Társasházi napelem-telepítés: elérhetőek a szakmai fórum előadásai

2022. 11. 10., 15:52

Szakmai fórumot rendezett a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal a társasházak felületein telepíthető napelemes rendszerekkel kapcsolatos lehetőségekről. A hatályos szabályozás bemutatása mellett a kialakítandó új társasházi villamosenergia-termelési modell mérési-elszámolási koncepciójáról is hallhattak a fórum résztvevői.

A felkért szakértők négy témakörben adtak átfogó tájékoztatást:
1. Az épületekre vonatkozó épületenergetikai és energiahatékonysági előírások változásai (MEKH)
2. Hogyan létesíthető napelemes kiserőmű a társasházi törvény alapján? (Kinstellar)
3. A társasházak villamos hálózati csatlakozása és az energiaforgalom mérése (E.ON)
4. Társasházi közösségi napelem (MEKH)

Az épületenergetikai irányelv módosítása kapcsán elhangzott, hogy a lakóépületek és lakások esetében a leggyengébb besorolású épületeknek 2030-tól legalább „F”, 2033-tól pedig legalább „E” besorolásúaknak kell lenniük. A már meglévő épületállomány esetében a mélyfelújítások támogatására az EU jelentős forrásokat különített el.

A társasházaknál felszerelt kiserőművek az esetek túlnyomó részében közös tulajdonba kerülnek, melyek fenntartása, üzemeltetése a közös költség részét képezi, a társasházi törvény azonban lehetőséget biztosít arra is, hogy a tulajdonostársak megállapodása esetén ettől eltérjenek. Háztartási méretű kiserőművek telepítése esetén az elosztók a társasházak számára alapvetően földkábel csatlakozást ajánlanak, tekintettel az összetett és megnövekedett teljesítményigényekre. A kiserőmű termelésének önálló mérésére is van lehetőség, amit az igénybejelentő lapon kell jelezni.

A hatályos szabályozási környezetben
1. egy társasházi felhasználó a saját villamosenergia-igényének, illetve
2. a társasház „közös” villamosenergia-felhasználásának (lift, lépcsőházi világítás, közös keringtető szivattyú stb.) biztosítása céljából telepíthet háztartási méretű napelemes rendszert. 

A két változatot egészíti ki az új, „társasházi közösségi napelem” koncepció, mely szerint a társasházi kiserőmű által megtermelt villamos energiát a tulajdonosok fel tudnák osztani maguk között, így minden résztvevő lakástulajdonos külön-külön is részesülhetne (az elszámolás során is) a helyben megtermelt villamos energiából. A koncepció megvalósításához a közeljövőben még számos részletkérdést kell tisztázni.

Az előadások elérhetőek a MEKH honlapján.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-04-14 22:30:00
A Napenergia Plusz program folytatása mellett még az idén pályázatot írnak ki azok számára, akik a korábbi elszámolás mellett telepítettek napelemet, ám kiestek a tízéves szaldós időszakból – jelentette be az energiaügyi miniszter.
2024-04-13 13:10:00
Már nem az energia- vagy az alapanyagárak jelentik a fő nehézséget a hazai családi vállalatok számára. Az egyelőre még mérsékelten növekvő bevétel-várakozások mellett a magas infláció és a növekvő bérek kifizetése jelent egyre nagyobb kihívást – erről számoltak be a cégek a K&H családi vállalatok klub alkalmával.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.
2024. 03. 04., 13:25
epizód: 2024 / 5   |   hossz: 25:08
A home office elterjedésével és a munkához való viszonyunk változásával átalakult a hozzáállásunk az öltözködéshez, pedig a „business look” törvényei állandók, ahogy a kapcsolatépítésben betöltött szerepe is. Frank Patrícia stylist, stílus- és színtanácsadó szerint bár a formális öltözködés megőrizte a jelentőségét jó néhány – például pénzügyi és jogi – területen, a kreatívabb üzletágakban mostanra inkább egyfajta laza elegancia érvényesül. Ebben az esetben sem mindegy viszont, hogy milyen hatást váltunk ki a potenciális partnerünkből vagy munkáltatónkból a kritikusan fontos első hét másodpercben. Nagy üzletek és karrierek torpanhatnak meg, egyébként jól betartható, csak éppen nem túl közismert megjelenési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt. Te ne kövesd el ugyanezt a hibát – Frank Patrícia itt segít!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS