Aki mer, az nyer: 80 válságkezelési intézkedés 8 vállalattulajdonostól

2020. 04. 30., 15:15

Mintegy 80 kipróbált válságkezelési intézkedést azonosítottunk az elmúlt három hétben nyolc középvállalati tulajdonossal. A cégek többségének reakcióit az határozta meg, hogy árbevételük mennyivel csökkent a március-áprilisi időszakban. Azt a kérdést ugyanakkor, hogy miként kell cégüknek változnia, ha a jelenlegi gazdasági megtorpanás 18–24 hónapig tart, még nagyon kevesen tették fel maguknak. Krausz Zoltán vállalatépítési szakértő írása.

Vannak, akik már bezártak, mert az árbevételük 98 százaléka három hét leforgása alatt „eltűnt” és vannak, akik szerencsésnek mondhatják magukat, mert az előállt egészség- és járványügyi helyzet miatt – egyelőre – megnövekedtek eladásaik. Az elmúlt hetekben több cégtulajdonos osztotta meg velem az elmúlt közel két hónapban megtett lépések tapasztalatait. Összesen közel 100 intézkedést azonosítottunk közösen az érintettekkel, ezek nagy részét a vállalkozások már meg is valósítottak.

Minden cégtulajdonos felmérte érintettségét és – kik gyorsabban, kik lassabban – megtervezte és elindította válaszintézkedéseket, amelyek elsődleges célja a túléléshez szükséges feltételek biztosítása volt. Az első cég már március elején – az olaszországi korlátozásokkal egy időben – elkezdte a helyzetértékelést–felkészülést, és április 1-vel új munkarendre állt át, módosítva több mint 100 alkalmazottjának munkaszerződését is. Más vállalatok egyelőre a humán védelmi intézkedéseken és a beruházási keretek nullára csökkentésén túl nem változtattak napi működésükön (a nyolc cég közel fél milliárd forinttal csökkentette beruházási keretét). Az új szerződéskötések ugyanakkor minden esetben megálltak vagy komolyan lelassultak.

Elismerést érdemel a cégek gyors reagálása, bár egyes esetekben az őket ért hatások pontos megismerése és az intézkedések szélessége terén még akadnának lehetőségek. Az is látszik, hogy a tulajdonosok jelentős része még fel tudja idézni a 10 évvel ezelőtti pénzügyi válság tanulságait. Mégis, talán az egyik leginkább hiányzó elem annak a szempontnak beépítése a tervezésbe, hogy a jelenlegi válság 18–24 hónapig is eltarthat. 3–4 hónapig egy cég fenn tudja tartani magát a jelenlegi helyzetben, de – szemléletében is – lényegesen eltérő megközelítést kíván, ha arra akarunk felkészülni, hogy egyrészt mit jelent, ha a jelenlegi helyzet elhúzódik, másrészt mit hoz magával, ha tovább romlik. A kiskereskedelem például nagyon jó márciusi eredményeket ért el, de már most is látszik egyes helyeken, hogy ez a kiugrás csak átmeneti volt. A tartós fogyasztási cikkek terén pedig érdemes visszatekinteni a pénzügyi válság éveire, amikor ez a termékkategória – és gyártóik – évekig nem tudták visszaszerezni a korábbi évek forgalmi számait. Előre, hideg fejjel megtervezett válaszok hiányában és időnyomás alatt kis eséllyel születnek egy újabb stresszhelyzetben jó megoldások.

Ilyen bizonytalan helyzetben senki sem tud tervezni, és most nem is ez a feladat. Tulajdonosként és cégvezetőként látnunk kell, hogy milyen intézkedések segíthetik a hosszú távú fennmaradást, sőt, képesnek kell lennünk arra is, hogy előnyt kovácsoljunk a jelenlegi helyzetből. (A felmérésből az is látszik, hogy vannak vevőszegmensek, amelyeknek most érdemes kereslete nem csökkent – esetenként éppenséggel emelkedett, egyes cégek már megkezdték ezt kiaknázni.) Az elmúlt hetekben több olyan cégvezetővel is volt alkalmam beszélni, aki már az új lehetőségeket mérlegelte, akvizíciós célpontokat keresett.

A teljes tanulmány itt érhető el.

 

Krausz Zoltán
vállalatépítési szakértő
www.vallalatepites.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS