Drónos permetezés (2. rész): A kiképzés

2018. 10. 30., 12:00

A „Drónos permetezés” poszt első részében Körömi János, a Clue Drone ügyvezetője arról számolt be, hogy milyen volt megvásárolni az első permeteződrónt. Ebben a blogbejegyzésben a beüzemelésről és a tréningről lesz szó.

Hatalmas szerencsénkre, amikor a drón megérkezett, a TTA két munkatársa is Európában tartózkodott, így egy kis kitérővel Magyarországra is be tudtak ugrani betanítani a drón üzemeltetésére, sőt, még a kisebb javítások elvégzésére is. Az angol nyelvű tréning 3 egész napot vett igénybe és kevésbé szerencsés esetben Pekingben kellett volna elvégezni – írja Körömi János, a Clue Drone ügvezetője blogbejegyzésében.

Mostantól viszont minden, a cégünknél megvásárolt TTA M6E-1-hez a Clue Drone fogja nyújtani a hivatalos, gyári tréninget, Magyarországon, magyar nyelven.

Mivel a drónok irányításának alapjait már ismertem, így nyertünk némi időt, bár ugye, egészen más dolog egy közel 30 kilós összsúlyú ipari drónt reptetni, mint egy másfél kilós Phantomot...

A tréning az összeszerelés megtanulásával vette kezdetét, ami nagyjából 1 órát vett igénybe, persze a magyarázással és a gyakorlással együtt. Maga a drón 2 nagy dobozban érkezett, az egyikben a repülésvezérlőt is tartalmazó fő egység, valamint a 10 literes folyadéktartály kapott helyet, a másikban pedig a karok - rajtuk a motorokkal, a leszállótalpak, és a többi kisebb alkatrész érkezett.

Az összeszerelés egyébként nem túl bonyolult folyamat, a csomagban lévő csavarkulcs, illetve cserélhető fejű csavarhúzó bőven elég hozzá.

Amint összeállt az eszköz, és átvettük az elméleti részt, kivittük a drónt a szabadba, ahol IMU és iránytű kalibrálás után a tréner fel is szált vele és bemutatta a legalapvetőbb manuális funkciókat. Ezzel nagyjából a végére is értünk az első napnak...

A második nap a szántóföldön telt, ahol egyesével végigvettük a TTA M6E-1 automata és félautomata funkcióit, amelyek:

- Manuális repülés: amikor kizárólag a távirányítóval repülünk és a teljes irányítás a kezünkben van.

- AB mode: Egy kijelölt A és B pont közötti útvonalon a drón elkezd permetezni, és addig ismételgeti a vonalat 4-5 méterenként, amíg meg nem állítjuk.

- Térképes útvonal repülés: Amikor a mobil appban vagy a drón odareptetésével kijelölünk a térképen egy területet, amelyre az M6E-1 automatikusan tervez egy útvonalat és azt lerepülve permetezi le a növényeket. Természetesen minden tervezett térképet lement az applikáció, így bármikor újra lerepülhetjük őket.

Illetve kipróbáltuk a drón pontok felvételét, a kijelölhető akadályok elkerülését, az utántöltést, és megtanultuk a karbantartást, és a drón egyszerűbb javításainak elvégzését - aminek a nagy része akár a földön is elvégezhető a csomagban található szerszámok segítségével.

Megismerkedtünk a 14000 mAh-s ipari akkumulátorok biztonságos üzemeltetésével is, amiket ez a kicsinek nem mondható 20 Ah-s ipari gyorstöltő kettesével tölt összesen 40 perc alatt. A gyártó tapasztalatai alapján a folyamatos, egész napos munkához 6 db akkura van szükség, és ha folyamatosan töltünk, gyakorlatilag csak folyadék utántöltésre és akkucserére kell megállnunk a munkával.

Az utolsó nap már teljes egészében a gyakorlásé volt, ahol az elsajátított ismeretek berögződtek, illetve a környékbeli gazdák számára is tartottunk egy nagy sikerű bemutatót.

Összességében az eszköz messze túltett az általunk támasztott elvárásokon és megvásárlása kiváló döntésnek bizonyult az első tapasztalatok alapján.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-04-14 22:30:00
A Napenergia Plusz program folytatása mellett még az idén pályázatot írnak ki azok számára, akik a korábbi elszámolás mellett telepítettek napelemet, ám kiestek a tízéves szaldós időszakból – jelentette be az energiaügyi miniszter.
2024-04-13 13:10:00
Már nem az energia- vagy az alapanyagárak jelentik a fő nehézséget a hazai családi vállalatok számára. Az egyelőre még mérsékelten növekvő bevétel-várakozások mellett a magas infláció és a növekvő bérek kifizetése jelent egyre nagyobb kihívást – erről számoltak be a cégek a K&H családi vállalatok klub alkalmával.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.
2024. 03. 04., 13:25
epizód: 2024 / 5   |   hossz: 25:08
A home office elterjedésével és a munkához való viszonyunk változásával átalakult a hozzáállásunk az öltözködéshez, pedig a „business look” törvényei állandók, ahogy a kapcsolatépítésben betöltött szerepe is. Frank Patrícia stylist, stílus- és színtanácsadó szerint bár a formális öltözködés megőrizte a jelentőségét jó néhány – például pénzügyi és jogi – területen, a kreatívabb üzletágakban mostanra inkább egyfajta laza elegancia érvényesül. Ebben az esetben sem mindegy viszont, hogy milyen hatást váltunk ki a potenciális partnerünkből vagy munkáltatónkból a kritikusan fontos első hét másodpercben. Nagy üzletek és karrierek torpanhatnak meg, egyébként jól betartható, csak éppen nem túl közismert megjelenési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt. Te ne kövesd el ugyanezt a hibát – Frank Patrícia itt segít!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS