Társasházi napelem-telepítés: elérhetőek a szakmai fórum előadásai

2022. 11. 10., 15:52

Szakmai fórumot rendezett a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal a társasházak felületein telepíthető napelemes rendszerekkel kapcsolatos lehetőségekről. A hatályos szabályozás bemutatása mellett a kialakítandó új társasházi villamosenergia-termelési modell mérési-elszámolási koncepciójáról is hallhattak a fórum résztvevői.

A felkért szakértők négy témakörben adtak átfogó tájékoztatást:
1. Az épületekre vonatkozó épületenergetikai és energiahatékonysági előírások változásai (MEKH)
2. Hogyan létesíthető napelemes kiserőmű a társasházi törvény alapján? (Kinstellar)
3. A társasházak villamos hálózati csatlakozása és az energiaforgalom mérése (E.ON)
4. Társasházi közösségi napelem (MEKH)

Az épületenergetikai irányelv módosítása kapcsán elhangzott, hogy a lakóépületek és lakások esetében a leggyengébb besorolású épületeknek 2030-tól legalább „F”, 2033-tól pedig legalább „E” besorolásúaknak kell lenniük. A már meglévő épületállomány esetében a mélyfelújítások támogatására az EU jelentős forrásokat különített el.

A társasházaknál felszerelt kiserőművek az esetek túlnyomó részében közös tulajdonba kerülnek, melyek fenntartása, üzemeltetése a közös költség részét képezi, a társasházi törvény azonban lehetőséget biztosít arra is, hogy a tulajdonostársak megállapodása esetén ettől eltérjenek. Háztartási méretű kiserőművek telepítése esetén az elosztók a társasházak számára alapvetően földkábel csatlakozást ajánlanak, tekintettel az összetett és megnövekedett teljesítményigényekre. A kiserőmű termelésének önálló mérésére is van lehetőség, amit az igénybejelentő lapon kell jelezni.

A hatályos szabályozási környezetben
1. egy társasházi felhasználó a saját villamosenergia-igényének, illetve
2. a társasház „közös” villamosenergia-felhasználásának (lift, lépcsőházi világítás, közös keringtető szivattyú stb.) biztosítása céljából telepíthet háztartási méretű napelemes rendszert. 

A két változatot egészíti ki az új, „társasházi közösségi napelem” koncepció, mely szerint a társasházi kiserőmű által megtermelt villamos energiát a tulajdonosok fel tudnák osztani maguk között, így minden résztvevő lakástulajdonos külön-külön is részesülhetne (az elszámolás során is) a helyben megtermelt villamos energiából. A koncepció megvalósításához a közeljövőben még számos részletkérdést kell tisztázni.

Az előadások elérhetőek a MEKH honlapján.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.
2023. 04. 18., 19:10
epizód: 2023 / 5   |   hossz: 19:07
Kőkút községben egy EU-s projekt mintegy 60, szegregált településrészre szorult lakó életét változtatta meg. Alulképzett szülők nehéz körülmények közé született gyermekinek sorsát helyezték új alapokra egy építőipari cég és az önkormányzat összefogásával, hiszen egyszerre változtak meg a lakhatás és a továbbtanulás lehetőségei. Hogyan valósította meg a nehézségek ellenére is sikeresen zárult projektet a kivitelező vállalkozás, amely nem is keresett a programon, és milyen szociális hatást vár az egésztől az önkormányzat? Horváth Lászlót, a kivitelező Melio-Start Kft. ügyvezetőjét, a baranyai VOSZ elnökét, illetve Dr. Barka Tamás kőkúti jegyzőt kérdeztük.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS