Új formanyomtatványok a géntechnológiai tevékenységek engedélyeztetési eljárásaiban

2022. 01. 20., 14:14

2022. január 4-től megújult a géntechnológiai tevékenységekre vonatkozó hatósági eljárás az engedélyeztetést segítő formanyomtatványok bevezetésével.

Az Alaptörvényben foglalt GMO-mentes mezőgazdasági stratégia megvalósításának újabb elemeként az Agrárminisztérium, mint környezetvédelmi, mezőgazdasági és ipari géntechnológiai hatóság új kérelem, és kockázatértékelési formanyomtatványokat vezetett be.

A cél a géntechnológiával módosított szervezetekkel kapcsolatos kutatások, fejlesztések átláthatóbbá, biztonságosabbá, és nyomon követhetőbbé tétele, a géntechnológiai ellenőrzések jelentős könnyítése, valamint az ügyfelek adminisztratív feladatainak egyszerűsítése.

A géntechnológiai tevékenységre vonatkozó engedélyt kérelmezők a www.gmo.kormany.hu holnapon található kérelem formanyomtatványokat használhatják.

Az új eljárásrend lehetővé teszi a kérelmezők (egyetemek, kutatóintézetek, vállalatok stb.) számára, hogy géntechnológiával módosított szervezetek (GMO-k) behozatalára, kivitelére, szállítására; GMO-k kísérleti kibocsátására; a géntechnológiai módosítást végző létesítmény létrehozására és géntechnológiai módosításra, valamint a GMO-k zárt rendszerben történő felhasználására vonatkozó engedélykérelmeiket az új formanyomtatványokon nyújtsák be.

A formanyomtatványok jelentősen könnyítik majd a kérelmezők, az engedélyező és az ellenőrző hatóságok, valamint a Géntechnológiai Eljárásokat Véleményező Bizottság munkáját. A kérelmezők által végzendő folyamatos kockázatértékelés biztosítása és egységesítése érdekében készített formanyomtatványokkal tovább kívánjuk erősíteni a környezeti és egészségügyi kockázatok csökkentését, és a maximális biztonság elérését. (AM Sajtóiroda)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-05-17 18:08:07
A Dining Guide ismét díjazta Magyarország legjobb éttermeit és séfjeit. Május 16-án este a Várkert Bazárban tudhattuk meg az idei TOP 10+2 étterem listáját. Íme.
2022-05-17 17:37:00
A civil állatvédő szervezetek támogatására 500 millió forint keretösszegű pályázat áll rendelkezésre működési költségre, ivartalanításra, állategészségügyi szolgáltatásra és férőhelybővítésre – tájékoztatott Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos.

  Rovathírek: GUSTO

A Dining Guide ismét díjazta Magyarország legjobb éttermeit és séfjeit. Május 16-án este a Várkert Bazárban tudhattuk meg az idei TOP 10+2 étterem listáját. Íme.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS