 30 százalékkal kevesebb volt a külföldre tett utazások száma. Az egynapos utazások száma 8,2 százalékkal, a többnaposoké 41 százalékkal bővült. A legtöbben Ausztriába, Szlovákiába és Horvátországba látogattak, az utazások hattizede ebbe a három országba irányult. A magyarok átlagosan 3,5 napot töltöttek utazásaik során külföldön, fél nappal többet, mint egy évvel korábban.

A külföldre utazó magyarok az egy évvel korábbinál folyó áron 80 százalékkal többet, 407 milliárd forintot költöttek, amely 18 százalékkal meghaladta a járvány előtti, 2019 azonos időszakit. Egy utazó napi átlagos költése 21 100 forintot tett ki, ez 30 százalékkal magasabb volt a 2021. III. negyedévinél. A megnövekedett utazásszám mellett a tartózkodási idő is jelentősen, 39 százalékkal nőtt. Mindez az átlagos árszínvonal-emelkedéssel együtt tekintélyes költésnövekedést eredményezett, amiben szerepet játszott a forint euróval szembeni leértékelődése is. A kiadások közül a nyári szezonban a legnagyobb összeget Horvátországban költötték el az utazók (58 milliárd forintot), de jelentősek voltak az Ausztriába és a Görögországba látogatók költései is (56 milliárd és 53 milliárd forint). (KSH)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS