Ingatlan birtokbavétele: a legfontosabb tennivalók

2022. 05. 30., 16:47

Aláírtátok a szerződést, kifizettétek a vételárat – jöhet a birtokbavétel? A Duna House szakértői összefoglalták, hogy milyen lépései vannak a folyamatnak, milyen dokumentáció szükséges és mire kell figyelned eladóként vagy vevőként.

Mikor történik a birtokbavétel?

A birtokbavétel jellemzően a vételár teljes kifizetését követően történik. Az átadás pontos időpontját érdemes már az adásvételi szerződésben meghatározni, azzal a praktikus kitétellel, hogy a birtokbavétel akár hamarabb is megtörténhet. Érdemes egy olyan dátumot megjelölni, ami elég időt hagy az előző tulajdonosnak arra, hogy kiköltözzön. Azonban arra is van lehetőség, hogy a szerződésben kötbért határozzanak meg arra az esetre, ha az eladónak felróható ok miatt nem történik meg időben az átadás.

Mi a birtokbaadás jelentősége?

A birtokbavétel után az új tulajdonos viseli az ingatlannal kapcsolatos terheket, így vevőként kiemelten fontos meggyőződni arról, hogy az ingatlan olyan állapotban van, amiről előzetesen megállapodtak a felek. A birtokbavételt követően felmerülő hibák esetén az eladó tud arra hivatkozni, hogy a birtokbavételi jegyzőkönyvben a vevő nyilatkozott arról, hogy az ingatlant műszakilag kifogástalan állapotban vette át. Vevőként ezért a birtokbaadás során ellenőrizd, hogy biztosan működnek-e a gépek: a háztartási gépek mellett a kazánt vagy bojlert is vizsgáld meg. Emellett a vezetékek, nyílászárók és a burkolat állapotát is vedd szemügyre.

Hogyan zajlik a birtokbaadás? 

A birtokbaadás – vagy ahogy a köznyelvben elterjedt, kulcsátadás – során a vevő átveszi az ingatlant az eladótól. Erről dokumentáció is készül egy jegyzőkönyv formájában. Egy jegyzőkönyvsablon tartalmazza az eladó és a vevő adatait, megállapítja a tényt, hogy a vételár kifizetésre került, valamint azt, hogy az ingatlan tehermentes állapotban került átadásra. A sablon igény szerint természetesen kiegészíthető további információkkal.

A jegyzőkönyv a mérőórák aktuális állását és gyári számukat is rögzíti. Vevőként érdemes az előző tulajdonostól igazolást kérni arról, hogy nincs tartozása a közművel felé – ezt nevezik nullás igazolásnak.  A birtokbaadás során a mérőórák állását is érdemes lefényképezni, hogy későbbi kérdések vagy vitás helyzet esetén bizonyítékul szolgáljon.

Kiemelten fontos, hogy a mérőórák gyári számát pontosan rögzítsük, hiszen ha a gyári szám nem vagy helytelenül szerepel a jegyzőkönyvben, akkor problémába ütközhetünk az átírás során. A közüzemi szolgáltatók felé is jelenteni kell a tulajdonosváltást: ehhez a legtöbb szolgáltató holnapjáról letölthető minta, amit érdemes a birtokbaadáskor aláíratni az előző tulajdonossal. Sok szolgáltatónál ma már akár online is elintézhető a bejelentés.

A birtokbavétel során az eladó átadja a kulcsokat a vevőnek. A kapott kulcsok számát szintén érdemes rögzíteni a jegyzőkönyvben. Az átadást követően pedig célszerű lecserélni a zárakat, hogy teljes biztonságban élvezhessük az új otthonunkat.

Ha a fenti adatokat mind rögzítettétek, nincs más hátra, mint 2 tanúval aláíratni vagy ügyvéddel ellenjegyezni az iratokat. Ez az utolsó lépés ahhoz szükséges, hogy a jegyzőkönyv bizonyító erővel bírjon a későbbiekben.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-04-17 12:10:00
Egyre elterjedtebb utazásszervezési forma az utazási irodáktól független utazási tanácsadás. A hagyományosan ismert, utazási irodák által szervezett utazások és a független utazási tanácsadók tevékenysége között jelentős különbségek vannak, különösen az utazásért való felelősség tekintetében, ezért a Pest Vármegyei Főügyészség vizsgálatot tartott e területen.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS