Drónos permetezés (2. rész): A kiképzés

2018. 10. 30., 12:00

A „Drónos permetezés” poszt első részében Körömi János, a Clue Drone ügyvezetője arról számolt be, hogy milyen volt megvásárolni az első permeteződrónt. Ebben a blogbejegyzésben a beüzemelésről és a tréningről lesz szó.

Hatalmas szerencsénkre, amikor a drón megérkezett, a TTA két munkatársa is Európában tartózkodott, így egy kis kitérővel Magyarországra is be tudtak ugrani betanítani a drón üzemeltetésére, sőt, még a kisebb javítások elvégzésére is. Az angol nyelvű tréning 3 egész napot vett igénybe és kevésbé szerencsés esetben Pekingben kellett volna elvégezni – írja Körömi János, a Clue Drone ügvezetője blogbejegyzésében.

Mostantól viszont minden, a cégünknél megvásárolt TTA M6E-1-hez a Clue Drone fogja nyújtani a hivatalos, gyári tréninget, Magyarországon, magyar nyelven.

Mivel a drónok irányításának alapjait már ismertem, így nyertünk némi időt, bár ugye, egészen más dolog egy közel 30 kilós összsúlyú ipari drónt reptetni, mint egy másfél kilós Phantomot...

A tréning az összeszerelés megtanulásával vette kezdetét, ami nagyjából 1 órát vett igénybe, persze a magyarázással és a gyakorlással együtt. Maga a drón 2 nagy dobozban érkezett, az egyikben a repülésvezérlőt is tartalmazó fő egység, valamint a 10 literes folyadéktartály kapott helyet, a másikban pedig a karok - rajtuk a motorokkal, a leszállótalpak, és a többi kisebb alkatrész érkezett.

Az összeszerelés egyébként nem túl bonyolult folyamat, a csomagban lévő csavarkulcs, illetve cserélhető fejű csavarhúzó bőven elég hozzá.

Amint összeállt az eszköz, és átvettük az elméleti részt, kivittük a drónt a szabadba, ahol IMU és iránytű kalibrálás után a tréner fel is szált vele és bemutatta a legalapvetőbb manuális funkciókat. Ezzel nagyjából a végére is értünk az első napnak...

A második nap a szántóföldön telt, ahol egyesével végigvettük a TTA M6E-1 automata és félautomata funkcióit, amelyek:

- Manuális repülés: amikor kizárólag a távirányítóval repülünk és a teljes irányítás a kezünkben van.

- AB mode: Egy kijelölt A és B pont közötti útvonalon a drón elkezd permetezni, és addig ismételgeti a vonalat 4-5 méterenként, amíg meg nem állítjuk.

- Térképes útvonal repülés: Amikor a mobil appban vagy a drón odareptetésével kijelölünk a térképen egy területet, amelyre az M6E-1 automatikusan tervez egy útvonalat és azt lerepülve permetezi le a növényeket. Természetesen minden tervezett térképet lement az applikáció, így bármikor újra lerepülhetjük őket.

Illetve kipróbáltuk a drón pontok felvételét, a kijelölhető akadályok elkerülését, az utántöltést, és megtanultuk a karbantartást, és a drón egyszerűbb javításainak elvégzését - aminek a nagy része akár a földön is elvégezhető a csomagban található szerszámok segítségével.

Megismerkedtünk a 14000 mAh-s ipari akkumulátorok biztonságos üzemeltetésével is, amiket ez a kicsinek nem mondható 20 Ah-s ipari gyorstöltő kettesével tölt összesen 40 perc alatt. A gyártó tapasztalatai alapján a folyamatos, egész napos munkához 6 db akkura van szükség, és ha folyamatosan töltünk, gyakorlatilag csak folyadék utántöltésre és akkucserére kell megállnunk a munkával.

Az utolsó nap már teljes egészében a gyakorlásé volt, ahol az elsajátított ismeretek berögződtek, illetve a környékbeli gazdák számára is tartottunk egy nagy sikerű bemutatót.

Összességében az eszköz messze túltett az általunk támasztott elvárásokon és megvásárlása kiváló döntésnek bizonyult az első tapasztalatok alapján.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-06-24 17:57:13
A nagysebességű vasúti összeköttetések előkészítésének felgyorsításáról, összehangolásáról és az ukrán gabonaexport hathatósabb elősegítéséről állapodtak meg a visegrádi államok közlekedési miniszterhelyettesei, államtitkárai június 24-én, Budapesten.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 06. 13., 06:35
epizód: 2022 / 6   |   hossz: 19:01
A kamerás megfigyelés csak „célhoz kötött” lehet, de a célok meghatározásakor is körültekintően kell eljárni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd. A Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda irodavezető partnerét a munkavállalók megfigyelésére, a kamerák elhelyezésére vonatkozó szabályokról, az élőképekre vonatkozó speciális előírásokról és a technika fejlődés nyújtotta lehetőségek jogi korlátairól kérdeztük.
2022. 05. 30., 12:00
epizód: 2022 / 5   |   hossz: 21:41
Mi vár a vendéglátóiparra a Covid-járvány végén és az ukrajnai háború közben? Miként lesznek a konkurensekből partnerek? Miért a 3. év a legkritikusabb az ágazatban? Hogyan lehet visszacsábítani a pályaelhagyókat? Hány főnök tud kiszabadulni a napi rutinból a hetenkénti feladatmegbeszélésre a csapattal? Bánhalmi Kata, a több ezer tagot számláló Piqniq Budapest szakmai szervezet társalapítója válaszol a kérdésekre.
Megfelelő helyére került a VOSZ-on belül az egészségügy kezelése – mondta dr. Fábián Lajos, az egészségügyi tagozat elnöke. Hol tart a munkában a tagozat hat szekciója? Miért lenne eretnek gondolat a magánkórházak bevonása az állami ellátásba, ha ezzel járna legjobban a beteg? Hogyan lehetne olcsóbb a páciensnek az üzleti alapon elvégzett műtét? Dr. Fábián Lajos a következő hónapok feladatairól is beszélt.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS