Hogyan terjedhetnek el a vállalati megújulóenergia-adásvételi megállapodások?

Hogyan terjedhetnek el a vállalati megújulóenergia-adásvételi megállapodások?
2022. 11. 18., 15:17

„Megoldást kell találni a finanszírozók által felvetett problémákra, amelyhez a termelő oldali termékfejlesztés a kulcs.”

Ságvári Pál, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal stratégiai és nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese előadást tartott a vállalati megújulóenergia-adásvételi megállapodásokról (cPPA-k) a DLA Piper üzleti reggelijén. A panelbeszélgetés vendégei arra keresték a választ, hogy a jelenlegi napelemes felfutás közepette és a kötelező átvételi tarifa (KÁT) rendszer lezárulása után Magyarországon milyen feltételek mellett várható, illetve milyen problémák kezelésére adhat választ a vállalati megújulóenergia-adásvételi megállapodások elterjedése. Ságvári Pál hangsúlyozta: megoldást kell találni a finanszírozók által felvetett problémákra, amelyhez a termelő oldali termékfejlesztés a kulcs.

A nemzetközi tapasztalatok alapján az állami támogatásban nem részesülő megújuló erőművi beruházások jelentős hányada úgynevezett vállalati megújulóenergia-adásvételi megállapodások (cPPA) keretében történik, amely megfelelő konstrukció esetében egyszerre biztosíthatja az átvevőnek a piaci árkockázat csökkentését és a dekarbonizációs célok érvényesülését, a termelőnél pedig a kedvezőbb finanszírozási lehetőségekhez történő hozzáférést. Ennek gazdasági racionalitását az adja, hogy a villamosenergia előállításának fajlagos költsége (LCOE) mind a napelemek, mind a szélerőművek esetében eléggé lecsökkent ahhoz, hogy egy hosszú távon fixált, viszonylag alacsony ár esetében is megfelelő megtérülést hozzon a megújuló termelésbe fektetett beruházás.

Ez a konstrukció különösen az utóbbi években igen népszerű mind az Egyesült Államokban, mind Európában (pl. Spanyolország, Svédország, Lengyelország). Magyarországon még nem terjedt el széles körben ez az üzleti konstrukció, ám az érdeklődés itthon is élénkül.

A műhelyvitán az egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó kérdés a megújuló beruházások és a kiegyenlítő szabályozási árak, valamint a csatlakozási követelmények egymáshoz fűződő kapcsolata, illetve az ezekkel kapcsolatos szabályozói kockázat volt. Ságvári Pál hangsúlyozta, hogy a megújuló villamosenergia-termelők hálózatba illesztése két oszlopon nyugszik, egyfelől a megfelelően működő kiegyenlítő szabályozási piacon, másfelől viszont az elosztói infrastruktúrán, illetve ennek hatékonyságán. A MEKH elnökhelyettese elmondta, hogy a MEKH már kidolgozott egy, a rugalmassági kapacitások megfelelőségét elősegítő javaslatot, amelyről folyamatos egyeztetések folynak a MEKH és a szaktárca között.

A panelbeszélgetés zárógondolataként Ságvári Pál kifejtette, megoldást kell találni a finanszírozók által felvetett problémákra, melyhez a termelő oldali termékfejlesztés a kulcs. Azonban az itthoni adottságoknak megfelelő szerződéses konstrukciókat elsősorban a piaci szereplőknek kell kidolgozniuk.

MEKH

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 26., 09:26
Siker volt megnyerni az első nagy ügyfeleket, a nagyobb, hosszú távú tendereket, a hazai és külföldi díjakat. A legnagyobb siker mégis az, hogy a mindennapokban azzal foglalkozhatok, ami érdekel és amit szeretek – mondta az Üzletemnek Mezei Georgina, a Morselli Employer Branding Ügynökség társalapító ügyvezetője.
2023-09-27 09:26:00
A GVH Versenytanácsa 23,9 millió bírságot szabott ki az elektronikai áruházláncra, amely elismerte a jogsértést, és a büntetésen felül több mint 1000 érintett vásárlónak összesen több mint 20 millió forint kompenzációt fizet.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS