Filmalkotások támogatása jelentős tao kedvezménnyel

2023. 09. 28., 13:50

Bár az idei évre felfüggesztették a látvány-csapatsportok adófelajánlásból történő támogatásának bizonyos lehetőségeit, a társaságoknak nem kell lemondaniuk a tao adókedvezményekről: sőt, a filmalkotások támogatása magasabb adóelőnnyel/adójóváírással jár, mint a látvány-csapatsport támogatása – olvasható az RSM Hungary blogbejegyzésében.

Filmtámogatás esetén nincs kiegészítő támogatás, vagyisadóelőleg felajánlása esetén a teljes támogatási összeg után jár a 7,5 százalék adójóváírás, míg éves adóbevallásban történő felajánlás esetén a támogatási összeg után 2,5 százalék adójóváírásról beszélhetünk – írja friss bejegyzésében dr. Bulátkó Ottó, az RSM Hungary adóüzletágának menedzsere.

Adófelajánlás esetén tehát adójóváírás is megilleti a társaságokat, ami túlfizetésként fog jelentkezni a társasági adófolyószámlájukon.

A támogató társaság szabadon dönthet, hogy egy konkrét filmalkotást/filmprodukciót közvetlenül támogasson vagy a Filmalap részére biztosítja a felajánlott összeget. A felajánlás összege tehát a NAV felé adott rendelkezés alapján közvetlenül a meghatározott filmprodukciót létrehozó szervezet részére, vagy a Filmalap elkülönített letéti számlájára kerül.

Mit érdemes tudni a tao adóelőnnyel járó filmalkotás támogatás folyamatáról?

  • Az adófelajánlás nem jár semmilyen kockázattal, hiszen a folyamat az állami adóhatóságon keresztül valósul meg, így ez az egyik legbiztonságosabb adómegtakarítási forma.
  • A társaság eredménye (EBIT) változatlan marad, mivel a támogatástól eltérően az adófelajánlás nem ráfordítás. A befizetett adó összegéből történik a felajánlás, így ez a magyar számvitel és IFRS szerint is adónak minősül.
  • Akár háromszor nagyobb arányú adómegtakarítás érhető el, mint az adókedvezményre jogosító hagyományos támogatással, és
  • akár már a jövő havi adóelőlegből is indítható a felajánlás.
Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS