Társasházi napelem-telepítés: elérhetőek a szakmai fórum előadásai

2022. 11. 10., 15:52

Szakmai fórumot rendezett a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal a társasházak felületein telepíthető napelemes rendszerekkel kapcsolatos lehetőségekről. A hatályos szabályozás bemutatása mellett a kialakítandó új társasházi villamosenergia-termelési modell mérési-elszámolási koncepciójáról is hallhattak a fórum résztvevői.

A felkért szakértők négy témakörben adtak átfogó tájékoztatást:
1. Az épületekre vonatkozó épületenergetikai és energiahatékonysági előírások változásai (MEKH)
2. Hogyan létesíthető napelemes kiserőmű a társasházi törvény alapján? (Kinstellar)
3. A társasházak villamos hálózati csatlakozása és az energiaforgalom mérése (E.ON)
4. Társasházi közösségi napelem (MEKH)

Az épületenergetikai irányelv módosítása kapcsán elhangzott, hogy a lakóépületek és lakások esetében a leggyengébb besorolású épületeknek 2030-tól legalább „F”, 2033-tól pedig legalább „E” besorolásúaknak kell lenniük. A már meglévő épületállomány esetében a mélyfelújítások támogatására az EU jelentős forrásokat különített el.

A társasházaknál felszerelt kiserőművek az esetek túlnyomó részében közös tulajdonba kerülnek, melyek fenntartása, üzemeltetése a közös költség részét képezi, a társasházi törvény azonban lehetőséget biztosít arra is, hogy a tulajdonostársak megállapodása esetén ettől eltérjenek. Háztartási méretű kiserőművek telepítése esetén az elosztók a társasházak számára alapvetően földkábel csatlakozást ajánlanak, tekintettel az összetett és megnövekedett teljesítményigényekre. A kiserőmű termelésének önálló mérésére is van lehetőség, amit az igénybejelentő lapon kell jelezni.

A hatályos szabályozási környezetben
1. egy társasházi felhasználó a saját villamosenergia-igényének, illetve
2. a társasház „közös” villamosenergia-felhasználásának (lift, lépcsőházi világítás, közös keringtető szivattyú stb.) biztosítása céljából telepíthet háztartási méretű napelemes rendszert. 

A két változatot egészíti ki az új, „társasházi közösségi napelem” koncepció, mely szerint a társasházi kiserőmű által megtermelt villamos energiát a tulajdonosok fel tudnák osztani maguk között, így minden résztvevő lakástulajdonos külön-külön is részesülhetne (az elszámolás során is) a helyben megtermelt villamos energiából. A koncepció megvalósításához a közeljövőben még számos részletkérdést kell tisztázni.

Az előadások elérhetőek a MEKH honlapján.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 11. 30., 16:10
Küldetésünk alapja, hogy a létrehozott üzleti kultúra utánunk is fennmarad. Ezt bontjuk le 5 éves periódusokra, melyeket éves terveken keresztül valósítunk meg – mondta az Üzletemnek Avidor András nemzetközi franchise és networking szakértő, a BNI Magyarország vezetője.
2022. 11. 24., 16:35
További intézkedésekre is szükség lesz a turisztikai és vendéglátó szektor kilátástalannak tűnő helyzetének enyhítésére – mondja Duska Sándor, a VOSZ Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekciójának vezetője.
2022-12-02 19:18:00
Újabb termékkör, a 8 tojásos levesbetét száraztészták gyártói és forgalmazói számára nyílt meg a lehetőség, hogy elnyerjék a KMÉ védjegy arany fokozatát. A Nébih által koordinált Termékmustra alapján 13 termék esetében igényelhetik a legjobbaknak járó elismerést.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS