Mi az a home staging, és hogyan segíthet jobb áron eladni az ingatlanodat?

2022. 03. 29., 10:09

A home staging gyakorlata az Egyesült Államokból indult, és egy ingatlan eladásra való felkészítését jelenti. Magyarországon még kevésbé ismert, azonban itthon is egyre szélesebb körben alkalmazzák annak érdekében, hogy hamarabb és jobb áron adják el ingatlanukat. A home staging nemcsak az ingatlan eladásakor, hanem bérbeadáskor is jelentős előnyöket jelenthet.

Hogyan működik? 

A home staging folyamat során tehát az ingatlant felkészítik arra, hogy már első pillantásra vonzónak tűnjön az érdeklődők számára, és segítsen nekik elképzelni a lakást új otthonuk helyszíneként. A lakás vonzó tulajdonságait kihangsúlyozzák, az esetleges hibákat pedig kijavítják.

A folyamat első lépéseként érdemes a lehetséges vevők körét, tehát a célcsoportodat meghatározni, hiszen másként célszerű felkészíteni a lakást, ha egy egyetemista fiatal, vagy ha egy két-három gyermekes család számára szeretnéd eladni.

Ezután kezdődik az igazán látványos és kreatív folyamat, amely során a célcsoport igényei szerint bizonyos mértékig átalakítják a lakást. Kisebb költségvetés esetén az átalakítás megvalósulhat tisztasági festéssel és a meglévő berendezési tárgyak átmozgatásával, nagyobb keret esetén pedig akár összetettebb átalakításokkal és új bútorokkal is. A home staging által jellemzően az adott helyiségeket eredeti funkcióik szerint mutatják be az érdeklődőknek, még akkor is, ha a jelenleg te, mint jelenlegi tulajdonos másként használod őket. Ez is azt a célt szolgálja, hogy a legelőnyösebb oldalát mutassa a lakás!

A home staging eredményeként minden esetben egy teljesen kész állapotú lakással rendelkezel majd. A folyamat utolsó lépéseként jellemzően megtörténik az ingatlan fotózásra való felkészítése is.

Mik az alapelvek?

Aktualitások ismerete: A home staging keretében olyan változtatásokat érdemes eszközölni, amik valóban jövedelmezőek lesznek az eladáskor. Ehhez elengedhetetlen a célcsoport, a környékbeli eladó ingatlanok, valamint az aktuális lakberendezési irányvonalak ismerete.

Az ingatlan előnyeinek kihangsúlyozása: A home stager szakértő segítségedre lesz abban, hogy megmutathasd az ingatlanod legelőnyösebb oldalát. A home staging a hibákat nem elfedi, hanem valóban ki is javítja!

Neutrális stílus: Az a cél, hogy a lehető legszélesebb kör tetszését elnyerje az ingatlan. Emiatt érdemes kerülni a nagyon egyedi, feltűnő, színes dekorációt.

Előnyök és hátrányok

Hátránya, hogy – mint minden renováció – időt és erőforrást igényel.

Az előnyei azonban minden bizonnyal felülmúlják ezt, hiszen a tapasztalatok szerint a home staging módszerével felkészített otthonok legnagyobb része hamarabb és drágábban cserél gazdát, mind az üresen álló vagy a nem felkészített ingatlanok. Ennek oka egyszerű: az érdeklődők könnyebben képzelik el saját magukat a lakásban, ha az megfelel az ő ízlésüknek, stílusuknak. Egy teljesen üres, bútorok nélküli lakás esetén nagy képzelőerő kell ahhoz, hogy a lehetséges vevők meglássák a terekben rejlő lehetőségeket, egy nem felkészített lakás esetében pedig nehéz elvonatkoztatni a jelenlegi lakók berendezési tárgyaitól.

Hogyan vágjak neki, ha tetszik az elképzelés?

Érdemes eldöntened, hogy milyen mértékben vágsz neki a home stagingnek, hiszen az egyszeri tanácsadástól kezdve akár komplex felújításokig is terjedhet a lehetőségek száma. Mint minden felújítás, átalakítás során, itt is érdemes a rendelkezésedre álló idő és keretösszeg meghatározásával kezdeni a folyamatot, a következő lépés pedig a megfelelő szakember kiválasztása legyen.

Léteznek olyan megoldások is, amikor a szakember csupán tanácsadást nyújt számodra a javasolt módosításokról, de a kivitelezés már rád van bízva. Ez abban az esetben lehet opció, ha szívesen foglalkoznál lakberendezéssel és ellesnél egy-két trükköt a profiktól. Természetesen, ha jobbnak látod, a teljes kivitelezést a home stager szakértelmére bízhatod.

Duna House Tudástár

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-21 21:51:00
Budapest után Siófok, Hajdúszoboszló, Hévíz, Balatonfüred, Bük, Zalakaros, Gyula, Sárvár, Szeged, Eger voltak a legnépszerűbb fürdővárosok az NTAK első féléves adata alapján – írja a turizmus.com.
2023-09-21 20:21:00
A debreceni lakáspiacon is jellemző a túlkínálat és a csökkenő forgalom, ezért a ténylegesen fizetni tudó vevők határozzák meg a piacot, azok az eladók tudják sikeresen értékesíteni a lakásukat, akik hajlandók az alkura, amely jelenleg elérheti akár a 10–15 százalékot is – mondta el Dupka Melinda, a Melinda Ingatlan tulajdonosa az ingatlan.com-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS