Pénzügyi transzformáció: most vagy soha

2023. 09. 27., 10:20

A PwC felmérése szerint a pénzügyi funkciók stratégiai megerősítésére és új készségek elsajátítására van szükség.

Bár a pénzügyi vezetők digitális kompetenciája nő, a vállalatok pénzügyi folyamatait és eszközeit érintő, eddig elért változásokkal kevésbé elégedettek a szakemberek. Miközben új készségekre és munkamódszerekre, az adatok erejének kiaknázására, valamint a pénzügyi funkciók stratégiai megerősítésére van szükség ahhoz, hogy azok valós időben támogassák, mérjék és megmutassák egy társaság teljesítményét.

Akadályok a transzformáció útjában

Soha nem volt még akkora szükség adatalapú betekintésre és gyors forgatókönyv-modellezésre a döntéshozatal támogatása érdekében mint napjainkban – derül ki a 2023-as PwC Magyarországi Pénzügyi Vezetői Felmérésből. Bár a CFO-k 84 százaléka folyamatosan vizsgálja a belső érintettek érdekeit, mindössze 28 százalékuk érzi úgy, hogy a többi vezető jól érti a pénzügyi terület működését, kihívásait és látja az általa előállított értéket. Márpedig ez komoly akadálya a változásnak, hiszen a folyamatos egyeztetések jelentős energiákat vesznek el olyan, erőteljes feladatnövekedéssel járó témákról, mint az új szabályozásoknak való megfelelés (ld. globális minimumadó, ESG) és a bizonytalan gazdasági környezetből fakadó kockázatkezelés. Az előző évhez képest azonban még erősebb akadályként jelenik meg a költségek csökkentésére (2023: 75 százalék, 2022: 62 százalék), valamint a megfelelően képzett munkatársak megszerzésére és megtartására (2023: 75 százalék, 2022: 64 százalék) irányuló nyomás.

Szűk költségvetés és szakemberhiány

Bár kis mértékben bizakodóbbak a CFO-k, mint voltak 2022-ben (a tavalyi 96 százalék helyett idén 85 százalékuk tart a bizonytalan gazdasági környezettől), de a céljaik elérésében változatlanul akadályozza őket a megfelelő szakemberek hiánya (71 százalék), a projektekre allokált szűk költségvetés (71 százalék) és a szervezet lassú reakcióideje (69 százalék).

A megkérdezettek a szigetszerű működést (63 százalék), a riportok elkészítésének és elemzésének erőforrásigényét (53 százalék), valamint a folyamatszemlélet hiányát (47 százalék) továbbra is kiemelt problémának látják a napi működés során. Az előrejelzést, illetve a kockázatok megfelelő kezelését ma leginkább likviditástervezéssel (88 százalék), a kintlévőségek kezelésének (63 százalék) és az ellenőrzési funkcióknak a fejlesztésével (62 százalék), valamint preventíven az üzleti partnerek átvilágításával (61 százalék) támogatják. A közeljövő tervei között a többségnél valamilyen új, rugalmas tervezési módszer bevezetése (59 százalék), illetve az adatalapú előrejelzési modellek kiépítése szerepel.

Átalakuló pénzügyi csapat, avagy képzés nélkül nincs transzformáció

„A jövőben jóval nagyobb fókuszt kell kapjon a csapat átalakítása és fejlesztése. Aki „megspórolja” az új működési struktúra kialakítását, ott még 5 év múlva is az adatok előállításával, feldolgozásával és riportolásával telik majd a pénzügyi csapat munkaidejének döntő része” – hangsúlyozza Balogh Roland, a PwC tőkepiaci és számviteli tanácsadásért felelős igazgatója, a felmérés vezetője.

A szakember szintén kiemeli, hogy ugyanazokat a képességeket hiányolják csapatukból a CFO-k, mint előző évben: informatikai ismeretek, innovációs készség, változáskezelési és projektmenedzsment kompetenciák, amelyek hiánya már rövidtávon is a változás komoly akadályai lehetnek. 

A jövőbeni csapat struktúráját illetően a CFO-k továbbra is a hagyományos számviteli feladatokért felelős munkatársak létszámának csökkenését és a döntéstámogató/elemző képességek térnyerését várják, ami összességében a pénzügyi funkció létszámbővülését vetíti elő a vállalatok többségénél. Ezt elsősorban a cég növekedésével (62 százalék), az új feladatok átvételével (56 százalék), valamint az új képességek megszerzésével (50 százalék) indokolták.

Dinamikus pénzügyi adattáblák: hol vagytok?

Habár a CFO-k 53 százaléka érzi úgy, hogy komfortos az új technológiákkal, 70 százalékuk még mindig statikus eszközöket és formátumokat használ a rendszeres vezetői riportok elkészítéséhez. A megkérdezett cégeknek már csaknem háromnegyede (70 százalék) alkalmaz felhőalapú megoldásokat és komplex vizualizációs eszközöket (65 százalék), de elenyésző azok aránya (12 százalék), akik valamilyen RPA-n (Robotic Process Automation – robotizált folyamatautomatizálás), illetve mesterséges intelligencián (9 százalék) alapuló eszközt használnak.

Balázs Gábor, a PwC cégtársa szerint a pénzügy transzformációjához új készségekre és munkamódszerekre van szükség, amelyek támogatják a vállalatot a folyamatos alkalmazkodásban: „Kiemelten fontos a legjobb gyakorlatok figyelemmel kísérése ahhoz, hogy a pénzügyi vezetők a cég stratégiájához leginkább illeszkedő jövőbeni funkciókat alakíthassák ki. Az adatok erejének kiaknázása, a pénzügyi funkciók stratégiai megerősítése és a pénzügyi szakemberek képzése olyan értékeket szabadíthat fel a szervezetben, amely a technológia által vezérelt transzformációval a pénzügyi vezetők sikertörténete lehet.”

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.
2024-05-23 14:45:29
Van egy apró kis bolt a Liliom utcában, ahol a gasztronómia szerelmesei garantáltan elérzékenyülnek. Fekete Antonio szakácskönyvboltja majd’ kétszáz kiadó legjobbját kínálja azoknak, akik nem elégszenek meg a középszerrel.
2024-05-23 14:10:00
A Siemens Energy budapesti telephelyén átadtak egy új, 17 ezer négyzetméteres gyártócsarnokot, nyitásra kész a duális képzési központ és a HIPA által kezelt Gyármentő Program keretében megvalósított 1,5 MW teljesítményű napelempark is üzembe lép.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Van egy apró kis bolt a Liliom utcában, ahol a gasztronómia szerelmesei garantáltan elérzékenyülnek. Fekete Antonio szakácskönyvboltja majd’ kétszáz kiadó legjobbját kínálja azoknak, akik nem elégszenek meg a középszerrel.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS