Hogyan választhatunk jól munkahelyet akár tapasztalat hiányában is?

2023. 08. 17., 14:22

A fiatal, kezdő munkavállalóknak munkatapasztalat nélkül még azt is kihívás lehet meghatározniuk, hogy mik lehetnek egy adott élethelyzetben a munkahellyel kapcsolatos igényeik. A főként pályakezdőket érintő, munkavállalással kapcsolatos, kérdéseket járta körül a Profession.hu szakértője.

Az állásportál a TikTok csatornáján dolgozott fel jellemzően rossznak ítélt munkaszituációkat és rákérdezett a felhasználók legrosszabbnak tartott hasonló élményeire. A beérkezett válaszok rávilágítottak, hogy valóban jelentős nehézséget okozhat a pályaválasztás és könnyen találhatja bárki magát nem megfelelő munkahelyen, különösen a kezdetekben. Erre reagálva a Profession.hu összegyűjtötte, hogy a pályájuk legelején járó munkakeresők hogyan készülhetnek fel az álláskeresésre, hogy ne fussanak bele hasonló helyzetekbe.

Szakmai és általános önismeret

Nemcsak a pályakezdőknek vagy diákmunkásoknak érdemes átgondolniuk, hogy melyek a fontos dolgok számunkra egy munkahelynél, hanem a náluk tapasztaltabb munkavállalóknak is, mert ezek változhatnak az idő során, már csak a különböző élethelyzetek alakulása miatt is. Jó támpontot nyújthat számukra a megfelelő állás megtalálásában a korábbi tanulmányok alatt szerzett tapasztalat, érdemes feltenni például a következő kérdéseket: milyen feladatokban érezték jól magukat? A csoportmunka vagy inkább az önálló munka a megfelelőbb számukra?

„A kezdő munkakeresőknek először érdemes elgondolkozniuk, hogy adott helyzetben mi a fő motivációjuk: a pénzkereseti lehetőség, a karrierépítés vagy éppen az érdeklődési körük motiválja őket arra, hogy dolgozzanak. A saját igényeik feltérképezéséhez segítségükre lehetnek kezdetben akár az önismereti tesztek is, ezeknek az eredményeivel közelebb kerülhetnek ahhoz, hogy várhatóan hogyan fognak reagálni egy-egy, munka során felmerülő helyzetre – ezeket viszont érdemes irányadóként és nem meghatározó információként kezelniük. Ha van erre lehetőség, hasznos lehet pályaválasztási tanácsadó bevonása is, aki személyre szabottan elemzi az egyéni erősségeket, preferenciákat és ezeknek megfelelően segít leszűkíteni a megfelelő munkaterületek sorát” – fogalmazott Simon-Göröcs Lili, a Profession.hu HR igazgatója.

Nem megfelelő munkák

Tapasztalat hiányában sajnos fokozottan igaz, hogy óhatatlanul belefuthatnak a munkavállalók számukra nem megfelelő, állásokba is, ennek kockázata ugyan megfelelő felkészüléssel és utánajárással csökkenthető, viszont ilyenkor sem kizárható teljesen. Érdemes olyan állásportálon keresni, ahol magas a hirdetőszám, és figyelni a munkáltatókhoz tartozó értékeléseket. Ajánlott emellett szétnézni az ismerősök között, hátha van olyan, aki dolgozott már az adott munkahelyen és szolgálhat hasznos információkkal róla - ilyen esetekben a közösségi média is segítségül hívható.

Persze, mindezek ellenére is megeshet, hogy nem passzol a választott munka, így bárkinél eljöhet az a pont, amikor már jobban jár a váltással – de mikor jön el ez a pont?

„Komoly dilemmát okozhat, hogy mikor érdemes munkahelyet váltanunk: a számunkra fontos szempontokat – például a fizetést, a társaságot vagy a feladatokat – mérlegelnünk kell azzal együtt, hogy mennyiben pozitív a hatása az életünkre, ebben pedig a munkán kívüli dolgok is számítanak, például a külsős programok vagy az, hogy mit engedhetek meg magamnak ilyen fizetés mellett. A Z generáció képviselőinek rendszerint kevésbé okoz problémát a váltás, rugalmasabbak ezen a téren, mint a náluk idősebbek: a tavalyi év végén készített kutatásunkból kiderült, hogy a 18 és 27 év közötti fiataloknak 39 százaléka kevesebb, mint 3 évig tervezett maradni az aktuális munkahelyén, ez az arány a 28 és 42 év közöttieknél 27 százalék, a 43 és 57 év közöttiek esetében pedig mindössze 22 százalék” – magyarázza a szakértő.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-04 22:40:00
A hivatal kilencedikként csatlakozik a blokklánc hálózathoz az EUIPO, Portugália, Észtország, Málta, Lengyelország, Olaszország, Lettország és Görögország után, így a publikus hazai adatok is ezen a rendszeren keresztül lesznek elérhetők az Európai Unió védjegy- és designoltalmi adatbázisában.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS