COVID-kérdőív, testhőmérséklet-ellenőrzés: így szabályos

2020. 11. 30., 14:30

A járványügyi kérdőívek és általános testhőmérséklet-ellenőrzés adatkezelési kérdéseit dr. Pajor Dávid ügyvéd foglalta össze.

A járványügyi védekezés sikerességéhez elkerülhetetlen a fertőzés-gyanús személyek kiszűrése és a velük kontaktusba kerülő személyek számának minimalizálása. A központi kormányzati intézkedéseken túl a közönség számára nyitva álló helyek üzemeltetői is jelentős szerepet játszhatnak a koronavírus-fertőzés terjedésének megakadályozásában, hiszen bizonyos helyeken – a korlátozások ellenére is – elkerülhetetlen a jelentős személyforgalom. Ennek hatására az intézmények szinte mindegyike különböző előfeltételekhez kötötte a látogatók belépését. A két legelterjedtebb ilyen gyakorlat a különböző járványügyi kérdőívek kitöltetése, illetve a látogatók testhőmérsékletének mérése lett, mely intézkedések természetesen adatkezelési, adatvédelmi kérdéseket vethetnek fel.

A különböző koronavírussal kapcsolatos kérdőívek kitöltőinek szenzitív személyes adatokat (egészségre vonatkozó adat) kell megadnia saját, illetve a vele egy háztartásban élő személyekről. Tekintettel arra, hogy személyes adatok gyűjtése, tárolása, azaz adatkezelés történik, az adatkezelőnek (és az adatfeldolgozónak) tekintettel kell lennie az adatkezelés alapelveire. Ilyen alapelvek az adatkezelés célhoz kötöttsége, az adattakarékosság, a korlátozott tárolhatóság, a megfelelő jogalap, a pontosság, illetve az előzetes tájékoztatás alapelvei.

Elengedhetetlen szem előtt tartani kockázatértékelési kérdőív készítése során, hogy az adatkezelés céljának eléréséhez valóban szükség van-e például a látogató nevén túl egyéb személyes adatra. Tekintettel arra, hogy a kérdőív egészségügyi kockázat felmérésére és rögzítésére szolgál, az egészségügyi állapotra vonatkozó kérdések pedig szenzitív személyes adatnak minősülnek, ezeknek a válaszoknak olyan információkkal történő összekötése, mint például a kitöltő személyazonosító igazolványainak száma bizonyosan túlmutat az adatkezelés célján.

Adatkezelőként azonban figyelemmel kell lenni arra, hogy személyes adatok kizárólag a cél megvalósulásáig tárolható. Ezt az időtartamot természetesen nem lehet általános jelleggel meghatározni, azonban annak mindenképp észszerűnek kell lennie az eset körülményeire tekintettel. Statisztikai jelleggel természetesen akár évtizedekig is relevánsak lehetnek a bizonyos kérdésekre adott válaszok (konkrét személyhez köthetőség nélkül), az egyes, személyhez kötött vagy köthető kérdőívek tárolása azonban bizonyosan nem szükséges ilyen hosszú ideig.

Az előzetes tájékoztatás elve alapján az adatkezelésnek közérthető, részletes, teljes és könnyen hozzáférhető, előzetes tájékoztatáson kell alapuljon. Ez a tájékoztatás a társaság adatvédelmi szabályzata, amelyben a kérdőíveket érintő adatkezelési kérdésekről(pl. megőrzés helye és időtartama) az adatkezelés alapelveinek szem előtt tartásával feltétlenül rendelkezni szükséges.

A testhőmérséklet ellenőrzése, rögzítése szintén adatkezelésnek minősül, amennyiben az annak alávetett személy azonosítható. A testhőmérséklet-méréssel kapcsolatban a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság tájékoztatása nyújt segítséget. A NAIH tavasszal kiadott dokumentumával szemben a legfrissebb, 2020. október 14. napján kelt NAIH/2020/7465 számú tájékoztató alapján „a testhőmérséklet-méréssel összefüggő diagnosztikai szűrőeszközök alkalmazása alapelvszerűnek minősül, ha az alábbi feltételek együttesen teljesülnek:

  • az adatkezelő tulajdonában, használatában álló területére, épületeibe történő beléptetés során;
  • valamennyi belépni szándékozó személyre egységesen kiterjedő védelmi intézkedésként (ún. „héjvédelem”) kerül alkalmazásra;
  • az a testhőmérséklet-mérés alanyának kifejezetten ezen adatkezelési cél érdekében történő azonosításához nem kötött, és

semmilyen módon nem jár adat rögzítésével, további tárolásával, továbbításával.”

A belépni szándékozók testhőmérsékletéről tehát kizárólag statisztikai, annak alanyának azonosításával nem járó adat gyűjthető. Az adatvédelmi hatóság kiemeli továbbá, hogy az adatkezelő felelőssége, hogy a testhőmérséklet mérésével kapcsolatos adatkezelést is az adatvédelmi alapelveknek – kiemelten az elszámoltathatóság elvének – való megfelelés figyelembevételével alakítsa ki.

Amennyiben nem vagyunk biztosak abban, hogy adatkezelési politikánk megfelel a hatályos szabályoknak, ajánlatos lehet szakember segítségét kérni annak megfelelő kialakításában, figyelmeztet

 

dr. Pajor Dávid ügyvéd.

LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 22., 15:10
A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. egyik kiemelt projektje az ún. nagyon kis aktivitású radioaktív hulladékok végső elhelyezésére alkalmas, felszíni tároló létesítése a közeljövőben. Ezek a hulladékok ugyan rövid ideig sugároznak, megfelelő elhelyezésük mégis nagy körültekintést igényel.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. egyik kiemelt projektje az ún. nagyon kis aktivitású radioaktív hulladékok végső elhelyezésére alkalmas, felszíni tároló létesítése a közeljövőben. Ezek a hulladékok ugyan rövid ideig sugároznak, megfelelő elhelyezésük mégis nagy körültekintést igényel.