RSM Hungary: mit kell tudni a külföldi áfaregisztrációról?

2023. 07. 20., 14:24

A társaságok életében bekövetkező piacbővítés, vagy a gazdasági tevékenységhez kapcsolódó tipikus tranzakciók külföldi áfaregisztrációs kötelezettséggel járhatnak. Az RSM Hungary új blogbejegyzésében sorra veszik, hogy milyen esetekben kell egy társaságnak külföldön adószámot igényelnie és a helyi adókat megfizetnie.

A vállalkozások növekedése, üzleti struktúrájuk bővülése mindig nagy kihívások elé állítja a vezetőséget, és mindemellett nagy szakértelmet igényel. Különösen igaz ez akkor, ha a terjeszkedés azt vonja maga után, hogy az érintett társaságnak Magyarországon kívül, külföldön is adószámot kell kérnie, ott folyamatosan bevallásokat benyújtania, és – a helyi szabályozásnak megfelelően – adókötelezettségeket teljesítenie.

Az áfabevallás, a Közösségi Összesítő Nyilatkozat, esetlegesen Intrastat (statisztikai célú riport EU-n belüli termékmozgásokról) jelentési kötelezettség mellett, felmerülhet az adott ország szabályzásától függően több adózáshoz kapcsolódó teendő is. Ilyen például a valós idejű számla-adatszolgáltatási kötelezettség (hasonló, mint belföldön a NAV Online Számla adatszolgáltatási rendszere) és egyéb adó,- vagy közteher-fizetési és bevallási kötelezettség is.

Mikor szükséges a külföldi áfa regisztráció?

Ha az alábbi gazdasági események jellemzőek a társaság tranzakcióira, akkor nagy a valószínűsége annak, hogy az adott vállalatnak külföldi adószámot kell igényelnie.

Van néhány tipikus tranzakció, mely külföldi áfaregisztrációt vonhat maga után, ide tartozik:

• saját áru (termék) tagállamok közötti mozgatása;

• vevői készlet fenntartása egy másik tagállamban;

• raktár készlet fenntartása egy másik tagállamban

• helyi értékesítés egy másik tagállamban;

• két vagy többszereplős értékesítési lánc (láncügylet, háromszögügylet);

• harmadik országot érintő értékesítés, értékesítési lánc;

• más tagállamban megfizetett áfához kapcsolódó visszaigénylés;

• egy magyar adóalany harmadik országból az EU másik tagállamában terméket importál, ahonnan magyar vevőknek értékesíti tovább a termékeket;

• fel- vagy összeszereléssel járó termékértékesítés külföldi áfafizetése;

• külföldi rendezvények, konferenciák külföldi áfakötelezettsége;

• ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatások külföldi áfafizetése.

Külföldön adózna? Ezekre a buktatókra figyeljen!

Az országonként eltérő és speciális adószabályok kihívások elé állítják a magyar vállalkozásokat, külföldi áfaregisztráció és adóbevallás elkészítése és benyújtása során.

Mi jelenthet fejtörést a külföldi adózás során?

• Áfaregisztráció külföldön
Országonként eltérőek az áfaregisztrációs folyamatok, valamint a regisztrációhoz szükséges dokumentumok és információk.

• Külföldi áfabevallások elkészítése
Külföldön az áfabevallási határidők eltérhetnek, különböznek a bevallási gyakoriságok, értékhatárok és részletszabályok.

• Adóhatósági kommunikáció

Általában problémát jelent az adóellenőrzések kezelése, mivel azt az adott külföldi ország nyelvén folytatja le az adóhivatal.

További nehézséget jelenthet a vállalatok számára a helyi szolgáltatókkal való kapcsolattartás. Mivel számos esetben a vállalkozások több helyi szolgáltatóval kötnek szerződést, így a kommunikáció és a szolgáltatói kockázat- és felelősségvállalás tisztázása rengeteg időt és energiát jelenthet a számukra.

Vannak olyan helyzetek amikor elkerülhető a külföldi áfaregisztráció, azonban fontos szem előtt tartani, hogy egyes esetekben kötelező a regisztráció! Érdemes mérlegelni azt, hogy bizonyos helyzetekben a többletköltségeket és adminisztrációs terheket is figyelembe véve előnyösebb a külföldi áfafizetési kötelezettséget választani.

Áfa-regisztráció külföldön: sokszor megéri kiszervezni

A külföldi adószámok igénylése, a helyi áfabevallás elkészítése, benyújtása, valamint az adókötelezettségek teljesítése a még tapasztalatlan vállalkozások számára megnövekedett adminisztrációs terhet jelent.

Az áfaregisztráció és az ügyintézés kiszervezésével rengeteg idő és költség megspórolható, különösen, ha a cég több külföldi országban terjeszkedne.

Az adminisztráció kiszervezésével sok fejfájástól kímélheti meg magát a külföldön terjeszkedő vállalkozás, különösen akkor, ha több országban szükséges adószámot igényelnie és adóbevallásokat készítenie. Ebben az esetben ugyanis elegendő csupán egyetlen magyar szakértői csapattal szerződést kötnie, és a cégen belül egy dedikált adószakértővel kapcsolatot tartania. A magyar szakértői csapat figyeli a határidőket, elkészíti és benyújtja az adóbevallásokat.

RSM Hungary

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 18., 15:05
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) a napokban megújította együttműködési szerződését, amelynek célja az erőforrások egyesítése a magyar kis- és középvállalkozások hatékonyabb érdekvédelme, különös tekintettel a stratégiai tervezés és fejlesztések támogatása terén.
2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.
2024. 07. 12., 17:10
Európai Vállalkozásfejlesztési Díjjal (European Enterprise Promotion Awards) ismerték el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) vállalkozástámogató alkalmazását. A VOSZPortnak digitális átállás kategóriában ítélték oda a díjat.
2024-07-18 14:23:43
Több mint 40 éve a család valamennyi szőlőültetvényét fenntartható módon, műtrágyáktól és gyomirtó szerektől mentesen kezeli, 2015 óta pedig kizárólag biogazdálkodást folytat.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Több mint 40 éve a család valamennyi szőlőültetvényét fenntartható módon, műtrágyáktól és gyomirtó szerektől mentesen kezeli, 2015 óta pedig kizárólag biogazdálkodást folytat.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS