A mesterséges intelligenciára szavaznak az olajhatalmak

2021. 03. 02., 13:45

Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek gazdasága fellendítése érdekében az olaj mellett egyre inkább a mesterséges intelligencia fejlesztésére összpontosít.

A szaúdi Data & AI Authority már tavaly októberben globális AI 2020 csúcstalálkozót szervezett, amelyen a közszféra, az egyetemek és a magánszektor érdekeltjei, köztük technológiai vállalatok, befektetők és startupok, részvételével dolgoztak a mesterséges intelligencia jövőjének alakításában – írja a Computerworld.

Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek is jelentős piaci rést lát a védelmi exportpiacon, így igyekeznek kihasználni a mesterséges intelligenciában és az ehhez kapcsolódó újonnan megjelenő technológiákban rejlő potenciált.

Mindkét olajhatalom elfogadta a Vision 2030 fejlesztési stratégiát, amelyek középpontjában az adatok és az MI állnak, ezzel segítik az olajalapú gazdaságok átállását.

„Az Egyesült Arab Emírségek vezető szerepet tölt be a Perzsa-öböl országaiban az MI fejlesztésében” – mondta Jean-Marc Rickli, a Genfi Biztonságpolitikai Központ kutatója. Ez volt az első ország, amely mesterséges intelligencia minisztert nevezett ki, és Mesterséges Intelligencia Egyetemet alapított.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS