Miért lehet ideális piac Dubaj a Swapp számára?

2021. 10. 15., 12:15

Bécs és Budapest után Dubajban is elindítja havidíjas autóelőfizetős szolgáltatását a Swapp. A részben magyar startup a helyi befektetők érdeklődése és a kedvező piaci feltételek miatt döntött a Közel-keleti piacra lépés mellett.

A Swapp havi előfizetéses rendszerben kínál személygépkocsikat futamidő vagy hűségidő nélkül. A vállalatot magyar származású, de eddig elsősorban külföldön dolgozó startupperek indították. Az alapítók saját tőkéjén túl a startup eddig több mint 1 millió eurónyi tőkét vont be, melynek nagyobb része közel-keleti, kisebb része európai angyalbefektetőktől érkezett.

A szolgáltatás az autóvásárlás és a lízing helyett kínál versenyképes árú, de sokkal rugalmasabb alternatívát. A cég – a magyar startupoktól eltérően – előbb volt jelen külföldi piacon mint a magyaron. A Swapp idén márciusban indította el tesztüzemét Bécsben, majd az ottani pozitív tapasztalatok alapján rajtolt el a szolgáltatás júniusban Budapesten is.

Időközben a Swapp közel-keleti csapattagokkal és befektetőkkel erősített. Az ő együttes hatásukra, valamint a kedvező piaci körülményeket kihasználva döntöttek úgy, hogy Dubajban terjeszkednek tovább. Itt szeptember végén indult el a Swapp tesztüzemmódban.  

A szolgáltatás működése egyszerű. A Swapp online felületén gyors regisztrációt követően a felhasználó kiválasztja a számára megfelelő autót, a rendszer levonja az első havi előfizetési díjat és zárolja a kaució összegét a felhasználó bankkártyájáról. Ezután a Swapp munkatársai házhoz szállítják a kiválasztott gépkocsit Bécs, Budapest vagy Dubaj területén ingyenesen.

Egy autó tetszőleges ideig, de minimum egy hónapig használható. Ha az előfizető váltana vagy lezárná az előfizetést, akkor azt 14 nappal előre kell jeleznie a Swapp felé. Az átvételben és az autó elszállításában a Swapp szintén segít. 

Dubaj ideális piac a Swapp számára. A metropoliszon belüli nagy távolságok miatt sokan utaznak személyautóval, míg a tömegközlekedés európai szemmel nézve alulfejlett és kevésbé népszerű. A lakosság nagyjából 80 százalékát kitevő, hosszabb-rövidebb ideig itt élő külföldiek számára sem az autóvásárlás, sem a helyi sajátosságok miatt nehézkesebb autólízing nem túl előnyös.

A rugalmasság és könnyebb hozzáférhetőség miatt az autó előfizetés viszont kifejezetten vonzó alternatíva. Az első tapasztalatok is ezt támasztják alá: már az első napokon több tucat felhasználó fizetett elő autóra, ezért a legfontosabb feladat most a dubaji autókínálat bővítése. 

A Swapp dubaji működését Marc Howayek irányítja, aki elmondta: „A Swapp befektetői között közel-keleti angyalbefektetőket is találunk, illetve a korai csapattagok között is van olyan, aki az emirátusokban dolgozott vezető beosztásban, ismert autómegosztó startupnál. Ezért már a befektetéskor felvetődött, hogy az európai start után a közel-keleti metropoliszban is beindítjuk a szolgáltatást. A bécsi és budapesti pozitív tapasztalatok alapján döntöttünk úgy, hogy előre hozzuk a dubaji indulást. A terjeszkedés ezzel nem áll meg, folyamatosan elemezzük a piacra lépés lehetőségét a legkülönbözőbb nagyvárosokban.” 

A Swappot ismert magyar startupperek indították közösen: Poprócsi Zsolt, a Bolt korábbi magyarországi vezetője, Wossala Kristóf, a Deezer zenestreaming szolgáltató volt regionális igazgatója és Fekete Zoltán, az Uber magyar, illetve svéd piacokért felelős egykori vezetője.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-03-04 15:10:44
Januárban nagyon felpörögtek a lakáshitelek, a babaváró támogatás viszont csúnyán visszaesett a megemelt hitelösszeg dacára. A személyi kölcsönök csúcsot döntöttek, a bankszámlák egyenlege viszont bezuhant. Egyre kisebb a különbség a lakossági hitel- és betétállomány között – derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 03. 04., 13:25
epizód: 2024 / 5   |   hossz: 25:08
A home office elterjedésével és a munkához való viszonyunk változásával átalakult a hozzáállásunk az öltözködéshez, pedig a „business look” törvényei állandók, ahogy a kapcsolatépítésben betöltött szerepe is. Frank Patrícia stylist, stílus- és színtanácsadó szerint bár a formális öltözködés megőrizte a jelentőségét jó néhány – például pénzügyi és jogi – területen, a kreatívabb üzletágakban mostanra inkább egyfajta laza elegancia érvényesül. Ebben az esetben sem mindegy viszont, hogy milyen hatást váltunk ki a potenciális partnerünkből vagy munkáltatónkból a kritikusan fontos első hét másodpercben. Nagy üzletek és karrierek torpanhatnak meg, egyébként jól betartható, csak éppen nem túl közismert megjelenési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt. Te ne kövesd el ugyanezt a hibát – Frank Patrícia itt segít!
A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS