Új formanyomtatványok a géntechnológiai tevékenységek engedélyeztetési eljárásaiban

2022. 01. 20., 14:14

2022. január 4-től megújult a géntechnológiai tevékenységekre vonatkozó hatósági eljárás az engedélyeztetést segítő formanyomtatványok bevezetésével.

Az Alaptörvényben foglalt GMO-mentes mezőgazdasági stratégia megvalósításának újabb elemeként az Agrárminisztérium, mint környezetvédelmi, mezőgazdasági és ipari géntechnológiai hatóság új kérelem, és kockázatértékelési formanyomtatványokat vezetett be.

A cél a géntechnológiával módosított szervezetekkel kapcsolatos kutatások, fejlesztések átláthatóbbá, biztonságosabbá, és nyomon követhetőbbé tétele, a géntechnológiai ellenőrzések jelentős könnyítése, valamint az ügyfelek adminisztratív feladatainak egyszerűsítése.

A géntechnológiai tevékenységre vonatkozó engedélyt kérelmezők a www.gmo.kormany.hu holnapon található kérelem formanyomtatványokat használhatják.

Az új eljárásrend lehetővé teszi a kérelmezők (egyetemek, kutatóintézetek, vállalatok stb.) számára, hogy géntechnológiával módosított szervezetek (GMO-k) behozatalára, kivitelére, szállítására; GMO-k kísérleti kibocsátására; a géntechnológiai módosítást végző létesítmény létrehozására és géntechnológiai módosításra, valamint a GMO-k zárt rendszerben történő felhasználására vonatkozó engedélykérelmeiket az új formanyomtatványokon nyújtsák be.

A formanyomtatványok jelentősen könnyítik majd a kérelmezők, az engedélyező és az ellenőrző hatóságok, valamint a Géntechnológiai Eljárásokat Véleményező Bizottság munkáját. A kérelmezők által végzendő folyamatos kockázatértékelés biztosítása és egységesítése érdekében készített formanyomtatványokkal tovább kívánjuk erősíteni a környezeti és egészségügyi kockázatok csökkentését, és a maximális biztonság elérését. (AM Sajtóiroda)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-01 19:41:00
Megalakult a GINOP Plusz Monitoring Bizottság, ami a soron következő fontos lépés a 2021–2027 közötti uniós költségvetési időszak gazdaságfejlesztési operatív programjának végrehajtásában – tájékoztatott a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.
2023-06-01 18:41:00
Az Atkins és a COVVI, egy leedsi székhelyű kézprotézis-fejlesztő olyan robotikai megoldást fejleszt, ami közel ugyanolyan kézügyességgel bír, mint az ember. A cél az, hogy erősen sugárzó környezetekben vegyék hasznát, távvezérlésű manipuláló eszközként.
2023-06-01 17:41:50
A családi cégek több mint fele súlyosabban éli meg a jelenlegi gazdasági helyzetet, mint a koronavírusjárványt. A teljes nagyvállalati szektorban még borúsabb a hangulat, itt a cégek majdnem kétharmada vélekedik így – derült ki a K&H családi vállalatok kutatásából.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS