Mit gondolnak a fogyasztók és a vállalatok a metaverzumról?

2022. 08. 08., 19:19

A PwC 5000 amerikai fogyasztót és 1000 üzleti vezetőt kérdezett a metaverzumról 2022-es felmérésében: az üzleti válaszadók 66 százaléka szerint vállalatuk aktívan foglalkozik a metaverzummal, eközben pedig a fogyasztók 50 százaléka tartja a metaverzum lehetőségeit izgalmasnak és érdekesnek.

A PwC cikksorozatának korábbi részei:

Mi az a metaverzum

Hogyan épül fel a metaverzum

Milyen lehetőségeket rejt a vállalatok számára

A PwC 5000 amerikai fogyasztót és 1000 üzleti vezetőt kérdezett a metaverzumról 2022-es felmérésében: az üzleti válaszadók 66 százaléka szerint vállalatuk aktívan foglalkozik a metaverzummal, eközben pedig a fogyasztók 50 százaléka tartja a metaverzum lehetőségeit izgalmasnak és érdekesnek. A vállalati aktivitások bár döntően a proof of concepteket, vagy új ötletek tesztelését jelentik, ugyanakkor egyes esetekben konkrét bevétel realizálására is vonatkoznak metaverzum platformokon vagy a kapcsolódó technológiákon keresztül – írja friss bejegyzésében Kanti Péter, a PwC Magyarország szakértője.

Hogyan alapoznak a vállalatok?

A megkérdezett üzleti vezetők 66 százaléka gondolja, hogy vállalata elkötelezett a metaverzumhoz kapcsolódó aktivitásokban, és többségük szerint már most, de legkésőbb három éven belül ez üzleti stratégiájuk része is lesz. 

Ezeket a számokat azonban érdemes részben fenntartással is kezelni, hiszen az „igazi” metaverzum még nem létezik. Egyes technológiai elemek már itt vannak, a fogyasztók és üzleti vezetők java része nagyon érdeklődő is irántuk, ugyanakkor a megkérdezett fogyasztók csak 9 százaléka, míg az üzleti vezetők 23 százaléka válaszolta, hogy tisztában van a metaverzum fogalmával és aktívan követi is a fejleményeit. 

Azt gondoljuk, hogy az egységes értelmezés ilyen alacsony szintje az új formálódó technológiák esetében természetes, főleg amikor ez több komponensből áll (pl.: VR és AR, NFT-k, blockchain, IoT). Ezek a komponensek ráadásul változó érettségűek és egyesek már önmagukban képesek növelni/megváltoztatni az ügyfél- és munkavállalói élményeket. Mindezekből kifolyólak a megkérdezettek is különböző mértékben találkozhattak ezekkel a technológiákkal. 

További érdekesség, hogy a megkérdezett üzleti vezetők fele szerint vállalatuk rendelkezik a metaverzumra, NFT-kre vagy kriptovalutákra vonatkozó feladatkörökkel, illetve jelentős mértékük tervezi, hogy ilyen feladatkört létrehoz a közeli jövőben.

Mit várnak a fogyasztók, és mit gondolnak a vállalatok?

A metaverzum ismertségének növekedésével egyre többen fogalmaznak meg konkrét elvárásokat, igényeket a technológia felé. Kutatásunk alapján a fogyasztói oldal legnagyobb arányban - mintegy 65 százalékban - az új, digitális helyszínek felfedezését jelölte meg mint számukra érdekes felhasználási terület, amihez viszonyítva meglepő eredmény, hogy a videójátékozás és a különböző szórakozási lehetőségek csak a 6. és a 7. helyet foglalják el a rangsorban. Az új munkalehetőségek iránti érdeklődés szintén hátrébb sorolódott, a válaszadók mindössze 49 százaléka érdeklődik csak iránta. További érdekesség, hogy míg a fogyasztók 53 százaléka szívesen lépne interakcióba a számára ismerős márkákkal a metaverzumban, addig a fizikai termékek eladása és vásárlása iránti érdeklődés csak 46 százalék, a digitális termékeké pedig mindössze 39 százalék.

Érdekes megállapítása a felmérésnek, hogy a fogyasztói elvárásokhoz képest a vállalatok másként közelítenek a metaverzum használatához. Az üzleti oldal figyelme leginkább a metaverzum saját, belső felhasználására és tartalomgyártásra irányul, ami alacsonyabb kockázattal és költséggel teszi lehetővé az új technológiával való kísérletezést. A válaszadók legnagyobb arányban, 42 százalékban az onboarding és egyéb tréningek támogatásában látják a metaverzum hasznát, amit a kollégákkal való interakciók elősegítése követ 36 százalékkal. A fogyasztók számára szóló tartalom készítését csupán a harmadik helyen említették a válaszadók (szintén 36 százalékos arányban), míg a termékekhez kapcsolódó tevékenységek csak a prioritások legalsó szegmensében kaptak helyet.

Mik a kockázatok?

A számos előny mellett a legfontosabb félelmekre és kockázatokra is kitért a felmérés; a vállalati és fogyasztói oldalon a legmagasabbra értékelt elemek szinte mindkét oldalon megegyeznek: a kiberbiztonsági és az adatvédelmi kockázatok foglalják el az első helyeket. A fogyasztók számára megfelelő személyazonossági- és adatvédelmi megoldások és biztosítékok kellenek ahhoz, hogy bizalmat szavazzanak a metaverzumnak.

Amikor a metaverzumra vonatkozó állításokról kérdezték őket, a fogyasztók válaszai alapján 50 százalékuk izgalmas lehetőségként tekint a metaverzumra, azonban a technológia társadalmi hatásaitól való félelem kapta a legmagasabb értéket (64 százalék). Ezt követi az a megállapítás (61 százalék), miszerint a metaverzum leginkább a fiatalabb generációknak szól. A válaszok alapján tehát úgy tűnik, hogy fogyasztói oldalon a metaverzum iránti optimizmus félelemmel párosul, ami talán az internet megjelenésével és gyors fejlődésével kapcsolatos korábbi tapasztalatokból ered.

Inkább evolúció, mint forradalom

A kutatás alapján azt látjuk, hogy az USA-ban az üzleti vezetők komoly lehetőségeket látnak a metaverzumban, hiszen a válaszadók több mint fele szerint a metaverzum vagy az internet következő megtestesülése lesz, vagy teljesen forradalmasítja az üzleti folyamatokat- és működést. Mi azt gondoljuk ez inkább egy több éven át tartó folyamatos evolúció, mint forradalom, amelyben az egyes új technológiák különböző időpontokban jelennek meg, válnak éretté és széles körben alkalmazottá.

A felmérés részletes eredményeit angol nyelven ezen a linken lehet megtekinteni.

A cikk társzerzője Kovács Dániel.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-05-30 10:11:18
Novembertől teljesen megújul az épületek energiahatékonyságát értékelő rendszer és új energetikai tanúsítványok jönnek. Továbbra is kötelező marad az energetikai tanúsítvány beszerzése az ingatlanok eladásához és bérbeadásához, de annak számát és átvételét már nem kell szerepeltetni a szerződésekben – derül ki az Ingatlannet.hu összefoglalójából.
2023-05-29 14:35:00
Több hatóság egyszerre tartott revíziót a nagybani piac kereskedőinél. A NAV alapos ellenőrzését a rendőrség és a NÉBIH is segítette. A nagyszabású akcióban az árusokat, a termékek eredetét és a forgalmat is kontrollálták.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS