Mennyire biztonságosak az okoseszközök?

2020. 06. 20., 16:45

Az IoT eszközök, például az okosórák által biztosított kényelemért sokszor hajlamosak vagyunk feláldozni a biztonságunkat és érzékeny adatainkat is.

A digitális világ összekapcsolt hálózatában élünk, amely intelligens készülékek egész sorával árasztotta el háztartásainkat, például okos teáskannákkal és virágcserepekkel. Van intelligens ajtócsengőnk, amely segít nekünk az okostelefonunk révén ellenőrizni, hogy ki áll az ajtónk előtt. Vannak okosóráink, hogy felügyelhessük gyermekeink tartózkodási helyét, és fitneszalkalmazásaink, melyekkel nyomon követhetjük fizikai jólétünket.

Mindez ugyan megkönnyíti az életünket, de nem jelenti azt, hogy biztonságosabbá is teszi azt. Kényelmes megoldás lehet a háztartásunk nagy részének okostelefonról történő irányítása, de biztos, hogy eközben nem tesszük ki veszélynek a családunkat?

A gyártók sokszor a gyors megjelenést, az azonnali hasznot helyezik előtérbe, melynek következtében a biztonsági szempontok háttérbe szorulnak. A sebezhetőségek utólagos javítása nehéz feladat, vagy egyáltalán nem megoldható, így az IoT eszközök könnyen támadhatóvá válnak.

„Az IoT eszközök esetében a kibertámadók magukat az okoseszközöket támadják, gyakran a felhasználó bevonása vagy megtévesztése nélkül, közvetlenül kihasználva a sebezhetőségeket vagy a gyenge biztonsági megoldásokat”—mondta Csizmazia-Darab István, az ESET termékeket forgalmazó Sicontact Kft. biztonsági szakértője.

Minden szülő életében prioritás, hogy a gyermekeit biztonságban tudja. Ennek érdekében néhányan olyan okosórákat választanak, melyek helymeghatározó funkciókkal is rendelkeznek, így a szülők láthatják, hol vannak a kicsik, és még kommunikálhatnak is velük szükség esetén. De nem minden gyerekfigyelő jó választás – ha egy kevésbé márkás okosórát akarunk vásárolni, akkor körültekintőnek kell lennünk a választást illetően.

Sajnos egyes gyártók szerverein találhatunk biztonsági réseket, amelyek az áhított biztonság helyett veszélybe is sodorhatják gyermekeinket. Egy okosórákkal kapcsolatos kutatás szerint, némely gyártó nem biztosítja a szervereik biztonságos működését. Egy bizonyos okosóra esetében egy teszt során a biztonsági szakértők több mint 5000 gyermek helyzetéhez, telefonszámához, fényképeihez és privát beszélgetéseihez tudtak hozzáférni.

Az Európai Bizottság már egy termék visszahívását is elrendelte, ugyanis nem első esetben éltek vissza érzékeny adatokkal különböző gyerekeknek készült okosórákon keresztül. 

Milyen alternatívát választhatunk, ha nem bízunk meg az okosórákban, de szeretnénk a család legfiatalabb tagjait biztonságban tudni? Az okostelefonokra telepíthető ESET Parental Control alkalmazás segítségével nemcsak a tartózkodási helyüket ellenőrizhetjük, de megvédhetjük őket a káros tartalmú weboldalaktól, és a játékkal töltött időt is korlátozhatjuk – miközben az adataik biztonságban maradnak. 

Intelligens ajtócsengő

Manapság már fel sem kell kelnünk az ágyból vagy a kanapéról ahhoz, hogy megnézzük, ki áll az ajtónk előtt, sőt, bizonyos okos rendszerek esetében az ajtót is kinyithatjuk a telefonunk segítségével. Ezt a kényelmet biztosítja számunkra egy intelligens ajtócsengő vagy egy intelligens zár.

Joggal gondolhatjuk, hogy a kényelem megéri az árát, ugyanis néhány okoseszköz megvásárlásával extra biztonsági funkciókat is kapunk. Ilyen például az okos ajtócsengő, amely képes rögzíteni a bejárat előtti mozgást.

Célszerű azonban körültekintőnek lennünk, mielőtt egy intelligens ajtócsengőbe invesztálunk, ugyanis a szakemberek szerint akár nemvárt dolgokat is produkálhatnak. Egy adott típus például pillanatképeket készített és töltött fel minden alkalommal, amikor mozgást érzékelt a bejárat előtt. 

Azt gondolnánk, hogy ez normális, ugyanakkor a tulajdonosoknak nem volt módja ezeket a pillanatképeket visszanézni és kideríteni, hogy hová kerültek feltöltésre. Jobb, ha alaposan megvizsgáljuk, mit is vásárolunk valójában, ezzel csökkentve a biztonsági kockázatok mértékét.

Olcsó biztonsági kamerák

Egy másik népszerű IoT-eszköz az intelligens biztonsági kamera. Az emberek azért telepítik ezeket, hogy nyomon követhessék otthonaik vagy a vállalkozásaik külső-belső védelmét. Ahhoz, hogy a kamera képeihez bárhol és bármikor hozzáférhessünk, internet hozzáférés szükséges.

Ebből adódóan az adataink biztonsága a kapcsolat erősségén, illetve a kamerát működtető szerver biztonságától függ. Hogyha valakinek sikerül meghackelni a rendszert és távoli elérést szereznie hozzá, máris egyenes út vezet számára az otthonunkba, ami a legrosszabb forgatókönyvet eredményezheti.

Az olcsó IP-kameratípusok, amelyek célja a család és a vagyontárgyak védelme lenne, a leggyakrabban feltört eszközök közé tartoznak. Mivel ezeket az eszközöket hasonló módon gyártják, a legtöbb ugyanazokkal a sebezhetőségekkel kerül forgalmazásba. Ráadásul nemcsak a közvetlen támadások miatt kell az ügyfeleknek aggódniuk, hanem a működés közben fellépő programhibák miatt is. Az egyik ilyen esetben például egy nagy kínai gyártó eszköze random képeket osztott meg idegen otthonokból a többi kameratulajdonossal.

Az okoseszközök közös kapcsolódási pontja: a hub

A közös hálózati kapcsolódási pontba csatlakozik az összes otthoni IoT eszköz – így metaforikus értelemben az egész rendszer agyának is nevezhetjük. Egységesíti az összes eszközt – például a biztonsági kamerákat, az okos ajtócsengőt, a lámpákat –, és elősegíti, hogy ezeket kényelmesen, egy helyről irányítsuk. A kapcsolódási pontok segítségével nem csak az otthonunkat tudjuk figyelni és irányítani, hanem a vállalkozások környezetének vezérlésében is nagy szerepet játszanak.

Ezek alapján már biztosan el tudjuk képzelni, hogyan működnek az IoT eszközök. Ha a kibertámadók sebezhetőséget találnak az eszközökön, azt kihasználva teljes hozzáférést kaphatnak az okos rendszerekhez és az általuk tartalmazott érzékeny adatokhoz. Az ESET IoT Research kutatása számos súlyos sebezhetőséget talált három kapcsolódási pontban, amelyek közül néhány megnyitja a rendszert a támadások előtt.

Tartsuk be az alapszabályokat!

Ha az IoT eszközök piacáról szeretnénk beszerezni olyan eszközöket, amelyek könnyebbé és kényelmesebbé teszik az életünket, érdemes pár szabályt betartani a biztonságunk érdekében:

• Mielőtt bármit megvásárolnánk, érdemes alaposabban utánajárni az adott eszköznek.  Olvassuk el a megvásárolni kívánt készülék leírását, keressünk vásárlói véleményeket a termékről, illetve azt is nézzük meg, hogy ezek mennyire megbízható forrásból származnak. Keressünk rá a márkanévre, sőt a modell nevére, a „sebezhetőség” vagy hasonló szavak kombinációval együtt. Ha bármilyen biztonsági probléma felmerült a korábbiakban, ellenőrizzük, hogy ezeket azóta javították-e, és nem érintik már az eszközt.

• Tartózkodjunk a kevésbé ismert márkák vásárlásától, ha nem tudjuk ellenőrizni, hogyan biztosítják az adatok védelmét, vagy ezek hová kerülnek feltöltésre. Az olcsóbb eszközök vásárlásával később sokkal nagyobb költséget realizálhatunk, hogyha illetéktelen személyek kezébe kerülnek az érzékeny adataink.

• Használjunk olyan biztonsági programot, amellyel a hagyományos vírusvédelmen túl felügyelhetjük az otthoni hálózatunkat és a rá csatlakozó eszközöket is. Ilyen megoldás például az ESET Internet Security, amely lehetővé teszi a router alapos vizsgálatát, illetve a rossz beállítások és biztonsági rések feltárását, javítását.

• Mindig frissítsük a firmware-t a lehető legújabb verzióra. Ha bármilyen frissítés rendelkezésre áll, érdemes azonnal telepíteni azt, mivel ezek általában az eszköz biztonságosabbá tételét célozzák. Ellenkező esetben a kiberbűnözők könnyen visszaélhetnek az eszközök sebezhetőségével, amit megakadályozhattunk volna a frissítések telepítésével.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-27 18:10:16
A menedzserszövetség Év Menedzsere Díj 2023. évi kitüntetettje Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója lett. A szövetség 29. alkalommal rendezte meg az Év Menedzsere Díjátadót.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Izgalmas fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán: elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott az újonnan kialakított laboratóriumban.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS