Ingatlan birtokbavétele: a legfontosabb tennivalók

2022. 05. 30., 16:47

Aláírtátok a szerződést, kifizettétek a vételárat – jöhet a birtokbavétel? A Duna House szakértői összefoglalták, hogy milyen lépései vannak a folyamatnak, milyen dokumentáció szükséges és mire kell figyelned eladóként vagy vevőként.

Mikor történik a birtokbavétel?

A birtokbavétel jellemzően a vételár teljes kifizetését követően történik. Az átadás pontos időpontját érdemes már az adásvételi szerződésben meghatározni, azzal a praktikus kitétellel, hogy a birtokbavétel akár hamarabb is megtörténhet. Érdemes egy olyan dátumot megjelölni, ami elég időt hagy az előző tulajdonosnak arra, hogy kiköltözzön. Azonban arra is van lehetőség, hogy a szerződésben kötbért határozzanak meg arra az esetre, ha az eladónak felróható ok miatt nem történik meg időben az átadás.

Mi a birtokbaadás jelentősége?

A birtokbavétel után az új tulajdonos viseli az ingatlannal kapcsolatos terheket, így vevőként kiemelten fontos meggyőződni arról, hogy az ingatlan olyan állapotban van, amiről előzetesen megállapodtak a felek. A birtokbavételt követően felmerülő hibák esetén az eladó tud arra hivatkozni, hogy a birtokbavételi jegyzőkönyvben a vevő nyilatkozott arról, hogy az ingatlant műszakilag kifogástalan állapotban vette át. Vevőként ezért a birtokbaadás során ellenőrizd, hogy biztosan működnek-e a gépek: a háztartási gépek mellett a kazánt vagy bojlert is vizsgáld meg. Emellett a vezetékek, nyílászárók és a burkolat állapotát is vedd szemügyre.

Hogyan zajlik a birtokbaadás? 

A birtokbaadás – vagy ahogy a köznyelvben elterjedt, kulcsátadás – során a vevő átveszi az ingatlant az eladótól. Erről dokumentáció is készül egy jegyzőkönyv formájában. Egy jegyzőkönyvsablon tartalmazza az eladó és a vevő adatait, megállapítja a tényt, hogy a vételár kifizetésre került, valamint azt, hogy az ingatlan tehermentes állapotban került átadásra. A sablon igény szerint természetesen kiegészíthető további információkkal.

A jegyzőkönyv a mérőórák aktuális állását és gyári számukat is rögzíti. Vevőként érdemes az előző tulajdonostól igazolást kérni arról, hogy nincs tartozása a közművel felé – ezt nevezik nullás igazolásnak.  A birtokbaadás során a mérőórák állását is érdemes lefényképezni, hogy későbbi kérdések vagy vitás helyzet esetén bizonyítékul szolgáljon.

Kiemelten fontos, hogy a mérőórák gyári számát pontosan rögzítsük, hiszen ha a gyári szám nem vagy helytelenül szerepel a jegyzőkönyvben, akkor problémába ütközhetünk az átírás során. A közüzemi szolgáltatók felé is jelenteni kell a tulajdonosváltást: ehhez a legtöbb szolgáltató holnapjáról letölthető minta, amit érdemes a birtokbaadáskor aláíratni az előző tulajdonossal. Sok szolgáltatónál ma már akár online is elintézhető a bejelentés.

A birtokbavétel során az eladó átadja a kulcsokat a vevőnek. A kapott kulcsok számát szintén érdemes rögzíteni a jegyzőkönyvben. Az átadást követően pedig célszerű lecserélni a zárakat, hogy teljes biztonságban élvezhessük az új otthonunkat.

Ha a fenti adatokat mind rögzítettétek, nincs más hátra, mint 2 tanúval aláíratni vagy ügyvéddel ellenjegyezni az iratokat. Ez az utolsó lépés ahhoz szükséges, hogy a jegyzőkönyv bizonyító erővel bírjon a későbbiekben.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-21 21:51:00
Budapest után Siófok, Hajdúszoboszló, Hévíz, Balatonfüred, Bük, Zalakaros, Gyula, Sárvár, Szeged, Eger voltak a legnépszerűbb fürdővárosok az NTAK első féléves adata alapján – írja a turizmus.com.
2023-09-21 20:21:00
A debreceni lakáspiacon is jellemző a túlkínálat és a csökkenő forgalom, ezért a ténylegesen fizetni tudó vevők határozzák meg a piacot, azok az eladók tudják sikeresen értékesíteni a lakásukat, akik hajlandók az alkura, amely jelenleg elérheti akár a 10–15 százalékot is – mondta el Dupka Melinda, a Melinda Ingatlan tulajdonosa az ingatlan.com-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS