1 nő és 99 férfi – hihetetlen aránytalanság

2019. 09. 10., 12:30

Az Egyesült Államok 100 leginnovatívabb vezérigazgatója között mindössze egyetlen nőt találni: Barbara Rentler a 75. helyre került. A listát Jeff Bezos (Amazon), Elon Musk (Tesla) és Mark Zuckerberg (Facebook) vezeti.

Nagy felháborodást okozott az amerikai Forbes összeállítása, amelyben az USA száz leginnovatívabb vezetőjét rangsorolták – írja a Kreatív Online.

A 99 férfi mellé csak egyetlen nő, a Ross Stores vezérigazgatója, Barbara Rentler került fel. Ráadásul Rentler egyike annak a csupán kilenc embernek, akik először fotó nélkül szerepeltek a listán.

A listához használt módszertant és a végeredményt három férfi állított össze, ebbe a munkába se vontak be nőket. A lap készítői közül Nathan Furr, az Insead üzleti iskola professzora reagált a kritikákra.

Azt mondta, nekik is szemet szúrt a nők hiánya a listán, amit aggasztó jelenségnek nevezett, ám határozottan kijelentette, hogy csalni viszont semmiképp nem akartak az eredményekkel, csak azért, hogy gender szempontból kiegyenlítettebb legyen az összeállítás.

A kritikákra a Forbes szerkesztője, Randall Lane cikkben reagált, amiben egyrészt kifejezi az együttérzését azokkal, akik szerint felháborító, hogy egyetlen nő szerepel a listán, másrészt arról írt, hogy a nők alapból sincsenek elég hangsúlyosan reprezentálva a felsővezetői pozíciókban, pláne nem a tech-cégeknél.

Szerinte a lista által kialakult vitának az a tanulsága, hogy újra kell gondolni az összeállítás módszertanát.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS