A mesterséges intelligenciára szavaznak az olajhatalmak

2021. 03. 02., 13:45

Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek gazdasága fellendítése érdekében az olaj mellett egyre inkább a mesterséges intelligencia fejlesztésére összpontosít.

A szaúdi Data & AI Authority már tavaly októberben globális AI 2020 csúcstalálkozót szervezett, amelyen a közszféra, az egyetemek és a magánszektor érdekeltjei, köztük technológiai vállalatok, befektetők és startupok, részvételével dolgoztak a mesterséges intelligencia jövőjének alakításában – írja a Computerworld.

Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek is jelentős piaci rést lát a védelmi exportpiacon, így igyekeznek kihasználni a mesterséges intelligenciában és az ehhez kapcsolódó újonnan megjelenő technológiákban rejlő potenciált.

Mindkét olajhatalom elfogadta a Vision 2030 fejlesztési stratégiát, amelyek középpontjában az adatok és az MI állnak, ezzel segítik az olajalapú gazdaságok átállását.

„Az Egyesült Arab Emírségek vezető szerepet tölt be a Perzsa-öböl országaiban az MI fejlesztésében” – mondta Jean-Marc Rickli, a Genfi Biztonságpolitikai Központ kutatója. Ez volt az első ország, amely mesterséges intelligencia minisztert nevezett ki, és Mesterséges Intelligencia Egyetemet alapított.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS