Filmalkotások támogatása jelentős tao kedvezménnyel

2023. 09. 28., 13:50

Bár az idei évre felfüggesztették a látvány-csapatsportok adófelajánlásból történő támogatásának bizonyos lehetőségeit, a társaságoknak nem kell lemondaniuk a tao adókedvezményekről: sőt, a filmalkotások támogatása magasabb adóelőnnyel/adójóváírással jár, mint a látvány-csapatsport támogatása – olvasható az RSM Hungary blogbejegyzésében.

Filmtámogatás esetén nincs kiegészítő támogatás, vagyisadóelőleg felajánlása esetén a teljes támogatási összeg után jár a 7,5 százalék adójóváírás, míg éves adóbevallásban történő felajánlás esetén a támogatási összeg után 2,5 százalék adójóváírásról beszélhetünk – írja friss bejegyzésében dr. Bulátkó Ottó, az RSM Hungary adóüzletágának menedzsere.

Adófelajánlás esetén tehát adójóváírás is megilleti a társaságokat, ami túlfizetésként fog jelentkezni a társasági adófolyószámlájukon.

A támogató társaság szabadon dönthet, hogy egy konkrét filmalkotást/filmprodukciót közvetlenül támogasson vagy a Filmalap részére biztosítja a felajánlott összeget. A felajánlás összege tehát a NAV felé adott rendelkezés alapján közvetlenül a meghatározott filmprodukciót létrehozó szervezet részére, vagy a Filmalap elkülönített letéti számlájára kerül.

Mit érdemes tudni a tao adóelőnnyel járó filmalkotás támogatás folyamatáról?

  • Az adófelajánlás nem jár semmilyen kockázattal, hiszen a folyamat az állami adóhatóságon keresztül valósul meg, így ez az egyik legbiztonságosabb adómegtakarítási forma.
  • A társaság eredménye (EBIT) változatlan marad, mivel a támogatástól eltérően az adófelajánlás nem ráfordítás. A befizetett adó összegéből történik a felajánlás, így ez a magyar számvitel és IFRS szerint is adónak minősül.
  • Akár háromszor nagyobb arányú adómegtakarítás érhető el, mint az adókedvezményre jogosító hagyományos támogatással, és
  • akár már a jövő havi adóelőlegből is indítható a felajánlás.
Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-13 14:10:00
A gazdálkodók 81 százaléka számolt be arról, hogy a tartósan alacsony terményárak miatt kieső bevételek miatt az elmúlt egy év során volt olyan tervezett gépvásárlása, amit végül el kellett halasztania. Ebben a helyzetben tovább nőtt a gépi bérmunka jelentősége – derül ki az Agroinform.hu felméréséből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS