Elsős lesz a gyerek? Öt jó tanács a K&H-tól

2019. 08. 23., 16:33

A tanévkezdés mindig kihívás nemcsak a gyerekek, hanem az egész család számára, de még izgalmasabb, amikor gyermekünk először lépi át az iskola küszöbét. A kicsik életében hatalmas változás ez, hiszen egy sokkal szigorúbb napirendhez, új társakhoz és környezethez kell igazodniuk, ami nem minden gyereknek megy könnyedén. A K&H gyógyvarázs program a gyermekek testi és lelki egészségének támogatójaként 5 tippet ad arra, hogyan készüljünk fel közösen az iskolára.

A legtöbb család számára a tanévkezdés nagy kihívás, hiszen a nyári szabad programok után nehezebb visszaállni az iskolai mindennapok szigorúbb rendszerébe. Még izgalmasabb a helyzet, ha gyermekünk első osztályba megy, hiszen rengeteg új dolgot tapasztal meg: a korán kelést, a hosszabb ideig egy helyben maradást, a fokozott koncentrációt, az osztálytársakat és a környezetet. Ehhez a sok-sok újdonsághoz nem minden gyerek alkalmazkodik könnyen. A KSH adatai szerint a 2017-18-as tanévben több mint 91 ezer volt az általános iskolai elsősök száma, és nagyságrendileg idén is ilyen számban várható, hogy első ízben lépik át először az iskola kapuit. A K&H gyógyvarázs program elkötelezetten támogatja a gyermekek testi és lelki egészségét, ezért összegyűjtött 5 tippet arra, hogyan készüljünk fel közösen az iskolára.

Hozzászoktatni a rendszerességhez

Mivel az ovihoz képest az iskolában már jóval szigorúbb rendszer van, érdemes otthon is következetes napirend szerint alakítani a nyár utolsó napjait – különös tekintettel a felkelésre és a lefekvésre. Szerencsés, ha ez nem egyik napról a másikra történik, hanem fokozatosan keltjük egyre korábban a leendő elsősünket, így a kicsik szervezete könnyebben alkalmazkodik az új ritmushoz.

Segítsük a beilleszkedést

A KSH adatai szerint Magyarországon körülbelül 700 ezren járnak általános iskolába, akiknek hetede küzd beilleszkedési nehézségekkel. A félénk gyerekeknek sokat segíthet, ha mesélünk arról, nekünk milyen volt elsősnek lenni, így ő is könnyebben bele tudja magát képzelni a helyzetbe. Fontos, hogy ne csak mi beszéljünk, hanem ő is, így kiderülhet, ha fél valamitől.  Iskolásat is játszhatunk vele, hogy lássa, milyen egy tanóra, így később már nem lesz olyan idegen a helyzet számára. Az ismerkedés megkönnyítése érdekében már a tanévkezdés előtt szervezhetünk találkozót a leendő osztálytársakkal, ahol kötetlenül együtt tudnak játszani.

Próbáljunk ki minden új eszközt

Az iskolakezdést nagyban megkönnyíti, ha a gyermek is várja már. Ezt úgy érhetjük el, ha a benne lévő izgalmat pozitív várakozássá alakítjuk. Ehhez nagy segítséget jelenthet, ha őt is bevonjuk a bevásárlásba, együtt választjuk ki az iskolai felszerelést, és otthon ki is próbálhathatja, hogy melyik mire való. Így az iskolában büszkén és bátran fogja használni az új eszközöket.

Készítsük fel az önálló közlekedésre

Ha alsó tagozatban el is kísérjük vagy autóval elvisszük gyermekünket az iskolába, felsőben már több mint valószínű, hogy egyedül szeretnének közlekedni. Érdemes ezért minél korábban megtanítani a közlekedés szabályait, hogy később egyedül is könnyen és biztonságosan boldoguljon.  Ez történhet a közlekedési útvonalak közös bejárásával, vagy akár hétvégente családi KRESZ vetélkedőt is szervezhetünk.

Vitaminokkal lesz lendületes a sulikezdés

Az új közösségben megnőhet a fertőzéses megbetegedések száma, így az iskolakezdés előtt érdemes felkészíteni gyermekünk immunrendszerét vitaminokkal, ásványi anyagokkal, hogy ellenállóbb legyen.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS