223 milliárd forintot költöttünk külföldön a II. negyedévben

2019. 09. 18., 14:01

2019 II. negyedévében a magyar állampolgárok 6,2 millió alkalommal, utaztak külföldre, ez 10 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

Az egynapos utazások száma 6,5, a többnaposoké 16 százalékkal nőtt. A városnézési utak száma jelentősen, 21 százalékkal növekedett, amihez számottevően hozzájárult a munkavégzési és a rokon-, barátlátogatási célú utazások számának dinamikus emelkedése is.

A magyarok utazásainak 61 százaléka egynapos út, ennek 75 százaléka magánjellegű, 25 százaléka üzleti út, munkavégzés volt.

A magyarok egynapos utazásainak:

  • 33 százaléka vásárlás,
  • 21 százaléka szabadidős,
  • 14 százaléka rokon, barát látogatás volt.

A legjelentősebben a rokon- és barátlátogatási, illetve a városnézési célú utak száma nőtt.

A legtöbben továbbra is Ausztriába és Szlovákiába utaztak, az idelátogatók száma 5,6, illetve 21 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz képest. Ausztriába sokkal többen tettek vásárlási célú utakat, mint egy évvel korábban, Szlovákiába pedig lényegesen többen utaztak rokon- vagy barátlátogatás céljából.

A magyarok 2,4 millió többnapos utazást tettek külföldön.

A többnapos utakon belül:

  • a szabadidős, szórakozási, egészség-megőrzési célú utak aránya 44 százalék,
  • a rokon- és barátlátogatásoké 30 százalék,
  • a munkavégzési célú utaké 12 százalék,
  • a konferenciáké, üzleti utaké 6,8 százalék volt.

A legtöbben Németországba, Romániába és Ausztriába utaztak, a többnapos utak 36 százaléka ebbe a három országba irányult. Németország volt a legkedveltebb úti cél, 26 százalékkal többen látogattak oda, mint az előző év azonos időszakában. A rangsorban második Romániába 20 százalékkal nőtt, míg Ausztriába 28 százalékkal csökkent a magyarok utazásainak száma.

2019. II. negyedévben átlagosan 3,1 napot töltöttek külföldön a magyarok, 0,3 nappal többet az egy évvel korábbinál. Az utazók külföldön töltött összes ideje szintén nőtt, elérte a 19,2 millió napot. Az egynapos és a többnapos utazók külföldön töltött ideje egyaránt növekedett.

A külföldre utazó magyarok folyó áron 1,1 százalékkal többet, 223 milliárd forintot költöttek. A legnagyobb összeget, 35 milliárd forintot a Németországba utazók költötték el. Jelentős volt még az Ausztriába és Olaszországba utazók összes kiadása is. Fejenként és naponta átlagosan 11 600 forintot költöttek a külföldre látogatók, kevesebbet, mint egy évvel korábban. A legnagyobb egy főre jutó napi 30 ezer forintnyi átlagos kiadás a konferencia, üzleti út célú utazásokhoz kapcsolódott.

A külföldre látogatók kiadásaik 33 százalékát élelmiszerek és egyéb árucikkek vásárlására, 27 százalékát szállásra és vendéglátó-szolgáltatásokra, 11 százalékát közlekedésre és üzemanyagra, 13 százalékát kulturális, sport- és egyéb turisztikai szolgáltatásokra fordították. Az üzemanyagra fordított kiadások aránya 2,1 százalékponttal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, az egyéb árucikk vásárlására fordított összeg viszont 2,6 százalékponttal csökkent. (KSH)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-01 19:41:00
Megalakult a GINOP Plusz Monitoring Bizottság, ami a soron következő fontos lépés a 2021–2027 közötti uniós költségvetési időszak gazdaságfejlesztési operatív programjának végrehajtásában – tájékoztatott a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.
2023-06-01 18:41:00
Az Atkins és a COVVI, egy leedsi székhelyű kézprotézis-fejlesztő olyan robotikai megoldást fejleszt, ami közel ugyanolyan kézügyességgel bír, mint az ember. A cél az, hogy erősen sugárzó környezetekben vegyék hasznát, távvezérlésű manipuláló eszközként.
2023-06-01 17:41:50
A családi cégek több mint fele súlyosabban éli meg a jelenlegi gazdasági helyzetet, mint a koronavírusjárványt. A teljes nagyvállalati szektorban még borúsabb a hangulat, itt a cégek majdnem kétharmada vélekedik így – derült ki a K&H családi vállalatok kutatásából.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS