Új formanyomtatványok a géntechnológiai tevékenységek engedélyeztetési eljárásaiban

2022. 01. 20., 14:14

2022. január 4-től megújult a géntechnológiai tevékenységekre vonatkozó hatósági eljárás az engedélyeztetést segítő formanyomtatványok bevezetésével.

Az Alaptörvényben foglalt GMO-mentes mezőgazdasági stratégia megvalósításának újabb elemeként az Agrárminisztérium, mint környezetvédelmi, mezőgazdasági és ipari géntechnológiai hatóság új kérelem, és kockázatértékelési formanyomtatványokat vezetett be.

A cél a géntechnológiával módosított szervezetekkel kapcsolatos kutatások, fejlesztések átláthatóbbá, biztonságosabbá, és nyomon követhetőbbé tétele, a géntechnológiai ellenőrzések jelentős könnyítése, valamint az ügyfelek adminisztratív feladatainak egyszerűsítése.

A géntechnológiai tevékenységre vonatkozó engedélyt kérelmezők a www.gmo.kormany.hu holnapon található kérelem formanyomtatványokat használhatják.

Az új eljárásrend lehetővé teszi a kérelmezők (egyetemek, kutatóintézetek, vállalatok stb.) számára, hogy géntechnológiával módosított szervezetek (GMO-k) behozatalára, kivitelére, szállítására; GMO-k kísérleti kibocsátására; a géntechnológiai módosítást végző létesítmény létrehozására és géntechnológiai módosításra, valamint a GMO-k zárt rendszerben történő felhasználására vonatkozó engedélykérelmeiket az új formanyomtatványokon nyújtsák be.

A formanyomtatványok jelentősen könnyítik majd a kérelmezők, az engedélyező és az ellenőrző hatóságok, valamint a Géntechnológiai Eljárásokat Véleményező Bizottság munkáját. A kérelmezők által végzendő folyamatos kockázatértékelés biztosítása és egységesítése érdekében készített formanyomtatványokkal tovább kívánjuk erősíteni a környezeti és egészségügyi kockázatok csökkentését, és a maximális biztonság elérését. (AM Sajtóiroda)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS