Kevesen vásárolnak „celeb-nyomásra”

2019. 03. 22., 16:33

A rengeteg lehetőséggel bombázott közönség folyamatosan vásárlási döntése egyszerűsítésére törekszik, melynek érdekében a digitális technológia használatán kívül a mérvadó közösségek és más szakemberek véleményét veszi figyelembe. Ugyanakkor a fogyasztók kevesebb mint 20 százaléka állítja, hogy hírességek vagy véleményvezérek miatt vásárol meg egy adott terméket.

PwC kutatása több mint 21 000 online fogyasztójának viselkedését, szokásait és elvárásait térképezte fel, amely nemcsak a szórakozás és a média terén, hanem számos más területen is gyorsan alakuló fogyasztói magatartást mutat.

A digitális technológiával ma már nem csak vásárlást lehet lebonyolítani, forradalmi változáson megy keresztül például a szórakoztató és a médiatartalmak elérésének módja. Globális szinten a fogyasztók 38 százaléka legalább napi rendszerességgel használja a streaminget szórakozásra, a Z generációs fogyasztók körében pedig több mint 50 százalék választja az internetes szórakozási formát.

A legfrissebb hírekről a fogyasztók negyede első körben a közösségi médián keresztül tájékozódik. Az itt megjelenő, a fogyasztók márkához való kapcsolódását lehetővé tévő reklámok a reklámhatékonyság tekintetében jelenleg a harmadik helyen állnak, az ezredfordulós generáció körében pedig ez a legnépszerűbb, a hagyományos televíziós reklámokat messze leköröző reklámozási forma.

Könnyebben elérhető, jobb élmények, költekező fogyasztók

A felmérés eredményei azt mutatják, hogy a rengeteg lehetőséggel bombázott közönség folyamatosan vásárlási döntése egyszerűsítésére törekszik, melynek érdekében a digitális technológia használatán kívül a mérvadó közösségek és más szakemberek véleményét veszi figyelembe.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy mi javíthatja az üzletekben történő vásárlás élményét, a felmérésben résztvevők első három helyen azt nevezték meg, hogy könnyen tudjanak eligazodni az üzletben, legyenek tájékozottak az eladók és egyszerű fizetési formák közül lehessen választani. A fogyasztók 61 százalékának vásárlási döntéseire az ösztönzés vagy a pozitív vásárlói visszajelzések útján hatással van a közösségi média. Ezzel ellentétben a fogyasztók kevesebb mint 20 százaléka állítja, hogy hírességek vagy véleményvezérek miatt vásárol meg egy adott terméket. A felmérésben résztvevők fele családja és barátai véleményére alapozva választ például utazásszervezőt.

​„Számomra kérdés, hogy egyáltalán akarjuk-e hogy a vásárlás élmény legyen. Az idő egyre nagy​o​​bb​ kincs az emberek életében​,​ és ​sokan ​nem a vásárlásban keressük az élményt. ​Úgy tűnik, hogy a fogyasztók egyre ​inkább azt értékelik​,​ ha zökkenőmentesen és könnyen tudnak vásárolni, amit a cégek fizikai és digitális elemek együttes alkalmazásával tudnak biztosítani. Ezáltal a vásárlókkal kapcsolatban szerzett tapasztalatok jobban megtérülnek és a vállalkozások tartósabb eredményeket érhetnek el” – mondta Mekler Anita, a PwC Magyarország adó- és jogi tanácsadás üzletágának cégtársa.

A fogyasztók kétharmada a hagyományostól eltérő egészségügyi szolgáltatásokat már inkább online módon veszi igénybe, például 75 százalékuk rendelkezik egészségtámogató alkalmazásokkal, melyek közül az edzésprogram, illetve egészségiállapot-ellenőrző appok a legnépszerűbbek. A felmérésben résztvevők több mint fele (51 százaléka) okostelefonnal fizeti a számláit és ugyanekkora az online pénzátutalást használók aránya. A PwC által végzett felmérés tíz éve alatt először látszik az, hogy a felmérésben részt vevő fogyasztók az egyéb mobileszközök helyett inkább okostelefonjaikat használják online vásárlásaikhoz, és a fogyasztók 24 százaléka heti rendszerességgel intézi okostelefonnal online vásárlásait.

A feltörekvő országokban nő a bolti mobilfizetés aránya. A legnagyobb növekedés Vietnamban figyelhető meg, ahol ez az arány egy év alatt 61 százalékra változott, melyet 45 százalékkal a Közel-Kelet követ, globális szinten az elmúlt évben összességében 24 százalék volt a növekedés. Az ázsiai országokban általában nagyobb a valószínűsége annak, hogy ez a fogyasztói magatartás a nyugati országoknál gyorsabban terjed.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 03. 26., 23:45
epizód: 2023 / 3   |   hossz: 19:51
Mi kerül akár több tízmillió forintba egy nagy teljesítményű hangsugárzón és miben különbözik a hagyományos értelemben vett hangfalaktól? Hogyan lehetséges, hogy nem vastagabb egy faliképnél, mégis úgy szólaltat meg analóg és digitális zenét, mint semmi más? A világhír felé haladó márka sztoriját Kiss Imre, a Popori Acoustics értékesítési és marketingvezetője mutatja be.
Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS