Pénzügyi transzformáció: most vagy soha

2023. 09. 27., 10:20

A PwC felmérése szerint a pénzügyi funkciók stratégiai megerősítésére és új készségek elsajátítására van szükség.

Bár a pénzügyi vezetők digitális kompetenciája nő, a vállalatok pénzügyi folyamatait és eszközeit érintő, eddig elért változásokkal kevésbé elégedettek a szakemberek. Miközben új készségekre és munkamódszerekre, az adatok erejének kiaknázására, valamint a pénzügyi funkciók stratégiai megerősítésére van szükség ahhoz, hogy azok valós időben támogassák, mérjék és megmutassák egy társaság teljesítményét.

Akadályok a transzformáció útjában

Soha nem volt még akkora szükség adatalapú betekintésre és gyors forgatókönyv-modellezésre a döntéshozatal támogatása érdekében mint napjainkban – derül ki a 2023-as PwC Magyarországi Pénzügyi Vezetői Felmérésből. Bár a CFO-k 84 százaléka folyamatosan vizsgálja a belső érintettek érdekeit, mindössze 28 százalékuk érzi úgy, hogy a többi vezető jól érti a pénzügyi terület működését, kihívásait és látja az általa előállított értéket. Márpedig ez komoly akadálya a változásnak, hiszen a folyamatos egyeztetések jelentős energiákat vesznek el olyan, erőteljes feladatnövekedéssel járó témákról, mint az új szabályozásoknak való megfelelés (ld. globális minimumadó, ESG) és a bizonytalan gazdasági környezetből fakadó kockázatkezelés. Az előző évhez képest azonban még erősebb akadályként jelenik meg a költségek csökkentésére (2023: 75 százalék, 2022: 62 százalék), valamint a megfelelően képzett munkatársak megszerzésére és megtartására (2023: 75 százalék, 2022: 64 százalék) irányuló nyomás.

Szűk költségvetés és szakemberhiány

Bár kis mértékben bizakodóbbak a CFO-k, mint voltak 2022-ben (a tavalyi 96 százalék helyett idén 85 százalékuk tart a bizonytalan gazdasági környezettől), de a céljaik elérésében változatlanul akadályozza őket a megfelelő szakemberek hiánya (71 százalék), a projektekre allokált szűk költségvetés (71 százalék) és a szervezet lassú reakcióideje (69 százalék).

A megkérdezettek a szigetszerű működést (63 százalék), a riportok elkészítésének és elemzésének erőforrásigényét (53 százalék), valamint a folyamatszemlélet hiányát (47 százalék) továbbra is kiemelt problémának látják a napi működés során. Az előrejelzést, illetve a kockázatok megfelelő kezelését ma leginkább likviditástervezéssel (88 százalék), a kintlévőségek kezelésének (63 százalék) és az ellenőrzési funkcióknak a fejlesztésével (62 százalék), valamint preventíven az üzleti partnerek átvilágításával (61 százalék) támogatják. A közeljövő tervei között a többségnél valamilyen új, rugalmas tervezési módszer bevezetése (59 százalék), illetve az adatalapú előrejelzési modellek kiépítése szerepel.

Átalakuló pénzügyi csapat, avagy képzés nélkül nincs transzformáció

„A jövőben jóval nagyobb fókuszt kell kapjon a csapat átalakítása és fejlesztése. Aki „megspórolja” az új működési struktúra kialakítását, ott még 5 év múlva is az adatok előállításával, feldolgozásával és riportolásával telik majd a pénzügyi csapat munkaidejének döntő része” – hangsúlyozza Balogh Roland, a PwC tőkepiaci és számviteli tanácsadásért felelős igazgatója, a felmérés vezetője.

A szakember szintén kiemeli, hogy ugyanazokat a képességeket hiányolják csapatukból a CFO-k, mint előző évben: informatikai ismeretek, innovációs készség, változáskezelési és projektmenedzsment kompetenciák, amelyek hiánya már rövidtávon is a változás komoly akadályai lehetnek. 

A jövőbeni csapat struktúráját illetően a CFO-k továbbra is a hagyományos számviteli feladatokért felelős munkatársak létszámának csökkenését és a döntéstámogató/elemző képességek térnyerését várják, ami összességében a pénzügyi funkció létszámbővülését vetíti elő a vállalatok többségénél. Ezt elsősorban a cég növekedésével (62 százalék), az új feladatok átvételével (56 százalék), valamint az új képességek megszerzésével (50 százalék) indokolták.

Dinamikus pénzügyi adattáblák: hol vagytok?

Habár a CFO-k 53 százaléka érzi úgy, hogy komfortos az új technológiákkal, 70 százalékuk még mindig statikus eszközöket és formátumokat használ a rendszeres vezetői riportok elkészítéséhez. A megkérdezett cégeknek már csaknem háromnegyede (70 százalék) alkalmaz felhőalapú megoldásokat és komplex vizualizációs eszközöket (65 százalék), de elenyésző azok aránya (12 százalék), akik valamilyen RPA-n (Robotic Process Automation – robotizált folyamatautomatizálás), illetve mesterséges intelligencián (9 százalék) alapuló eszközt használnak.

Balázs Gábor, a PwC cégtársa szerint a pénzügy transzformációjához új készségekre és munkamódszerekre van szükség, amelyek támogatják a vállalatot a folyamatos alkalmazkodásban: „Kiemelten fontos a legjobb gyakorlatok figyelemmel kísérése ahhoz, hogy a pénzügyi vezetők a cég stratégiájához leginkább illeszkedő jövőbeni funkciókat alakíthassák ki. Az adatok erejének kiaknázása, a pénzügyi funkciók stratégiai megerősítése és a pénzügyi szakemberek képzése olyan értékeket szabadíthat fel a szervezetben, amely a technológia által vezérelt transzformációval a pénzügyi vezetők sikertörténete lehet.”

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS